Je bekijkt nu Met de camper naar de Dordogne.

Met de camper naar de Dordogne.

Op naar de Dordogne…

6 September. Het altijd drukke Antwerpen, Gent en Lille laten we snel achter ons. Vol goede moed en met een stralend zonnetje rijden we het platteland van de Picardië in. Via prachtige binnenwegen rijden we door dit Franse landschap. De vele begraafplaatsen uit de ‘Eerste Wereldoorlog’ die we onderweg tegenkomen zetten ons weer aan het denken. Na een kleine vierhonderd kilometer komen we aan bij “Camping Parc des Cygnes“, de camping ligt net buiten Amiens. We worden zeer vriendelijk ontvangen en krijgen een mooi plekje aangewezen, met gelukkig veel schaduw. Dat is heel fijn want het is erg warm. Na het avondeten lopen we er nog even uit, langs Château de Montières aan de Somme. Onze eerste dag zit erop.
De Drone opname hieronder is gemaakt in het mooiste dorpje van Frankrijk, Saint Cirq Lapopie. Verder op in dit reisverhaal staat meer info over dit prachtige dorp.

Amiens…

Vandaag stappen we op de fiets en fietsen over een schilderachtige fietspad langs de Somme richting Amiens. Onze bestemming is de imposante Notre-Dame van Amiens. De grootste kathedraal van Frankrijk, gelegen in het hart van Picardië. Eenmaal in Amiens stallen we onze fietsen bij het VVV-kantoor. Beveiligingscamera’s zorgen voor extra gemoedsrust.
De moderne studentenstad Amiens verwelkomt ons. De toegang tot de kathedraal is vrij, en we bewonderen het majestueuze gotische meesterwerk. Waar we een kaarsje aansteken. Tijdens de lunchtijd bruisen de parken van Amiens van leven, gevuld met studenten die samenkomen om te eten. Rondom de parken vinden we talloze snelle eettentjes. De stad ademt ook de invloed van Jules Verne, de auteur van ‘Reis om de wereld in 80 dagen’, die hier ooit heeft gewoond.
Terug langs de schilderachtige oevers van de Somme fietsen we de stad uit en belanden in een Frans ogend Giethoorn. De drijvende tuinen van ‘Les Hortillonnages’ hebben dit gebied de bijnaam ‘Giethoorn aan de Somme’ gegeven. We genieten van rondvarende punters, glijdend langs eilandjes, prachtige tuinen en kleurrijke moestuinen. Op zaterdag vindt hier een markt plaats met verkopers in traditionele klederdracht.

Lichtshow op de Notre Dame…

Van buren bij ons op de camping krijgen wij een tip om in de avond als het goed donker is te gaan kijken naar een spectaculaire lichtshow. De lichtshow wordt geprojecteerd op de Cathedraal van Amiens. Na een mooie fietstocht op de dag pakken wederom de fiets en fietsen bij schemer richting hartje Amiens. Op het plein voor de Cathedraal zoeken we mooi plekje om te zitten en wachten gespannen af. Rond tien uur begint de show en wat we te zien krijgen is werkelijk geweldig. Een betoverende lichtshow ontvouwd zich voor onze ogen, terwijl  kleurrijke patronen de eeuwenoude stenen van de Cathedraal omhullen. De muziek, als een betoverend begeleider, vult de avondlucht en geeft alles nog meer magie. Het is allemaal erg indrukwekkend en meer dan de moeite waard. In de finale worden de kleuren van de Notre Dame getoond zoals het ooit vlak na de bouw moet zijn geweest. Mocht je ooit in de buurt zijn van Amiens maak dan zeker een stop.
Notre Dame Amiens

Op naar het mooie Montrichard…

9 september. Vanuit het historische Amiens rijden we naar de schilderachtige stad Montrichard-Val-de-Cher, ongeveer 45 km ten oosten van Tours. Ons tijdelijke plekje is de betoverende camping: ‘Couleurs du Monde’, een oase van rust en op loopafstand van het charmante Montrichard.

