Hanzestad Kampen.

Op de fiets naar Hanzestad Kampen.

Dinsdag 18 juli. Het is heerlijk wakker worden op boerderijcamping ‘Edelveen’. De jonge kalfjes huppelen al vrolijk rond in de wei en daar worden we erg blij van. Na het ontbijt en een frisse douche stappen we op de fiets voor een bezoek aan Hanzestad Kampen. Het is een mooie route.

Cellebroederspoort
Cellebroederspoort

De boeren zijn druk met het maaien van hun grasland. De geur van gemaaid gras en de verse mest op de akkers geven ons echt het gevoel dat we op het platteland fietsen. In de verte zien we de oude Hanzestad al liggen. De route toont ons de schoonheid van het waterrijke IJssel- en Weteringenlandschap. We komen de stad binnen via de Cellebroederspoort, deze poort is één van de drie Kamper stadspoorten. We stallen de fietsen en beginnen aan de stadswandeling.

De Kamper Hanze Kogge
De Kamper Hanze Kogge

De rijkdom van de vroegere historie zie je terug aan de prachtige monumenten in de oude binnenstad. Volgens onze informatie op de routekaart telt de Hanzestad ruim 500 monumenten waaronder de Sint Nicolaaskerk, het Gotische huis, de stadspoorten en een replica van het Middeleeuwse handelsschip ‘De Kamper Hanze Kogge’. De stad heeft een eeuwenlange traditie van handel en scheepvaart. Even tijd voor een koffiestop, we laten ons prettig verrassen met een stuk heerlijke appeltaart en een latte.

Sigaren van ‘De Olifant’.

De nieuwe stadsbrug
De nieuwe stadsbrug

Met al deze indrukwekkende monumenten is een stadswandeling de beste manier om de historische binnenstad te ontdekken. We wandelen zo van de Korenmarktpoort richting de oude Vispoort aan de IJsselkade en vlakbij het oude Raadhuis, waar al vanaf de 14e-eeuw de vismarkt plaatsvindt. De nieuwe stadsbrug over de IJssel is in 1999 geopend, de gouden wielen geven de brug en onze wandeling een heel modern accent. Zittend op de kademuur genieten we van een broodje en de boten die langs varen. Er is veel te zien in Kampen, zo worden er in de sigarenfabriek ‘De Olifant’ nog steeds sigaren gerold. De geur van tabak en cederhout is op straat te ruiken. Kampen heeft alleen al in het centrum 11 kerken, twee theologische universiteiten en een synagoge. Voor elk wat wils dus. Als we weer in het centrum terug zijn, laten we ons verleiden en nemen een heerlijk ijsje.

Kortom, de stad heeft veel indruk op ons gemaakt.

Lees ook:
Hanzestad Elburg

Geef een reactie

Sluit Menu