Je bekijkt nu Met de camper naar Italie: Caldonazzo en het Gardameer

Met de camper naar Italie: Caldonazzo en het Gardameer

 
italieitalieitalie

Bacharach

Goedemorgen, het is dinsdag 1 september. We zitten aan de oever van de Rijn in Bacharach, gisteren zijn we vanuit Nederland vertrokken richting Italie: Caldonazzo en het Gardameer. Op dit moment is het weer in Europa erg wisselvallig. Daarom vinden wij het al lekker als het droog is en de temperatuur rond de twintig graden ligt. Het plekje op de camping is super en genieten van het uitzicht op de Rijn en alles wat er op en omheen gebeurd. Als we in Bacharach zijn staan we altijd op “Camping Sonnenstrand” en het valt ons op dat het nu heel erg druk is met campers en caravans. Gisteren hadden wij één van de laatste plekjes en vanochtend hebben we de camper kunnen verzetten naar een mooie plek aan de oever van de Rijn. We pakken de fiets en fietsen er uit. Het eerste dorpje dat we tegenkomen is Oberwezel. In Oberwezel drinken we een kop koffie met natuurlijk een stuk taart, vervolgens maken we een wandeling over de oude stadsmuur en krijgen zo een mooi indruk van dit dorpje. Inmiddels is de zon doorgebroken en belooft het een mooie dag te worden. De volgende stop is Sankt Goar dit plaatsje ligt net voorbij de beroemde Loreley. Ook hier is net als in Bacharach en Oberwezel een schitterende camping aan de oever van de Rijn. Sankt Goar is een leuk dorpje om doorheen te wandelen en natuurlijk een stukje langs de oever van de Rijn. Je kunt eventueel een beklimming naar Kasteel Rheinfels maken. Maar de meeste mensen komen hier om een gedeelte van de Romantische Rijn Route te fietsen. De regio heeft een eeuwenoude geschiedenis, met burchten en romantische stadjes zoals Bacharach.
italie het gardameer en het meer van Caldonazzoitalieitalie

Bacharach

Woensdag 2 september. Na het ontbijt in een heerlijk zonnetje genieten we heerlijk op de camping. Daarna fietsen we naar Bingen. Bingen is een beetje een vervallen stad geworden. Er is niet veel te doen. Door het mooie Rijndal fietsen we terug naar onze camping, onderweg doen we nog wat boodschappen.
italieitalieitalie

Bacharach . . . Kramsach

Donderdag 3 september. We maken de camper klaar voor vertrek en gaan op weg naar Oostenrijk. We willen in de buurt van Kufstein overnachten voor een dag of twee. Camping Sonnenstrand in Bacharach is een prima camping om te verblijven. Het is er dik voor elkaar. Wat ons opviel was dat de mensen zich heel netjes gedragen in deze Coronatijd en de mondkapjes plicht zonder gemor accepteren. We rijden op de A8 richting München en de buitentemperatuur klimt langzaam omhoog, het is bijna 24°, heerlijk. Tijdens het rijden maken we plannen voor de rest van onze vakantie, als eerste willen we stoppen in de buurt van Kufstein en daarna in de buurt van Lazise aan het Gardameer. Het is erg druk op de weg vooral het stuk tussen Karlsruhe en Ulm. Na München is het weer wat rustiger en kunnen we flink doorrijden. Via de A12 rijden we Oostenrijk binnen en dat is altijd weer een geweldig gevoel. De bergen met hier en daar een wit plekje sneeuw, het zonnetje en de groene almen. Bij Kramsach in Tirol verlaten we de snelweg en rijden naar “Camping Seeblick Toni”. Deze camping is een goede keuze van ons zal later blijken, het is een vijf sterren camping en dat is aan alles te merken. Omdat het al laat is en we een lange reisdag gemaakt hebben besluiten we om vanavond heerlijk te gaan eten in het restaurant van de camping. Het eten, maar ook de ambiance is geweldig, lekker eten, een heerlijk wijntje en de bediening in lederhose.
italieitalieitalie
italieitalieitalie