Op de fiets naar Château Chenonceau…

11 September. Met de fiets volgen we route 18, een meesterlijk uitgestippeld pad dat ons langs betoverende landschappen leidt. Het hoogtepunt van deze fietstocht is het prachtige Château Chenonceau, een van de meest indrukwekkende kastelen in het Loiregebied. Dit architectonische meesterwerk strekt zich uit over de rivier de Cher, met kleurrijke tuinen die de zintuigen betoveren.
Te midden van de sfeer van de Franse campagne, doordrenkt van geschiedenis en cultuur, verkennen we het kasteel en zijn we getuige van de harmonie tussen architectuur en natuur. De kleurrijke tuinen ademen een eigen leven, een poëtische weerspiegeling van de pracht van het omringende landschap.
In deze reis gaat het niet alleen om het ontdekken van historische schatten. Maar ook om de natuurlijke pracht van de Loire-regio.
 
Chenonceaux Dordogne

Verder naar het betoverende Brantôme…

13 september. Vanuit het idyllische Montrichard begeven we ons zuidwaarts, ongeveer 300 kilometer, naar het betoverende Brantôme. Terwijl de kilometers onder onze wielen voorbijglijden, transformeert het landschap en ontvouwt zich een steeds schilderachtiger panorama. Onze bestemming is Camping Brantôme Peyrelevade, een oase van gastvrijheid waar we hartelijk worden ontvangen en de vrijheid hebben om ons eigen stukje paradijs uit te kiezen. De camping, met een verleidelijk zwembad en voortreffelijke sanitaire voorzieningen, bevindt zich op loopafstand van het charmante Brantôme.

Een dagje naar Brantôme…

Brantôme, omarmd door de rivier de Dronne in het departement Dordogne, wordt terecht het Venetië van de Périgord genoemd. De wortels van dit pittoreske stadje gaan diep. De abdij die in 769 na Christus door niemand minder dan Karel de Grote werd gesticht staat op een eilandje in de Dronne. De abdij, doordrenkt van heilige relikwieën, groeide al snel uit tot een bedevaartsoord.
Ondanks de tumultueuze geschiedenis, getekend door invallen van Noormannen en oorlogen die de Dordogne teisterden, herrees Brantôme. Vandaag de dag straalt het stadje een tijdloze charme uit, met zijn schilderachtige markt die op vrijdag tot leven komt. Hier, te midden van de schoonheid van Brantôme, ontvouwt de rustige kracht van de Dronne-rivier die als een getuige door de tijd stroomt.

Saint Jean de Côle…

16 september. Met de fiets vanaf ‘Camping Brantôme Peyrelevade’ naar Saint-Jean-de-Côle, een van de ‘Plus beaux Villages’ van Frankrijk, ontsluiten we een sprookjesachtig hoofdstuk van dit Franse avontuur. De pedalen brengen ons naar een tijdloos dorp, doordrenkt van geschiedenis en omgeven door de beschermende muren van het kasteel Château de La Marthonie. Het werd in de vroege 12e eeuw opgericht als een bastion tegen de gevaren van die tijd.
In Saint-Jean-de-Côle lijkt het verleden te ademen door de stenen muren van Château de la Marthonie. Maar ook de statige Église Saint-Jean-Baptiste is een must. We slenteren over de Vieux Pont, en dwalen door de kronkelende steegjes van dit mooie dorp. We voelen ons omhuld door de charme van de middeleeuwen. Elk straatje lijkt een verhaal te fluisteren, elk stukje architectuur draagt de sporen van eeuwenlange geschiedenis.
Het genoegen van het fietsen in deze regio onthult de hartverwarmende hoffelijkheid van de Fransen op de “grote” wegen. Er is veel respect voor medeweggebruikers en we voelen ons veilig terwijl auto’s met gepaste afstand passeren. Het is alsof we niet alleen door de prachtige landschappen fietsen. Frankrijk, met zijn schilderachtige dorpen en hoffelijke wegen, blijft ons betoveren met zijn tijdloze allure.

