Je bekijkt nu Met de camper naar Lieren

Met de camper naar Lieren

Zaterdag 12 maart. Het is al de hele week mooi weer en gelukkig kunnen we een paar dagen weg met onze nieuwe camper. We willen voor we de eerste lange trip gaan maken alles goed uitproberen. Daarvoor gaan we naar ‘Camping de Vinkenkamp‘ in Lieren, iets onder Apeldoorn. Het is een redelijk grote camping voor een Svr Camping. Er staan veel mooie chalets en er is een groot veld voor kampeerders. Het sanitair gebouw is nog niet zo oud, alleen jammer dat het niet echt schoon is. Na dertien jaar hebben wij onze trouwe ‘Burstner T620’ ingeruild voor een ‘Hymer Whiteline’. En dat is wel even wennen. Vandaar ook dit weekend om te testen. Alles is nieuw en net even anders. Na een bak koffie halen we onze fietsen uit de zeer ruime garage, bij de vorige camper stonden de fietsen achter op een rek. En zo zullen we nog meer ontdekken. Op de fiets naar Apeldoorn. Onderweg komen we langs het depot van de ‘Veluwse Stoomtrein Maatschappij’ (VSM). Als fervent modelspoor liefhebber trap ik meteen op de rem. We lopen het terrein op en kijken onze ogen uit, grote oude stoomlocs, rijtuigen uit een rijk verleden, een grote werkplaats en een heuse draaischijf. De meeste locomotieven zijn afkomstig uit Duitsland. Maar ook locomotieven uit Polen, één machine is zelfs afkomstig uit Oostenrijk. Naast stoomlocomotieven heeft de VSM ook vele, voornamelijk Nederlandse historische diesellocomotieven, in haar bezit. En dit alles is in beheer van een grote groep zeer enthousiaste vrijwilligers. Vanmiddag zijn er meerdere van deze vrijwilligers aan het werk in de grote loods, bezig met het restaureren van de enorme stoomlocs. Allemaal werken ze vol passie. Je kunt er naar harte lust rondlopen en de mensen aanspreken. Met een steeksleutel 8-9 doe je hier niet veel. Het is heel indrukwekkend om te zien. In de zomer is het mogelijk om een ritje te maken op de ‘Koningslijn‘ tussen Apeldoorn en Dieren. 
We fietsen verder. Na wat zoeken vinden we een bewaakte fietsenstalling in het centrum van Apeldoorn. Het is zaterdagmiddag en aardig druk, we maken een wandeling door het centrum en concluderen dat het niet een swingende stad is. Het meeste gebeurd net buiten Apeldoorn. Paleis het Loo, Het Klimbos, Radio Kootwijk en de Canadian Walk zijn enkele tips.
Na een lekker ijsje fietsen we langs het kanaal terug naar de camping.
Tijd om de keuken uit te proberen. Het is net iets te koud om buiten te koken. We maken een lekkere pasta en genieten verder van een rustige avond. En ook de tv werkt perfect. Helemaal top.