Kramsach

Vrijdag 4 september. Wat is het toch mooi om wakker te worden tussen de Oostenrijkse bergen, het belooft een mooie dag te worden, de zon staat inmiddels al hoog aan de hemel. We beginnen de dag rustig met een ontbijtje en het schitterende uitzicht. Na het ontbijt trekken wij onze wandelschoenen aan en wandelen naar de Reintaler See. Dit meer ligt bijna sprookjesachtig in de bergen. De Reintaler See is het grootste meer van Kramsach en telt tot de warmste meren van Tirol. Het water kan zelfs tot 25 graden worden. Van daar lopen we binnendoor via Kramsach naar het mooie dorpje Rattenberg. Met iets minder dan 400 inwoners is Rattenberg de kleinste stad van Oostenrijk. De middeleeuwse voetgangerszone wordt gedomineerd door het unieke ambachtswerk dat de talrijke glasbedrijven laten zien. Rattenberg is dan ook dé glasstad met flair. Op een terrasje nemen we een kop koffie en een stuk apfelstrudel en genieten we van dit alles. De wandelroute van Rattenberg terug naar de camping is een echte beproeving voor de kuiten. Het is een stevige wandeling. Het wandelen door de bergen in Oostenrijk blijft toch wel heel bijzonder. Na de wandeling nemen we een duik in het meer bij onze camping. Dit is volgens Wilma het hoogtepunt van de dag, zij kan hier zo van genieten. Camping Seeblick Toni heeft vijf sterren, super schoon sanitair, warm water bij het chemisch toilet, een prima restaurant en nog veel meer. Als de weersverwachting beter was geweest hadden we beslist langer gebleven op Camping Seeblick Toni.
italieitalie

Kramsach . . . Lazise

Zaterdag 5 september. Vandaag weer een reisdag en wel van Kramsach naar Lazise aan het Gardameer. Een kleine driehonderd kilometer. De A12 door Oostenrijk is een schitterende snelweg en elke keer genieten we er volop van. Oostenrijk is een heerlijk vakantieland voor iedereen. De Alpen blijven imponeren. Ook nu weer verwonderen we ons over de drukte op de weg. Ook het aantal campers neemt fors toe. Dat is denk ik een nieuwe trend aan het worden. Iedereen kiest juist nu voor vrijheid. Maar daardoor wordt het wel drukker vooral ook op de campings. De eerste camping die we uitgezocht hebben heeft geen plaats meer. Maar gelukkig heeft de tweede camping een paar honderd meter verderop wel plaats. Je merkt aan het personeel van de receptie dat het seizoen lang doorloopt, ze zijn wat narrig in onze ogen. Maar we hebben een plekje! Met de nodige moeite staat de camper op zijn plaats. En dan is het gemor ook weer snel vergeten. De eerste indruk van Camping Belvedère is super, een zeer schoon sanitair gebouw en een prima restaurant. Omdat het al vrij laat is eten we een pizza in het restaurant en zijn getuige van een schitterende zonsondergang. Dit belooft veel goeds.
italieitalieitalie

Lazise

Zondag 6 september. We beginnen de dag met het waterpas stellen van onze camper. Dat was gisteren niet helemaal goed gelukt en dat bleek ook wel want we hebben vannacht minder goed geslapen. Als de camper goed staat kunnen we ook de luifel uitdraaien, het keukentje installeren en dan kan het feest echt beginnen. Vandaag krijgen we visite van Marian en Jacques die voor hun vakantie onderweg zijn naar Rimini. We hebben afgesproken op onze camping voor een borrel. Maar ook zij hebben last van de enorme drukte op de snelwegen. Rond vijf uur komen ze dan ook pas aan. We schenken snel een borrel in en wisselen verhalen uit over onze vakanties tot nu toe. Het lijkt ons leuk om samen lekker te gaan eten in Peschiera. Marian en Jacques hebben een hotel geboekt in Peschiera en er blijkt een zeer goede Trattoria bij te zitten. En inderdaad Trattoria Vittoria is helemaal top. Puur Italiaans eten, op de kaart alleen echte eerlijke Italiaanse gerechten. Een mooie wijn erbij en deze avond zullen we niet snel meer vergeten.
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer
italieitalieitalie

