Je bekijkt nu Met de camper naar Frankrijk

Met de camper naar Frankrijk

Met de camper naar Frankrijk. We kiezen ervoor om de komende zes weken te gaan rondtoeren met onze camper in het altijd mooie Zuid-Frankrijk. We vertrekken richting België, Luxemburg en rijden tot Nancy over de grote weg. Ter hoogte van Nancy rijden we verder over de tolvrije E23 tot aan Epinal. Een rit met veel zon en soms een spatje regen. Wat een heerlijk gevoel om weer onderweg te zijn. Voor de eerste overnachting stoppen we in Epinal een bosrijke stad in de Vogezen, we boeken een plekje op ‘Camping Domaine du Chateau’. Het is een leuke ietwat gedateerde camping aan de rand van een mooi park. Na het eten lopen we door het park naar het gezellige centrum van Epinal. Het is nog steeds prachtig weer en de terrassen zitten dan ook aardig vol. Het is per slot van rekening zaterdagavond.’
We vervolgen onze reis. Er is niets te merken van het slechte weer dat voorspeld is. We rijden door een licht heuvelachtig landschap afgewisseld met enorme hoge steile rotswanden. Een vreemde combinatie. Via Besançon rijden we over de N83 en D1083 richting Aix les Bains. Ondanks dat het provinciale wegen zijn rijdt het lekker door. We genieten van de omgeving. Het laatste stuk over de D1504 is schilderachtig. Als we bij Aix les Bains uit de tunnel komen opent zich een prachtig panorama voor ons, het is het ‘Lac du Bourget’ waar Aix les Bains aanligt. Het zit er allemaal super de luxe uit. Ook is het volgens ons heel toeristisch. Een prima plek voor een overnachting op , ‘Camping Du Pecheur’ ook weer een hele eenvoudige camping. Het centrum is een wandeling meer dan waard. We gaan op tijd naar bed, morgen nog een reisdag.
Vannacht wakker geschrokken door jongelui die het nodig vonden om naast onze camping straatraces te houden. Maar goed de zon schijnt en dat is goed nieuws. Lekker buiten ontbijten, alles klaarmaken en dan door naar Sisteron. De route is schitterend, we rijden over stukken van de ‘Route de Napoléon’. Een schilderachtige weg door kleine dorpjes en tussen ruige bergen door. En komen we de eerste ‘Lavendelvelden’ tegen. Helaas nog niet knal paars, maar wel erg mooi. In Sisteron strijken we neer op ‘Camping Jas du Moine’. Het is opmerkelijk rustig op de camping, maar de ligging is geweldig. Vanaf onze stoeltjes kijken we over de Lavendelvelden die in juni/juli pas paars gaan kleuren volgens de eigenaar. Als we gesetteld zijn lopen we naar het naastgelegen dorpje. Op zoek naar ‘Chapelle Saint Joseph’ op de top van de berg. We besluiten al snel om hier een aantal dagen te blijven.
Het is inmiddels 24 april en we genieten volop van het plekje op de camping, het uitzicht op de lavendel-velden is adembenemend. In de namiddag springen we op de fiets naar het Chateau Arnoux in Saint Auban. Het stelt niet heel veel voor, maarja we moeten ergens beginnen. We wandelen naar de bovenstad waar alles draait om de kerk. De smalle wegen omhoog zijn een uitdaging voor auto’s en voor de bestuurders. Je kunt er op wachten tot het verkeerd gaat. We steken de rivier de Durance over via een prachtige ‘Passerelle de Haute Provence’ het is een waar kustwerk. Aan de overzijde ligt het dorpje Volonne. Hier is helemaal niets te beleven op één terrasje na. Rustig fietsen we er doorheen. Er zijn wel wat hoogte verschillen, maar met onze fietsen is dat geen probleem. Onderweg genieten we de van heerlijke geuren van bloemen en planten, zoals de sering, blauwe regen, rozemarijn en tijm. Echt verrukkelijk. Terug op de camping laten we ons overvallen door rust.

Sisteron. 

Vandaag gaan we een dagje op de fiets naar Sisteron. Op de grote weg fietsen is meestal in het buitenland vragen om moeilijkheden, maar hier in Frankrijk is dat niet zo. Er wordt netjes afstand gehouden en zelfs het knipperlicht gaat uit. Hier houdt iedereen goed rekening met fietsers. Anderhalve meter afstand houden is zelfs verplicht. Gelukkig is het niet zo heel ver en is het opmerkelijk rustig op de weg. 
We fietsen via een prachtige brug het oude centrum van Sisteron in. We stallen de fietsen bij het ‘Office de tourisme’, dat zijn twee vliegen in één klap. Als Wilma naar binnen glipt ga ik heerlijk in het zonnetje zitten. Even later komt Wilma weer naar buiten met een grote stadsmap en meerdere wandelroutes voor in de omgeving, onder de arm. We lopen aan de hand van de stadsmap een duidelijk aangegeven wandelroute door de mooie oude binnenstad. Sisteron ligt aan de rivier de Durance, het wordt ook wel de poort naar de Provence genoemd, omdat het tussen twee grote bergpassen ligt. Sisteron is een erg leuke stad merken wij en is vooral bekend vanwege haar grote Citadel. Deze Citadel ligt op een heuvel en het is een flinke klim om er te komen. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. Langzaan zakken we weer af en bezoeken de ‘Cathedraal le Notre-Dame et Saint-Thyrse’ en steken een kaarsje aan. In het stadje zijn talloze leuke smalle straatjes te vinden waar je heerlijk door kunt slenteren. De oude binnenstad heeft veel charme vinden wij. We sluiten af met een ijsje met uitzicht op de Citadel.
Na een paar heerlijke dagen op ‘Camping Jas du Moine’ trekken we weer verder. We hebben een camping op het oog in het centrum van Apt. We kiezen voor deze camping omdat die heel centraal ligt tussen meerdere mooie dorpjes die op de fiets te bereiken zijn, ook  niet onbelangrijk. Het is een kleine tachtig kilometer rijden door een schitterend binnenland. Onderweg komen we langs ‘Penitents Des Mees’ het is een rotsformatie van wel honderd meter hoog en twee kilometer lang en al miljoenen jaren geleden gevormd. Het zijn uit het niets opkomende steile rotsen. We stoppen voor een wandeling en een picknick. Het is een heel geklauter omhoog maar meer dan de moeite waard. Via een klein dorpje bereiken we de top waar we een schitterend uitzicht hebben op de kale gladde, steile rotsen. Een mooi en bijzonder stukje natuur. Het maakt echt indruk. Na de wandeling picknicken we op de parkeerplaats onder één van deze enorme rotsen.
De volgende stop is Forcalquier. We parkeren de camper in een straatje vlakbij het centum. Het is markt en dus erg druk en gezellig. Via een bergpad lopen we naar de ‘Chapelle Notre-Dame de Provence’, vanwaar we een schitterend uitzicht hebben op de omgeving. Na deze leuke tussenstop rijden we verder naar onze eindbestemming van vandaag: Apt. Aangekomen op de ‘Camping Cedres’, midden in de stad, waar we allervriendelijkst worden ontvangen mogen we een zelf plekje uitkiezen. Er valt niet zo veel meer te kiezen, het is aardig druk. In de avond lopen we nog het stadje in, maar het ziet er allemaal een beetje troosteloos uit. Het was een super mooie dag. 

