Je bekijkt nu Met de camper naar Stokkum midden in het Montferland

Met de camper naar Stokkum midden in het Montferland

Vrijdag 1 Juli. Het weer is ons gunstig gezind en we vertrekken naar camping Slangenbult in Stokkum. Stokkum is een van de elf kerkdorpen van de gemeente Montferland. Stokkum ligt aan de voet van de Hulzenberg en is een onderdeel van het Bergherbos, wat wij beter kennen als het Montferland. Op de Hulzenberg liggen vele enorme ‘zandbulten’. 
De ontvangst op de camping is aller vriendelijks en we krijgen een mooi plekje op het grote veld achteraan op de camping aangewezen. Je proeft gelijk de Achterhoekse gastvrijheid, ook bij de campinggasten. Lekker gemoedelijk, daar houden wij van. Als de camper op de plek staat en alles is geïnstalleerd lopen we op ons gemak naar het mooie ’s-Heerenberg. De zon schijnt heerlijk en bezorgd ons een goed gevoel als we het Nachtegaalslaantje in lopen. Het Nachtegaalslaantje is de weg die loopt van de Slotlaan in ‘s-Heerenberg naar de ‘s-Heerenbergseweg in Stokkum. We komen door een groot stuk landbouwgrond met druivenstokken die zichtbaar staan te genieten in de zon.
In de verte ontvouwt zich het uitzicht op de torens van kasteel Huis Bergh. De Geschiedenis herleeft in kasteel Huis Bergh. Dit jaar staat de geschiedenis zelfs centraal en zijn er vele tentoonstellingen te zien en kun je er veel te weten komen over de vroegere bewoners van dit kasteel. Ook worden er nog munten geslagen, de muntmeesters geven regelmatig presentaties.
Het kasteel Huis Bergh is rond 1200 gebouwd en ligt prachtig aan de rand van de stad, omringd door een brede gracht en half omsloten door de oude vestingwal. We lopen langs de oudste beschreven tuin van Nederland. Normaal is het kasteel ter bezichtiging geopend en zijn er regelmatig tentoonstellingen met bijzondere kunstcollecties te zien. Vandaag is er een bruiloft op de binnenplaats van het kasteel. Binnen de muren van het kasteel heerst een gezellige sfeer. Mooi geklede gasten die genieten van een hapje en een drankje, maar vooral van de gehele entourage. Een pracht locatie om elkaar het ja-woord te geven. We maken met onze drone een paar mooie shots van het kasteel en ook vanuit de lucht gezien is het ook een hele bijzondere plek.
Achter het kasteel staat de Nederlands hervormde kerk. Na veel gerommel en gemor kregen de katholieken in 1895 een eigen kerk, de Pancratiuskerk, welke staat in het centrum van de stad. In de Pancratiuskerk is een permanente tentoonstelling van twee priesters die tijdens de Tweede Wereldoorlog in een concentratiekamp zijn overleden. In het centrum staat ook het Raethuys. Dit uit 1531 daterende gebouw wordt nu gebruikt door de Heemkundekring Bergh. 
Op de terrassen is het gezellig druk en we ontdekken een ijssalon. Het ijs is overheerlijk en na dit lekkere ijsje lopen we rustig terug naar de camping.

Een mooie fietstocht door de Achterhoek

Zaterdag 2 Juli. Als we opstaan staat het zonnetje alweer hoog aan de hemel. Na een heerlijke douche, in een super modern en schoon toiletgebouw pakken we de fietsen. Op de camping is het al een gezellige drukte het duurt dan ook even voor we echt weg zijn. De camping ligt aan de fietsknooppuntenroute. De route welke we voor vandaag hebben uitgestippeld, lijkt wel een bingo kaart. Als eerste fietsen we via de knooppunten naar Zeddam, vervolgd door Etten, Terborg, Gaanderen, Silvolde en Ulft. In Terborg stoppen we voor koffie en een broodje. Wat opvalt is de enorme leegte in de winkelstraten. Gelukkig doen de horecazaken het beter. We fietsen verder naar Ulft en maken een stop op het imposante oude fabrieksterrein van de DRU. De DRU, ontstaan in 1754, en Ulft zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De fabriek sloot in 1989 haar poorten. Het veertien hectare grote industriële landschap tussen het centrum van Ulft en de rivier de Oude IJssel bevat in totaal zeven voormalige DRU-gebouwen die tot Rijksmonument zijn bestempeld. Het behouden van dit cultuurerfgoed is ook een vorm van duurzaamheid en prachtig om te zien. Via Azewijn vinden we de weg weer terug naar de camping. De dorpjes en het platteland van de Achterhoek zijn ideaal om mooie fietstochten te maken. De Achterhoek is niet voor niets al meerdere keren uitgeroepen tot beste fietsregio van Nederland.
Op de camping maken we heerlijke maaltijd op ons buitenkeukentje.
De avond is zwoel. 