Lazise

Maandag 7 september. Wat een ander gevoel als de camper goed waterpas staat, vannacht heerlijk geslapen. Ondanks de flinke regenbui en een klap onweer. De zon staat hoog aan de hemel en dat maakt veel goed aan het begin van deze dag. Camping Belvedére heeft een prachtig groot zwembad waar we meteen gebruik van maken. Het is alleen erg koud. Vanaf de camping is het ongeveer vier kilometer fietsen naar het sfeervolle Lazise. Het fietspad langs het strand is niet overal even vriendelijk maar het is goed te doen. Beter dan langs de drukke hoofdweg in ieder geval. Lazise is een charmant plaatsje en een van de populairste stadjes aan oostkant van het Lago di Garda. We lopen door de stadspoort en maken een kleine wandeling naar het knusse haventje. Een groot deel van de oude stadsmuur is bewaard gebleven, compleet met kantelen en torens. Het middeleeuwse karakter van Lazise valt meteen op als je er binnenloopt. Het is er redelijk druk en het mondkapje (dat centraal staat in deze vakantie) wordt gelukkig door de meeste mensen gedragen. Het geeft een redelijk veilig gevoel. Rondom de haven en de Piazza V. Emanuele zien we veel winkeltjes, restaurants en natuurlijk gelateria’s. Met een lekker ijsje zoeken we een plekje aan de haven. De vele fel gekleurde vissersboten geven een prachtig beeld aan de haven.
italieitalieitalie

Lazise

Dinsdag 8 sept. Vandaag gaan we de andere kant op, naar Peschiera del Garda. Het is een zeer belangrijke bestemming voor toeristen aan het Gardameer. Op de fiets is het een kleine acht kilometer volgens onze -Maps me- app. We slingeren op deels verharde en onverharde paden op ons doel af. Ook nu valt het weer op hoe druk het is. In de 16e eeuw is hier een indrukwekkende vesting gebouwd ter verdediging van de stad en de haven. Het oude stadscentrum van Peschiera wordt nog steeds omringd door dit bastion en de oude stenen stadsmuren. Momenteel staat het vestinggebouw in de steigers. Mannen met grote drilboren verstoren de rust. Langs de drukke weg passeren we eerst een aantal grote winkels, borden die verwijzen naar McDonalds en naar een erotische winkel. Niet direct het beeld dat je van dit schilderachtig dorpje verwacht. We fietsen langs de haven en zien hoe veerboten af en aan varen. Peschiera is zeer centraal gelegen aan het Gardameer en dus een goed vertrekpunt voor een boottrip. We stallen de fietsen en wandelen het oude centrum in via het noordoostelijke deel van de vestingwal. Je hebt van hieraf een geweldig uitzicht over het kanaal met de vele terrassen. Het mooiste plein van Peschiera ligt ook aan de oostkant van de vesting. Het betreft Piazza Ferdinando di Savoia, de kerk “San Martino” is meer dan een bezoek waard. Om de honger te stillen kopen we een take a-way pizza op het plein en zoeken een plekje op in schaduw. Hij smaakt perfect. En dan mag een lekker ijsje ook niet ontbreken, we proberen toch wel om elke dag een gelato te scoren. Gelateria La Romana is een toptent. Vijf sterren op Tripadvisor en van ons ook vijf sterren. Op de weg terug naar de camping stoppen we nog even bij twee bootwerven om wat van de glamour op te snuiven die daar hangt. Als we weer op de camping zijn nemen we nog een duik in het mooie zwembad. Wat willen we nog meer. We besluiten dan ook om langer te blijven op Camping Belvedere, dat geeft ons een goed gevoel.
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer

Lazise

Woensdag 9 sept. In het kader van “ontdek je plekje” staat vandaag Bardolino op het programma. En natuurlijk gaan we op de fiets, half langs het strand en half langs de grote weg. Als we onderweg Lazise passeren zien we dat daar markt is maar de enorme drukte daar dwingt ons om gewoon door te fietsen. In deze coronatijd is het geen goed idee om hutje mutje over een markt te schuifelen. Alleen denkt niet iedereen daar zo over. Gelukkig is het in Bardolino een stuk rustiger. Dat komt ook door het autovrije centrum. De deels nieuwe wandelpromenade geeft het dorp de uitstraling die je verwacht van dorp aan het Gardameer. Mooie grote plantenbakken geven de promenade veel sfeer. Ook de fraaie gebouwen dragen daar aan bij. We komen op Piazza Matteotti. Dit langgerekte plein loopt van de haven naar de kerk “Santi Nicole e Severo”. De zuilen geven deze kerk de typisch Italiaanse uitstraling en karakter. In de kerk steken we een kaarsje aan voor onze dierbaren. Heerlijk slenteren we verder door de straatjes van dit sfeervolle dorp. Je kunt er goed shoppen en een hapje en een drankje doen is hier geen probleem. Bardolino is voor deze regio wel een wat duurdere bestemming. En wij als ijs liefhebbers komen aan het Gardameer helemaal aan ons trekken, zo ook in Bardolino. Volgens de ijs verkoper is dit het beste ijs in de regio maar dat hebben we vaker gehoord. En natuurlijk is Bardolino bekend vanwege de uitstekende wijnen. In Bardolino kun je daarom volop lokale wijn kopen, je moet dan wel rekening houden dat de winkels tussen de middag enkele uren gesloten zijn. Terug op de camping pakken we weer onze zwemspullen en gaan een duik nemen in het meer. Lekker dobberen op ons luchtbedje.
Weer een mooie dag.
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer

Lazise

Donderdag 10 sept. Als we na het ontbijt in het zwembad willen duiken moeten we even wachten want alle bedjes en de vloer van het zwembad worden gedesinfecteerd in het kader van de corona. De hygiëne staat hoog in het vaandel hier op de camping en dat is een prettig gevoel. Zelfs het dragen van een mondkapje went snel. Ook het feit dat we de hele dag buiten zijn geeft een goed gevoel. Vandaag nemen we een relax dag. Alleen in namiddag wandelen we over het strand naar Lazise waar het nu gelukkig een stuk rustiger is. Het kleine haventje is toch wel een heel bijzonder plekje om te zitten. Knus en charmant. Als we terug lopen worden we overvallen door een prachtige zonsondergang, we gaan op rots zitten en genieten van het moment, langzaam verdwijnt de zon in de zee. Bij de camper maken we een heerlijke pasta en drinken een rood wijntje, inderdaad één uit de regio!
italieitalieitalie

Lazise

Vrijdag 11 september. Vandaag hebben we een luie dag. In de ochtend zwemmen in het zwembad. Lekker ontbijten. Wat lezen en aan het eind van de middag trekken we nog een keer het zwempak aan, het water van het Gardameer is veel warmer dan het water in het zwembad. En dan is dobberen op het luchtbed heerlijk. In de avond eten we weer lekker bij de camper, op de camping is een kleine supermarkt waar je mooie verse regionale groenten kunt kopen. De tomaten en de kleine courgettes zijn goddelijk. Gelukkig heb ik nog een beetje wijn van gister over. Cibo delizioso!
italieitalieitalie

Lazise

Zaterdag 12 september. Er is nog een stadje wat we nog niet hebben gezien hier in de buurt, en dat is Sirmione. Deze -parel- aan het Gardameer moet je gezien hebben, volgens onze reisgids. “Maps.me” geeft aan dat het 18 kilometer fietsen is vanaf de camping, dat wordt een mooie tocht voor de zaterdag. Het is maar goed dat we gister een rustdag hebben gehad! We zetten koers naar de zuidkant van het Gardameer, Sirmione ligt op een schiereiland van vijf kilometer lang. Maar eerst moeten we langs het strand naar Peschiera en vandaar langs de grote weg naar Sirmione. Het grootste gedeelte gelukkig over een vrij liggend fietspad. Het weer heeft het goed met ons voor, het is misschien zelfs iets te warm. Het is best druk op de weg, veel motorrijders die waarschijnlijk een rondje Garda aan het maken zijn. Met veel gebulder komen ze ons voorbij. Onderweg passeren we “Camping Bella Itali䒝 deze vier sterren camping is een stad op zich en ligt prachtig aan het Gardameer. Het laatste stuk van de route loopt wat omhoog, al met al een flinke tocht. Je kunt ook met de boot naar Sirmione, je komt dan binnen in de pittoreske haven. Van verre zien we al een zeer herkenbaar gebouw van het stadje, de Rocca Scaligera. Dit kasteel wordt aan drie kanten omgeven door het meer en bevindt zich op het smalste stukje van het schiereiland. Voordat we verder het stadje in lopen eten we eerst een broodje in het park. Bussen vol toeristen rijden ons voorbij, als het maar niet te druk is straks. Sirmione is alleen te bereiken via een eeuwenoude ophaalbrug. Het kasteel “Rocca Scaligera”, dat in de dertiende eeuw werd gebouwd, is een van de best bewaarde kastelen van heel Italië. We lopen via de ophaalbrug het drukke centrum in, snel zetten we onze mondkapjes op want het is enorm druk. Ons bekruipt een gevoel dat we hier niet lang moeten zijn. We wurmen ons langs vele toeristische winkeltjes en enorme ijssalons en banen een weg naar het einde van het schiereiland. Hier ligt de Grotto di Catullo, de restanten van een oude Romeinse villa. In de schaduw van eeuwenoude eik genieten we even van de tijdelijke rust en de sprookjesachtige omgeving. Het is duidelijk, Sirmione is een echte toeristische trekpleister. Snel houden we het voor gezien en fietsen terug richting Peschiera, berg afwaarts met een heerlijk fris briesje op de neus. In Peschiera stoppen nog voor een lekker ijsje. Terug op de camping genieten we van ons fijne plekje.
italieitalieitalie