Rondje Veluwe

Zondag 13 maart. Als we wakker worden begint heel langzaam het zonnetje door te komen. We hebben heerlijk geslapen op onze nieuwe bedden, iets wat erg belangrijk is tijdens een vakantie. In de oude camper hadden we een Frans bed, nu hebben we twee aparte langsbedden. Dat is wel wennen. Na een frisse douche en een heerlijk ontbijtje buiten in het zonnetje beginnen we de dag. We gaan een rondje over de Veluwe fietsen. Vanaf de camping fietsen we langs het kanaal naar Eerbeek. In Eerbeek staat de enige oliemolen met een bovenslagrad van Nederland. De molen is nog niet geopend, het is ook nog erg vroeg in het jaar. Eerbeek is een opvallend leuk dorpje met een heel gezellig centrum. Op het dorpsplein doet de plaatselijke ijssalon goede zaken. De zon die hoog aan de strak blauwe hemel staat dwingt ons ook om een plekje te zoeken op het terras. Het ijsje smaakt bijzonder goed. Wat een lekker begin van de dag.
We fietsen Eerbeek uit en komen op ‘Nationaal Park Veluwezoom’, een uniek kronkelwaardenlandschap met diepe geulen en hoge ruggen. Het is een prachtig landschap om in te fietsen en we zijn zeker niet de enige die daar zo over denken. Op de fietspaden is het een gezellige drukte. In de bossen liggen veel omgewaaide bomen, het is een triest beeld. Als we een mooi open heideveld zien stoppen we om wat te eten. Het is heerlijk toeven met een boterham en verse koffie in deze omgeving. We proberen ons een voorstelling te maken van de drukte in het hoog seizoen, omdat wij het nu al druk vinden. Weer eenmaal onderweg komen we langs ‘Zweefvlieg Centrum Terlet’ en fietsen daarna door naar de ‘Woeste Hoeve’. 
Het toeval wil dat ik op dit moment een boek (Spoor naar Woeste Hoeve) aan het lezen ben over de grootste executie die Duitsers in Nederland hebben uitgevoerd. Op 8 maart 1945 schoot een Duits vuurpeloton bij ‘Woeste Hoeve’ 117 mannen dood als vergelding voor de aanslag op SS-generaal Hanns Rauter. Het boek beschrijft de zoektocht naar de identiteit van de toen naamloze Poolse oorlogsvlieger Czeslaw Oberdak. En nu staan we bij het monument dat hier voor de mannen is opgericht, echt bizar.
Na het ijsje op het terras van vanmorgen in Eerbeek nemen we er nu één bij een ijskraam die is gebouwd in een mooie oude roze caravan. We komen in gesprek met de ijscoman die al meer dan dertig jaar op deze plek staat. Hij weet ook veel te vertellen van wat zich hier heeft afgespeeld tijdens de tweede wereldoorlog. 
We fietsen over de Loenermark door Loenen naar de Loenense waterval. Deze waterval is de hoogste van Nederland. De waterval heeft een verval van 15 meter. Maar nu even niet. Door werkzaamheden staat de waterval nu helemaal droog.
Het begint langzaam af te koelen en daarom fietsen we rustig terug naar de camping. Het was een mooie, gezellige en leerzame dag in een schitterende omgeving. En voor ons eigenlijk zo dicht bij huis.

Op de fiets naar Zutphen

Maandag 14 maart. Wederom hebben we goed geslapen in onze nieuwe bedjes. We krijgen een steeds beter gevoel in de camper. We besluiten om vandaag een bezoek te brengen aan Zutphen, vanaf de camping ongeveer 18 km fietsen. Via de knooppunten, langs mooie boerderijen en weidse velden trappen we naar Zutphen. Met pijn en moeite kunnen we een vrij plekje vinden in de mega fietsenstalling van het centraal station.
Bij het VVV halen we een plattegrond voor een mooie stadswandeling. De wandeling begint op de Houtmarkt, tot de twaalfde eeuw was het een gracht langs een ronde ringwal. Tijdens de historische stadswandeling komen we oa langs Het Gruythuis, het Oude Stadhuis en de Walburgiskerk. In deze kerk staat het Henrick Baderorgel één van de fraaiste orgels van Nederland. Zodra we via de Berkelpoort het oude Zutphen binnen gaan, stappen we in een andere wereld. Talloze historische panden, rustgevende groene hofjes en dat midden in het centrum van de stad. 
De zon komt nu lekker door en we genieten volop van de wandeling.
Hanzestad Zutphen is een bezoek meer dan waard. 
De terugweg is pittig met de neus in de wind. Het was een leuke dag in een onverwachts mooie stad.
Terug op de camping testen we het uitdraaien van de luifel en ook dat gaat goed.

Weer naar huis

Dinsdag 15 maart. Het zit er op. We kunnen wel zeggen dat het een mooi en leerzaam weekend is geweest. Na een kleine schoonmaak rijden we terug naar huis.

 

 

Lees ook: Spakenburg