Je bekijkt nu Met de camper naar Rossum in het Dinkelland

Met de camper naar Rossum in het Dinkelland

Woensdag 18 mei. We hebben weer een weekje vrij en gaan op pad met onze nieuwe camper, wat een waar feestje aan het worden is. De weersvoorspellingen gaan alle kanten op, maar voor Overijssel ziet het er stabiel en goed uit. We besluiten om richting Rossum in het Twentse Dinkelland te rijden. We bellen de eerste camping die we uitgezocht hebben, maar helaas is daar geen plaats meer. Onze tweede keus is Camping Roderveld in Rossum en daar is gelukkig wel plaats. Je rijdt dan toch wel met een wat beter gevoel naar de camping toe. De camping ligt mooi centraal en dat is natuurlijk ideaal om wat leuke plaatsen te bezoeken op de fiets. Bijvoorbeeld: Denekamp, Bad Bentheim, Oldenzaal en Nordhorn. Bij aankomst op de camping worden we zeer vriendelijk ontvangen en gelijk uitgenodigd voor een kop koffie. Na een gezellig gesprek met de eigenaresse stappen we op de fiets voor een rondje Denekamp, waar we wel eens eerder zijn geweest, maar de route naar Denekamp vanaf de camping is erg mooi. Het blijft ons steeds weer verbazen dat er zoveel onverharde wegen zijn in het Dinkelland. Het zo bekende coulisselandschap is door zijn kleinschaligheid en de aanwezigheid van hagen en houtwallen van groot belang voor de locale en regionale flora. De heggen en bijzondere houtwallen fungeren ook veelal als broedplaatsen voor de vogels. De route is door de bossen en dit geweldige landschap.
Denekamp heeft een gezellig centrum en ondanks dat het een kleine gemeente is, heeft het leuke en mooie winkels. Er is hier bijna geen leegstand in het centrum. Wat Denekamp ook heeft is een uitstekende ijssalon. We scoren een heerlijk ijsje en fietsen op ons gemakje terug naar de camping, waar we lekkere stoofvlees met verse groenten en gebakken krieltjes en wat sla maken. Het stoofvlees hebben van thuis uit de vriezer meegenomen.
De avond valt en zo komt er een eind aan een leuke dag.

Naar Bad Bentheim

Donderdag 19 mei. We ontbijten in de ochtendzon. De camper gister precies goed gezet om van de opkomende zon te kunnen genieten. Vandaag staat Bad Bentheim op het programma. Via een prachtige route en met hulp van de fietsknooppunten rijden we al snel Duitsland in. In Duitsland vervolgen we de fietsroute over hobbelige kasseien en afgelegen paden naar Bad Bentheim.
Als eerste gaan we naar plaatselijke informatiepunt. We krijgen een plattegrond met een route door het historische centrum. Bad Bentheim is natuurlijk bekend door het Kasteel Bentheim. 
Dat bekijken we dan ook als eerste, het is een prachtig kasteel. Daarna lopen we verder via de route die hebben gekregen. Het weer is ons goed gezind. Bad Bentheim staat ook bekend om haar natuurlijke zoutwater- en zwavelbronnen. Je kunt je hier dan ook heerlijk in de watten laten leggen en genieten van de aangeboden Wellness. Na dit historisch rondje Bad Bentheim stranden we op het terras voor weer een ijsje. In het oude centrum is het erg verlaten, waarschijnlijk heeft ‘Corona’ ook hier flinke invloed gehad. Veel panden staan leeg en daar wordt het er niet mooier en gezelliger op. Erg jammer. Ondertussen betrekt de lucht en we maken ons uit de voeten om op de fiets terug naar de camping te komen. Helaas houden we het niet droog, maar zodra we de fietsen stallen in de fietsenstalling op de camping, barst het pas echt los. Gelukkig hebben onze buurtjes onze stoelen en tafel onder de camper neergelegd. Het gaat best heftig tekeer. Na een hoosbui van ongeveer twee uur klaart de lucht op en kunnen we weer naar buiten. Heerlijk. De boel droog maken en lekker koken.