Les Eyzies…

18 september. Vanuit het pittoreske Brantome rijden we naar ‘Camping Le Riviere’ in Les Eyzies-de-Tayac, waar het verleden zich vermengt met het heden. De camping receptie zit in een 16e-eeuws herenhuis in betoverende Perigord-stijl. Waar elke hoek doordrenkt is van historische charme. Het is thuiskomen in een tijd waarin de elegantie van het verleden samensmelt met het comfort van nu.
Na een warm onthaal krijgen we de vrijheid om ons eigen plekje te kiezen te midden van de rustgevende omgeving. Het sanitair is niet alleen functioneel maar straalt ook een zekere grandeur uit. In de middag begeven we ons naar het nabijgelegen Les Eyzies. We zien grotten, overhangende rotsen en tastbare overblijfselen uit de prehistorie. Te midden van deze historische schatten ontdekken we ook een ijssalon, en laten het ons smaken.
Les Eyzies-de-Tayac-Sireuil, vaak liefkozend aangeduid als Les Eyzies, ademt geschiedenis in elke geplaveide straat. De oorsprong van het dorp gaat terug tot de 11e en 12e eeuw, toen het tegen de rotswand werd gebouwd. In 1905 kreeg het dorp Tayac de toevoeging Les Eyzies-de-Tayac, waarmee het zijn plek opeiste als een centrum van geschiedenis in de Vézère-vallei. Hier ervaren we de magie van Les Eyzies en de tijdloze schoonheid van de Périgord Noir.

Naar het prachtige Limeuil…

19 september. Vanaf ‘Camping le Rivière’ ondernemen we een betoverende fietstocht van ongeveer 15 kilometer, langs een schilderachtige route naar Limeuil. Limeuil is één van de ‘Plus Beaux Villages’. Zodra we Limeuil naderen, ontvouwt zich voor ons een ansichtkaart waardig dorpje omarmd door de samenvloeiing van de Vézère en de Dordogne. De smalle, steile straatjes nodigen ons uit tot een ontdekkingsreis met historische charme.
Limeuil draagt de sporen van een rijk verleden. In de negentiende eeuw bloeide Limeuil op tot een van de meest vitale havensteden in de regio. Gedreven door haar strategische ligging aan de Dordogne en de Vézère. De handel en ambachten brachten welvaart, waardoor Limeuil groeide tot een juweel van de Périgord Noir.
De rijkdom van Limeuil wordt niet alleen gemeten in economische termen. Maar ook in de prachtige omgeving die het dorpje omringt. De majestueuze samenkomst van twee rivieren maken Limeuil tot een tijdloos meesterwerk in de geschiedenis van de Dordogne. Te midden van welvaart en historische erfenis ervaren we Limeuil als een betoverende plek.

Saint Léon sur Vézère…

20 september. Vanuit ‘Camping Le Rivière’ in Les Eyzies-de-Tayac begeven we ons op een betoverende fietstocht richting het pittoreske Saint-Léon-sur-Vézère. Onderweg passeren we Maison Forte de Reignac, een reusachtige eendenboerderij gewijd aan de productie van de beroemde Foie Gras. Deze culinaire parel vertelt een verhaal van ambacht en traditie dat dieper reikt dan de smaak alleen.
Saint-Léon-sur-Vézère ontvouwt zich als een idyllisch juweel, sereen langs de oevers van de rivier de Vézère. Hier worden we verwelkomd door de warme ambiance van gezellige terrasjes en herkenbare souvenirwinkeltjes. Maar de geschiedenis van dit dorpje reikt verder dan de charmante gevels en schilderachtige uitzichten.
Met zijn wortels die teruggaan tot de vierde eeuw na Christus, draagt Saint-Léon-sur-Vézère de last van de tijd. De eerste geschreven vermelding stamt uit de dertiende eeuw, genaamd Sanctus Leontius. Ondanks turbulente perioden zoals de Honderdjarige Oorlog en de Godsdienstoorlogen heeft dit dorpje haar authentieke karakter behouden. Saint-Léon-sur-Vézère belichaamt daarmee niet alleen een pittoreske Franse uitstraling, maar ook een rijke geschiedenis.
Terwijl we door de smalle straatjes slenteren genieten we van het rustieke landschap langs de Vézère. We worden herinnerd aan de tijdloze pracht van plaatsen die getuige zijn geweest van eeuwen van verandering. Saint-Léon-sur-Vézère, met haar unieke mix van natuurlijke schoonheid en historische diepgang. Het blijft als een betoverend schilderij in ons geheugen gegrift.