Lazise

Zondag 13 september. Nog één dagje op “Camping Belvedere” voordat we naar het meer van Caldonazzo rijden morgen. Vandaag nog een dagje heerlijk genieten van alles wat het camperen zo leuk maakt.
italieitalieitalie

Lazise . . . Calceranica

Maandag 14 september. Vandaag reizen we verder richting Trento, een kleine honderd kilometer. Camping Belvedere aan het Gardameer is een super camping, grote terrasvormige plaatsen, een mooi groot zwembad en een strand waar je kunt zonnen en zwemmen. Moderne sanitair gebouwen die vier á vijf keer per dag worden schoongemaakt, het ziet er allemaal top uit maar er is één nadeel: een ontzettend slechte wifi. En je moet er nog voor betalen ook. Wij rijden naar het Meer van Caldonazzo of zoals de Italianen zelf zeggen “Lago di Caldonazzo”. We rijden aan de oostzijde van het Gardameer omhoog. Het is een bijzonder mooie route, we komen langs vele toeristische dorpjes. Wat ons opvalt en wat we natuurlijk ook al een beetje weten is dat het fietsen op deze route erg gevaarlijk is. In de omgeving van Peschiera, Lazise en Bardolino zijn er wel gedeeltes met een apart fietspad. Het landschap heeft een schilderachtig karakter door het diepblauwe water, de oleanders, de citroenbomen en de cipressen. Bij Torbole verlaten we het Gardameer en rijden via Mori door de bergen naar Rovereto. Deze omgeving leent zich uitstekend om te wandelen en te fietsen. De regio Trentino heeft erg veel te bieden, cultuur, natuur, leuke dorpjes en een verrukkelijke keuken. Vroeger hoorde dit bij Oostenrijk, en dat is nog steeds te zien.
italieitalieitalie
We zijn op weg naar Calceranica, waar we een paar dagen op “Camping Fleiola” willen gaan staan. Het Meer van Caldonazzo en het Meer van Levico (de warmste meren van de Alpen) liggen beide schitterend middenin het groene berglandschap van de Dolomieten. Deze twee meren zijn met elkaar verbonden door ondergrondse grotten. De omgeving doet ons inderdaad veel denken aan Oostenrijk en Zuid Duitsland. Maar dan wel met een flinke scheut Italië. Al deze ingrediënten zorgen ervoor dat dit een gewild gebied is bij toeristen. Na een mooie rit komen we aan op “Camping Fleiola”. De camping ligt prachtig aan het Meer van Caldonazzo. Ook op deze camping is het weer druk, de eigenaar van de camping vind het opmerkelijk dat er nog zoveel toeristen onderweg zijn op dit tijdstip in het jaar. Omdat het zo druk is krijgen we vandaag eerst een plaatsje voor één nacht en mogen we morgen verhuizen naar een andere plek. En dat is een super plek zullen we later merken. Het is een schitterende omgeving de camping wordt aan alle kanten omgeven door hoge bergen vandaar ook de vergelijking met Oostenrijk, het is enorm rustgevend op de een of andere manier. We zetten de camper op de plek, blazen onze luchtbedjes op en duiken het meer in. We genieten nu al van deze pracht plek. Met een borrel en een goed boek brengen we avond door. Er heerst een rustige relaxte sfeer op de camping, niet te vergelijken met de drukte rond het Gardameer. Dit is de ultieme vakantie droom.
italieitalieitalie

