Hanzestad Doesburg: meer dan mosterd alleen.

Doesburg

Zaterdag 26 mei. Het beloofd een mooi en warm weekend te worden. Voor ons betekend dat: er op uit trekken met de camper! We hebben gekozen voor Camping Dorado Beach in Olburg op fietsafstand van Doesburg. Dat is voor ons nog geen half uur rijden. De navigatie wil ons in Dieren over de pont sturen maar dat is geen goed plan vinden wij. We rijden dan ook met liefde een stukje om. Het is aardig druk op de camping dit komt omdat onze oosterburen vakantie hebben horen wij. Na een zeer nette ontvangst zetten we onze camper aan de rand van de IJssel neer, het is een prachtige plek. Na de lunch pakken we de fietsen en fietsen we over de dijk naar Doesburg.

Doesburg
Doesburgsche mosterd…

Het is een hele mooie route. In het oude centrum van Doesburg stallen we onze fietsen en gaan op zoek naar de plek waar Abraham de mosterd haalt.
Een stadswandeling door Doesburg is de beste manier om deze oude Hanzestad aan de IJssel te verkennen.
In de veertiende eeuw kreeg de stad een nieuwe wal, ter bescherming tegen het water dat

 

Doesburg nog steeds omringt. Het stratenpatroon uit die tijd is onveranderd gebleven.
Alles ligt op loopafstand van elkaar en dat is fijn want er is veel te zien. In de middeleeuwse straatjes met prachtige panden komen cultuur en rijke historie samen. De vijftiende-eeuwse Martinikerk is dominant aanwezig en vraagt om beklommen te worden…

De Waag

Doesburg
Stadsbierhuys De Waag…

De warmte dwingt ons om een terrasje op te zoeken voor een lekkere verfrissing en waar kun je dat beter doen dan bij Stadsbierhuys De Waag, het oudste café van Nederland. Op het uithangbord van de zaak staat te lezen: ‘Sedert 1478’. Toen kwamen Hanzekooplieden hier al zaken doen en stilden reizigers en voorbijgangers hun honger en dorst. Nu zijn het veel toeristen die op het terras zitten. We zijn dus op de juiste plaats. We genieten met volle teugen en een tip is om ook even binnen te kijken in dit prachtige pand, je maakt een stap terug in de tijd.
Uiteindelijk vinden we de plek waar Abraham de mosterd haalt is dé “Ambachtelijke Fabriek”  deze mosterd fabriek is nog steeds in bedrijf. Als je de beroemde mosterd wilt proeven is dat hier geen probleem, je kan ook in een van de vele restaurants een echte Doesburgse mosterdsoep bestellen. Helemaal enthousiast over deze stad fietsen we rustig terug naar de camping.

Geef een reactie

Sluit Menu