Saint Cirq Lapopie…

22 september. We laten ‘Camping Le Rivière’ achter ons en rijden over een schilderachtige route richting Saint-Cirq-Lapopie. En weer vinden we een idyllisch plekje op “Camping la Plage” aan de Lot. Deze camping, op loopafstand van het sprookjesachtige dorpje, omarmt ons met de rust van rivier de Lot.
Zodra de camper staat, wandelen we onmiddellijk naar het oude Saint-Cirq-Lapopie, alsof we een Anton Pieck-boek binnenwandelen. Het dorpje, ook weer een ‘Plus Beaux Villages’, vormt een harmonieus samenspel van middeleeuwse charme en schilderachtige allure. Elk steegje en elke straat lijkt doordrenkt met de tijdloze magie van een romantisch verleden.
Gesitueerd tegen een helling, presenteert Saint-Cirq-Lapopie een uniek panorama, honderd meter boven de schilderachtige rivier de Lot. Een plek doordrenkt van geschiedenis, ooit een vesting die zijn muren in 1580 verloor. Nu omarmt het de bezoekers met autovrije straten en een zorgvuldig bewaarde sfeer van vervlogen tijden.
Terwijl we dwalen door de kronkelende straatjes met gevels die allemaal eigen verhalen vertellen. Al snel komen we tot de conclusie: Saint-Cirq-Lapopie is terecht het mooiste dorp van Frankrijk. Het is niet alleen een plek op de kaart; het is een levend kunstwerk. Een echo van vervlogen dagen, en een herinnering aan de tijdloze schoonheid die Frankrijk zo uniek maakt. In Saint-Cirq-Lapopie lijkt de geschiedenis te fluisteren door de geplaveide straatjes. Dat we dit mogen meemaken, en wij, als passanten, voelen ons gezegend.

Bouziès…

24 september. Te midden van de rust en het kabbelende water van de Lot ligt ‘Camping La Plage’. Op loopafstand van Saint-Cirq-Lapopie. Net buiten de camping vinden we een idyllisch strandje waar we ons verdiepen een goed boek. Terwijl de zon zijn stralen werpt op de oever van de Lot, voelen we ons één met de omgeving.
In de namiddag maken we een wandeling, langs het intrigerende ‘Chemin de Halage’, naar het charmante dorpje Bouziès. Het wandelpad, uitgehouwen in de rotsen, fungeert als een kunstwerk van de natuur zelf. Op deze zonnige zondagmiddag volgen we dit pad en zien we ook de serene schoonheid van de Lot.
Langs de bergwand sieren sculpturen van Daniel Monnier het pad. Het zijn stille getuigen van de kunstzinnige evolutie die dit gebied heeft doorgemaakt. Dit jaagpad, oorspronkelijk gebouwd in 1845 door honderden mannen, vertelt een verhaal. Het verhaal van een tijd waarin platbodem schuiten door de Lot werden getrokken. Beladen met goederen en de dromen van hen die de rivier als levensader zagen.
Op deze historische grond worden we omgeven door de melodieuze klanken van de rivier. Het pad is meer dan alleen een fysieke doorgang; het is een tijdmachine. Terwijl we genieten van de wandeling, dringen de verhalen van de bouwers zich aan ons op. Het pad is meer dan een kunstwerk alleen.

