Nationaal Park De Maasduinen.

Nationaal Park De Maasduinen.

De Maasduinen.

Een lang weekend naar Nationaal Park De Maasduinen één van de drie nationale parken in Noord-Limburg. Het is een bos- en heidegebied, gelegen op een langgerekte zandrug tussen de Maas en de Duitse grens. Het park bevindt zich grotendeels op het grondgebied van de gemeente Bergen. Het park strekt zich uit over een lengte van ruim bijna twintig kilometer en heeft een breedte van gemiddeld twee à drie kilometer. Het bevat zelfs de langste rivierduingordel van Nederland.

maasduinen
De Maasduinen

We hebben een geweldige camping uitgekozen, waar we zeer hartelijk worden ontvangen, zonder dat we een reservering hebben. Het is SVR camping: de Smal in Nieuw Bergen. De camping heeft een gezellige uitstraling en heeft een grote gezellige gezamenlijke ruimte. Ook hebben we begrepen dat er regelmatig activiteiten op het programma staan. Wij zullen er geen gebruik van maken want wij gaan de natuur in. 

De Maasduinen is een natuurgebied met opwaaiend stuifzand en helderblauw water. In het park is het heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken en ook voor de ruiters is er genoeg ruimte. Je kunt hier prima meerdere dagen doorbrengen. 

Reindersmeer

reindersmeer
Reindersmeer – bezoekerscentrum en Bosbrasserie.

Als eerste brengen we een bezoek aan het bezoekerscentrum wat zeer de moeite waard is. Je vindt hier alle informatie en is tevens een horecagelegenheid. Het is gebouwd, hangend in de oude sluisbak die het Reindersmeer verbindt met het Leukermeer Vanuit hier maken we een wandeling om Reindersmeer, halverwege nemen we de trekpont. Geweldig. Je bent eigen kapitein en zorgt zelf hoe snel je naar de overkant bent. Tijdens de wandelroute hebben we continu zicht op het prachtige meer en lopen we door de mooie heide en stuifduinen. We nemen een kop koffie op het terras van Bosbrasserie “In de sluis” en zien langzaam de zon ondergaan.

Afferden

het quin
Natuurpark “Het Quin”.

De volgende dag fietsen we over een mooie knooppuntenroute langs de Maas richting Afferden. Het vlakke Noord Limburg nodigt uit om te fietsen. Kasteelruïne Bleijenbeek is onlosmakelijk verbonden met het Landgoed en biedt met haar rijke historie en interessante verleden een kijk op de regio en het verhaal van Bleijenbeek. We laten de fiets even voor wat het is en gaan een wandeling maken door: Het Quin. We lopen door een klaphekje en staan plots in een prachtig heidelandschap met vennen en beekjes die worden omgeven door paraboolduinen. Werkelijk een plaatje. We lunchen op een bankje met werkelijk een topuitzicht kortom we genieten volop. Voor liefhebbers van een partijtje golf ligt hier een ook een mooie negen holes golfbaan.

Lees ook: Met de camper naar Sneek.

Geef een reactie

Sluit Menu