Harderwijk, de culinaire Hanzestad.

Harderwijk, de culinaire Hanzestad.

Aan de rand van het Veluwemeer.

We hebben een lang weekend vrij en rijden over de mooie “Hoge Veluwe” naar Camping / Jachthaven “De Oude Pol”. En zoals de naam al doet vermoeden is het een iets gedateerde camping! Het grote voordeel is wel dat de camping heel mooi centraal ligt aan het Veluwemeer. Ideaal dus voor een bezoek aan Hanzestad Harderwijk een stad boordevol geschiedenis. Ooit gelegen aan de Zuiderzee. 

Op de camping zoeken we mooi plekje op. De zon heeft het goed voor met ons daarom genieten we eerst van de rust en een kop koffie.

Harderwijk wordt ook wel de “Culinaire Hanzestad” genoemd. Het is een knus stadje en staat bekend om zijn palingrokerijen en natuurlijk het dolfinarium. De boulevard is net geheel vernieuwd en het ziet er geweldig uit. Vanaf de camping fietsen we op ons gemak hier heen. Het is lekker druk en de toeristen verdringen zich voor de paling kramen. Grote zeemeeuwen vechten om de restjes. Het stadje heeft vele leuke straatjes waar je heerlijk kunt shoppen en slenteren langs de oude pakhuizen met hun prachtige gevels. Voor een kop koffie met appelgebak hoef je niet lang te zoeken, door het grote horeca is er veel keus. 

Natuurlijk mag een bezoek aan “Flipper” niet ontbreken. Het Dolfinarium is het grootste zeezoogdierenpark van Europa en trekt jaarlijks veel bezoekers waaronder natuurlijk veel kinderen. Maar wij zijn van de generatie die Flipper vooral kent van de televisie.

Harderwijk is echt een stad voor een dagje uit. De Vischpoort, de Grote Kerk en het Stadsmuseum zijn enkele pareltjes die je niet mag missen.

Op de fiets naar Elburg.

Vanaf de camping is een bezoek aan het mooie Elburg ook zeker de moeite waard. Ook Elburg is een Hanzestad. In Elburg lijkt de tijd stil gestaan te hebben. Net als in Harderwijk lopen we ook hier de stad in via “De Vischpoort”. We wandelen over de bekende keitjesstoepen en genieten van de vele oude pandjes. Elburg is een unieke vestingstad met een heel gezellig centrum, waar veel horeca en bedrijvigheid is. Je kunt ook een wandeling maken over de oude stadswallen. De Grote of St Nicolaaskerk, de restanten van de oude stadsmuur, de Vischpoort, het botterwerf museum, de haven en de kazematten getuigen van een rijke historie. nete

Geef een reactie

Sluit Menu