Op de fiets naar Cahors…

Met de fiets rijden we vandaag bijna autovrij naar Cahors, een stad die als een parel in de bocht van de rivier de Lot ligt. Deze stad, met een unieke ligging omgeven door water, straalt een betoverende harmonie uit. Cahors, hoofdstad van het departement Lot, balanceert op gelijke afstand tussen de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Pyreneeën.
Het meest in het oog springende symbool van de stad is ongetwijfeld de imposante ‘Cathedrale Saint-Etienne’. Dit architectonisch meesterwerk is doordrenkt van geschiedenis en goddelijke verhalen. Terwijl haar gotische spitsen de hemel strelen, getuigt de Cathedrale van een spirituele erfenis die eeuwenlang heeft overleefd.
Langs de rivier de Lot wordt het stadsbeeld verder verrijkt door ‘Le Pont Valentré’. Een brug die niet alleen dienstdoet als een functionele oversteekplaats, maar ook als een architectonisch juweel. De middeleeuwse boogtorens en de verhalen van moedige bouwers geven de brug een karakter dat zich verweeft met de stroom van de rivier.
Terwijl we het centrum van Cahors verkennen, ontvouwt zich een levendig schilderij van gezellige terrasjes en charmante winkeltjes. De straten weerspiegelen het dagelijkse leven van de lokale bevolking in een ritme dat wordt gemarkeerd door de zon.
In Cahors, omringd door water en de schaduwen van historische gebouwen, beseffen we dat we niet zomaar een stad hebben bezocht. We zijn getuige geweest van een verhaal dat geworteld is in de aarde en de tijd heeft doorstaan. Cahors, met haar majestueuze Cathedrale, oude brug en bruisende straten, heeft ons meegenomen op een reis door de geschiedenis. Een reis die ons verbindt met deze betoverende stad.

Domme…

29 September. Vanuit Saint Cirq Lapopie brengt de reis ons naar ‘Camping Le Perpetuum’ in Domme, gelegen aan de schilderachtige oevers van de Dordogne. Op de camping hebben we een mooi panoramisch uitzicht op de majestueuze vesting van Domme.
Een schitterende wandeling langs de Dordogne voert ons naar het middeleeuwse Domme. Ook weer één van de Plus Beaux Villages van Frankrijk. De klim naar het stadje is al een trip op zich. Ridders en Tempeliers gingen ons voor.
Domme, met haar ommuurde vesting, omarmt ons met de sfeer van lang vervlogen tijden. Als we het stadje inlopen worden we begroet door de imposante versterkte poort. Aan beide zijdes geflankeerd door torens waar ooit de gevangenen van de Tempeliers verbleven. Het ‘Place de la Halle’ met een traditionele open markthal is een levendig plein waar handelaren hun waren uitstallen
Op de top van de heuvel wordt het uitzicht beloond met een adembenemende blik over de Dordogne en het uitgestrekte landschap. Hier ontvouwt zich de tijdloze schoonheid van een stadje dat de tand des tijds heeft doorstaan.
Het ‘Place de la Halle’ is ook de toegangspoort tot de ‘Grotte de Domme’ een ondergronds wonder dat diep in de rotsen verborgen ligt.
Na een dag omgeven door de tijdloze charme van Domme, keren we terug naar onze camping.

Weer naar huis…

Na een paar dagen Domme met veel leuke uitstapjes en prachtige fietstochten in de omgeving moeten we toch weer naar huis. Onderweg maken we nog een tussenstop in Orvillers op ‘Camping De Sorel’.
Al met al hebben we wederom genoten van onze vakantie in Frankrijk. Hoewel het de bedoeling was om naar Spanje te gaan heeft het prachtige weer in Frankrijk ons doen besluiten om vroegtijdig aan de handrem te trekken.

Lees ook ons reisverhaal: Met de camper naar frankrijk.