Wandelen in het Bergherbos

Zondag 3 Juli. Vanaf de camping lopen we via de achterzijde het Bergherbos in. Dit heuvelachtige bos ligt op een stuwwallencomplex uit de voorlaatste ijstijd. Het bos wordt omringd door akkers met graan. De Achterhoek is beroemd om het bijzondere en afwisselende landschap. 
Maar wij gaan eerst de Hulzenberg beklimmen tot op 82,4 meter boven NAP. Het is een pittige klim. Bovenop de berg staat een uitkijktoren die nog eens 21 meter hoog is. Natuurlijk beklimmen wij die ook en het uitzicht is adembenemend. Je kijkt ver Duitsland in maar herkent ook de skyline van Arnhem. Het uitzicht is de klim méér dan waard. Het bouwen van deze uitkijktoren boven op de Hulzenberg was een stevig staaltje vakmanschap. Al het gebruikte hout is afkomstig uit het Bergherbos en moest zorgvuldig worden geselecteerd, geoogst en gedroogd. 
Met de voetjes weer op de begane grond vervolgen we onze wandeling. We lopen verder over de Hulzenbergroute van ongeveer 5,5 km, op het grensgebied met Duitsland. In het Bergherbos zijn veel sporen te vinden uit beide Wereldoorlogen. Loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog zijn bijna 100 jaar na dato weer zichtbaar gemaakt. Een deel van de loopgraaf is gereconstrueerd en toegankelijk gemaakt voor wandelaars. Verder passeren we een hakbosje, ooit gebruikt om looizuur te winnen voor het looien van leer.
De volgende halte is de bron van de beek “de Spreng”, een mooi plekje voor een kleine picknick.
Over een prachtig stukje heide en een verder door het bos slingerend pad, waarbij het hier en daar best heuvelachtig is, bereiken we weer het pad wat ons terug brengt naar de camping. Vanaf het pad hebben we nogmaals zicht op de uitkijktoren bovenop de Hulzenberg en is de cirkel weer rond.
Het  is best warm,  maar onder de bomen is het heerlijk koel.
In de middag gezellig kletsen met onze buurtjes en kijken we naar de verrichtingen van onze Max. Door meerdere omstandigheden  helaas een mindere race. De wind begint te draaien en er komen wolken. In de schaduw is het nu wat fris. Gelukkig kunnen we nog wel lekker buiten eten. 

Op de fiets een rondje om het Bergherbos.

Maandag 4 Juli. Vandaag gaan we een route fietsen om het Bergherbos. Vanaf de camping fietsen we over groene glooiende heuvels eerst naar Beek. Zo komen we door een gedeelte van de Hulzenberg waar we gisteren gewandeld hebben. De fietspaden zijn allemaal goed onderhouden. Wat boffen we met het weer, het is vandaag alweer een prachtige dag. Een groep mountainbikes komen door de struiken geschoten en verdwijnen aan de andere kant van het fietspad weer net zo snel. Ook dat kan hier allemaal. Via Loerbeek fietsen we naar Kilder. Het is jammer dat het fietspad een eind van Bergherbos af ligt. We fietsen nu een beetje verloren langs de provinciale weg, ondanks dat het wel een knooppuntenroute is. De twee laatste dorpjes nodigen niet uit voor een tussenstop. In een rustig tempo trappen we de kilometers weg. Zeddam is één van de grootste dorpen van de gemeente Montferland. Zeddam word gekenmerkt door de ligging aan het Bergherbos en de molen die vanuit de verte goed te zien is. Bij de molen is het de moeite waard om te stoppen vinden wij, en halen we dan meteen de koffie en de broodjes uit de fietstas. Het gedeelte dat om de Oswaldus kerk en de molen ligt maken veel goed. Van hieruit vervolgen we de knooppunten 79, 81 en 80 die gaan weer dwars door het Bergherbos gaan. Wat een verademing is dat. Zeddam is een prima uitvalsbasis om de Achterhoek en het Bergherbos te verkennen.
Vandaag eindigen we onze dagbesteding met het eten van een ijsje in de voor ons inmiddels bekende ijssalon en doen enkele inkopen bij de Lidl. Op ons gemak fietsen we nog een keer langs kasteel Huis Bergh en genieten we van deze prachtige aanblik. Het Nachtegaalslaantje brengt ons weer terug op de camping.
Camping De Slangenbult is een super camping, gastvrij, gezellig, schoon en dat trekt blijkbaar ook gastvrije gezellige en schone mensen aan.
Hier komen we zeker nog eens terug.