Richting Oldenzaal

Vrijdag 20 mei. De camping is ruim, schoon en heerlijk rustig. De omgeving is groen en heeft mooie fietspaden. We fietsen eerst naar Rossum. Rossum is een kerkdorp in de Twentse gemeente Dinkelland in de provincie Overijssel. Het is een klein rustig dorpje met opmerkelijk veel rijksmonumenten. Zelfs een cafetaria en een echte ‘olde’ kroeg. Langs ietwat heuvelachtige wegen, paden, en de nodige Mariakapelletjes fietsen we richting Oldenzaal. Onderweg maken we een koffiestop bij de ‘Preekstoel’, waar we een prachtig weids uitzicht over De Lutte en het Dinkeldal hebben. De Preekstoel bestaat sinds 2009 en is er voor iedereen die tijdens een wandeling of fietstocht even wil genieten van de omgeving. Wij zijn dus op de juiste plek gestopt. Niet te missen is ook het zicht op kasteel Bad Bentheim.
We moeten verder want we willen op tijd terug zijn op de camping. Er is gewaarschuwd voor code oranje. We hebben gisteren al een nat pak gehaald en dat is eigenlijk wel genoeg. Daarom besluiten we Oldenzaal even te laten voor wat het is en fietsen terug.
Eenmaal op de camping valt ‘code oranje’ gelukkig erg mee. We vullen de rest van de dag met lezen, lekker koken, een borrel drinken en gezellig kletsen met mede campinggasten.

Naar de markt in Oldenzaal

Zaterdag 21 mei. Bij de receptie hangt een lijst met ‘Markten’ in de omgeving van de camping. En laat er nu markt zijn in Oldenzaal op zaterdag. Gisteren moesten we de tocht naar Oldenzaal staken ivm het weer, dan komt er vandaag een ideale kans om toch naar Oldenzaal te fietsen. Elke zaterdag staan de marktkooplui klaar om hun waren te slijten. De markt bestaat uit verschillende kramen, verspreid over het centrum. Zodra we de eerste stappen op deze markt zetten, krijgen we een gezellig Achterhoeks ons-kent-ons dorpsgevoel. De markt duurt tot 17:00 uur enj de ingang van het winkelcentrum staat zelfs een zangeres te zingen om de sfeer te verhogen. De terrassen zitten bomvol en er wordt al voorzichtig mee bewogen met de muziek. De zangers geniet daar zichtbaar van. 
We ervaren Oldenzaal als een levendige en bruisende stad. Als oudste stad van Twente staat Oldenzaal bekend om haar bourgondische sfeer. De bekende Twentse gastvrijheid voel je op de gezellige terrassen aan de Grote Markt maar ook in de vele winkelstraatjes. De stad staat vol met mooie jaren dertig panden, maar ook veel grote appartementen complexen. Op onze wandeling door Oldenzaal komen in het ‘Kalheupinkpark’, een openbaar park met fraaie oude bomen, kunstwerken, een kleine weide en twee vijvers in de vorm van een peer en een appel. De tuin vormt een markante overgang tussen stad en platteland. Kenmerkend is hier het sterk glooiende karakter en de vele bijzondere bomen.
We vinden Oldenzaal zeer verrassend. Niet voor niets wordt Oldenzaal ‘De glimlach van Twente’ genoemd.
Terug op de camping is het bij de camper goed toeven en bakken we wat lekkers op de bakplaat.

Naar Nordhorn

Maandag 23 mei. Na een heerlijke relaxdag gisteren, met heerlijk weer, fietsen we vandaag een fietsroute, langs het mooie Singraven, naar Nordhorn. Singraven is een landgoed nabij Denekamp in de gemeente Dinkelland. Tot het landgoed behoren behalve de Havezate ook de watermolen van Singraven aan de Dinkel, een koetshuis en een aantal pachtboerderijen. Op gepaste tijden is het mogelijk om dit van dichtbij te bezichtigen. Vanaf de kerk in Denekamp fiets je binnen een klein uurtje naar hartje Nordhorn. De mooie fietsroute langs het kanaal is een echte belevenis. We spreken af om op de terugweg zeer zeker een boerenijsje bij Erve Kuiper te nemen. Je kunt er ook even de koeienstal in wandelen. Bij de ‘groene’ grensovergang staat nog een grenspaal die duidelijk het verschil aanduid tussen Nederland en Duitsland. Zodra je de grens over fietst, is het meteen allemaal anders en is het in de verste verte geen Dinkelland meer. Het is echt minder knus. In Nordhorn zetten onze fietsen goed op slot, je  weet maar nooit. Het centrum is een groot eiland tussen de twee armen van de rivier de Vecht. 
De veelzijdige winkels, met kleine boetiekjes, maar ook grotere winkelketens, worden aangevuld met leuke eetgelegenheden. Het verbaast ons dan ook niet, dat we lezen, dat dit ook wel de ‘Waterstad’ en het ‘Venetië’ van het Noorden wordt genoemd. Het gezellige stadje nodigt uit om lekker rond te slenteren met zijn leuke waterpartijen en zitjes.
Nordhorn is zeker de moeite waard, en ook de rit langs het kanaal is super.
Weer naar huis. Camping Roderveld in Rossum is meer dan de moeite waard. Een mooie gezellige, nette en schone camping. En dat alles op nog geen uurtje rijden vanaf ons huis.

Meer campertips? Wat dacht je van het Müllerthal.