Vrijdag 28 april.            Naar de markt in Bonnieux. 

Heerlijk geslapen. Camping Cedres is een eenvoudige camping, het sanitair is wat verouderd en de douches zijn misschien wat krap, ook hangt er hier en daar wat los, maar het is allemaal heel netjes schoon. Er hangt een gezellige en relaxte sfeer op de camping. En nog een pluspunt er is: broodservice. Vandaag is het markt in Bonnieux, een dorpje twaalf kilometer verderop. We besluiten om er heen te fietsen.  
De weg er naar toe is heuvelachtig en we zijn weer blij met onze elektrische fietsen. Met een gewone fiets zijn de hellingen niet te nemen. Het is een aardige klim. Bonnieux is echt meer dan de moeite waard. Bonnieux is een plaatsje in de Luberon, in de regio Vaucluse. Het is een van de vele historische plaatsjes die op een heuvel gelegen zijn in dit gebied. En we zullen er nog veel meer ontdekken. 
Bonnieux staat bekend als een van de mooiste dorpjes in de Luberon. Het plaatsje is zeer geliefd vanwege haar prachtige mooie oude gebouwen en historische straatjes. Omdat het plaatsje op een hoger gelegen heuvel is gebouwd, kunt u vanuit het dorpje genieten van een prachtig uitzicht over de omringende omgeving. Zo zijn de dorpjes Gordes en Roussillion goed te zien vanaf hier. Er zijn verschillende charmante terrasjes en gezellige restaurants te vinden, maar vandaag is er markt en dat ziet er heel gezellig uit. De markt trekt veel mensen aan. Een bezoekje aan dit prachtige plaatsje in de Luberon is meer dan de moeite waard.
De terugweg is alleen maar bergafwaarts, wat een feest.

Zaterdag 29 april.      Naar de Markt.

Met de camper naar Frankrijk, inmiddels zijn we aangekomen in Apt. Apt is een leuke plaats om te bezoeken. Zo is onder meer de ‘Kathedraal Sainte-Anne’, uit de elfde eeuw na Christus, absoluut een bezoekje waard. In Apt zijn vele leuke winkels en restaurants te vinden. Maar waar Apt echt bekent om staat is de ‘Zaterdag Markt’. Elke zaterdag is er een grote Provençaalse markt, de kraampjes slingeren zich dan door het hele dorp. Je vind er veel vers producten en natuurlijk allerlei lokale streekproducten. De markt is één grote gezellige belevenis. Live muziek maakt het helemaal compleet, we zoeken een plekje bij een groepje muziekanten die heerlijke sleepende blues spelen. Met een drankje en een stuk pizza in het zonnetje is genieten op het ‘Place Carnot’.
Apt is een perfecte uitvalsbasis voor een geslaagde vakantie in de Provence. Er zijn veel ‘Plus Beaux Villages’ in de omgeving van Apt. Dat is ook een reden dat wij Apt aandoen. Uiteindelijk zullen we hier twaalf nachten staan.

Zondag 30 april.      Wandelen naar Saignon.

Het regent…!! Helaas, we moeten in de camper ontbijten. Het weer wordt wat wisselvallig vandaag. 
In de middag lopen we er toch uit. Met alle goede bedoelingen trekken we onze wandelschoenen aan. Met behulp van de ‘App’ MAPSME stippelen we een route uit naar Saignon, een plaatsje hier vier kilometer vandaan. Het ligt op een berg, dus dat betekend weer klimmen. Onderweg worden we verrast door een flinke bui, maar dat mag de pret niet drukken. We hebben een paraplu meegenomen en dat komt nu goed uit. Saignon is één van de charmante dorpjes in de Luberon en staat bekend om zijn smalle middeleeuwse straatjes en mooie oude gebouwen. We wandelen er rustig doorheen. Dit plaatsje is niet heel erg groot, na een uurtje slenteren hebben we het wel gezien en dalen we weer af. Saignon is een echt voorbeeld van een mooi Frans heuveldorpje. Het is de moeite meer dan waard.

Binnenkort nog veel meer belevenissen van onze reis met de camper door

Zuid-Frankrijk…