De acht kastelen van Vorden.

Vorden.

De Achtkastelenroute van Vorden bestaat al meer dan honderd jaar, hoogste tijd dus om deze route eens per fiets te gaan verkennen. Velen zijn ons dus al voor gegaan. De route kan worden gestart op het Marktplein in het centrum van Vorden en de lengte van de route is ongeveer 30 kilometer.

Vorden
Kastelenroute Vorden

De route wordt aangegeven met gele zeshoekige bordjes. Wij starten de route vanaf onze camping.We hebben een plekje gevonden voor onze camper op “Camping Elzenbos” waar we als vorsten worden ontvangen door de nieuwe eigenaren Richard en Joanna. “Camping Elzenbos” in Vorden is een kleine boerencamping voor volwassenen. De camping ligt in het typische coulisselandschap van de achterhoek.

We beginnen de acht kastelen route met “Kasteel den Bramel”. Waarschijnlijk is het kasteel gebouwd in de 17e eeuw door Willem Vehr tot den Bramel. In het zeer fraaie landschapspark rondom het huis staan veel bijzondere bomen en als je wilt kan je er prima wandelen. Dit kasteel is niet geopend voor bezichtiging, de meeste kastelen niet zullen wij later merken.

Vorden
Kasteel Onstein.

We fietsen verder naar “de Wildenborch”, wat bestaat uit een kasteel met een ronde toren en zijvleugels, een koetshuis en een prachtig aangelegde tuin.
Grote waterpartijen geven dit kasteel en park een bijzonder aanzicht. Ook dit kasteel wordt bewoond en is niet te bezichtigen. Volop genietend van het Achterhoekse landschap komen we langs “Kasteel de Wiersse”, “Huis Medler” en “Het Onstein” deze drie kastelen liggen dicht bij elkaar en hebben veel gemeen: lange lanen, grote vijvers, prachtige tuinen, beelden, bruggen en fonteinen.

Wijnboeren.

Vorden
Wijnbouw in de Achterhoek.

Sinds 2004 is een groep Achterhoekse boeren gestart met wijnbouw. In de Achterhoek vind je meer dan dertig hectare aan wijngaarden. De Achterhoek is één van de grootste wijnstreken van Nederland. De bodem is zeer vruchtbaar en daardoor prima geschikt voor de teelt van druiven. Er zijn meer dan twintig wijngaarden, die allemaal kwaliteitswijnen maken.

Na een picknick op het platte land fietsen we de route verder langs “Huis Kieftkamp”. Dit huis is genoemd naar -de kievit-, de vogel die hier vroeger veel voor kwam. Kieviten worden hier ook wel ‘kieften’ genoemd.

Vorden
Kasteel Vorden.

Kasteel Vorden is wel op gepaste tijden geopend en dan heet Karin de Rouw -Vrouwe van Vorden- je persoonlijk welkom, zij woont immers in het kasteel. Deze waterburcht wordt ook veel gebruikt als huwelijkslocatie en hotel.
De laatste in de rij is “Kasteel Hackfort”. In 1788 werd dit kasteel ingrijpend verbouwd. Het oude poortgebouw en de bijgebouwen werden afgebroken en de grachten gedempt. Het kasteel veranderde in een 18e-eeuws landhuis. Het kasteel, het koetshuis en de watermolen zijn gerestaureerd en toegankelijk voor publiek, evenals het fraaie landgoed.

Na dit middeleeuws geweld is het tijd voor een ijsje bij “IJssalon Lekker”. Het is er druk dus daar moeten we zijn en inderdaad het is erg -lekker-.

Tips:

Voor meer informatie: Gelderse routes.

Geef een reactie

Sluit Menu