Calceranica

Dinsdag 15 september. We nemen eerst een frisse duik in het meer, voordat we de camper gaan verhuizen naar onze nieuwe plek. Die nieuwe plek is prachtig, we kijken uit over het Meer van Caldonazzo. Het is helemaal geweldig. Aan het einde van de middag wandelen we er even uit, langs de zuidkant van het meer naar het dorpje Caldonazzo. Tijdens onze wandeling passeren we enkele grote campings en heel gezellig uitziende restaurants. De omgeving voelt goed aan. Op een gezellig terrasje in het dorp nemen we een ijsje. Als we terug lopen naar de camping doen we onderweg wat boodschappen voor het eten van vanavond. Camping Fleiola is opgezet in 1962 door Luciano en Fernando Tomasi. Twee broers, die het idee hadden een familieterrein te veranderen in een camping. Na hard werken konden ze eind 1962 de eerste Nederlandse, Duitse en Italiaanse gasten ontvangen. En nog steeds na 58 jaar komen de mensen hier om heerlijk te genieten van de omgeving en de gastvrijheid op de camping. Goed om te weten is ook dat er vier keer per week een mobiele -Pizzaria wagen- komt.
italieitalieitalie

Calceranica

Woensdag 16 september. Het is prachtig weer en we beginnen de dag natuurlijk in het water. Ook tijdens het zwemmen genieten we van deze prachtige omgeving. We ontbijten met verse broodjes uit de winkel, een kopje thee en een bakje gezonde yoghurt. De dag kan beginnen. Vandaag fietsen we om het meer, de tocht begint met een steile klim naar “Forte di Tenna”. Dit fort staat boven op de “Tenna Berg” en scheidt het Meer van Levico en het Meer van Caldonazzo van elkaar. Eenmaal boven hebben we een prachtig mooi zicht op beide meren. En nu we er toch zijn gaan we ook meteen maar lekker picknicken. Daarna vervolgen we de fietstocht via een mooie route hoog over de “Tenna Berg” aan de oostelijke kant van het Caldonazzo meer. Unieke panorama’s laten ons genieten van deze fietstocht. In San Cristoforo maken we stop en eten een appeltje die we onderweg hebben geplukt in één van de vele appelboomgaarden.
We maken onze route langs het meer af via de westelijke kant. Dit is echt een bestemming voor liefhebbers van watersport, mooie stranden maar ook voor wie houdt van wandelen in de natuur. Terug op de camping treffen we Marianne en Jacques, zij zijn weer op de terugweg vanuit Rimini naar huis en maken een tussenstop. Na een borrel op de camping gaan we gezellig samen eten bij Ristorante Panorama aan de rand van het meer. Na het eten kunnen we met de voetjes van de vloer. Op het strand speelt een tribute band met muziek van Santana. Het was nog lang onrustig. Rond één uur liggen we op bed, dit is in de hele vakantie nog niet gebeurd.
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer

Calceranica

Donderdag 17 september. Ook vandaag zijn Marianne en Jacques nog hier, ook zij zijn al bevangen van deze omgeving. Om nog meer te kunnen genieten van het -Meer- huren we voor een paar uur een boot. Bij -Centro Nautico- gaan we voor een -Motoscafo Elettrico- dit wordt dus een geheel klimaatneutraal uitstapje. Vanaf het water heb je natuurlijk een geweldig mooi zicht op de bergen. Als we de boot weer veilig hebben aangemeerd zoeken we een plekje in van de vele strandtentjes en kletsen we de middag vol, heerlijk. En natuurlijk gaan we vanavond weer lekker eten, we kiezen voor “Riviera Ristorante Pizzeria Gelateria”. Dat is een schot in de roos, een geweldige tent met heerlijk eten. En weer wordt het laat.
italieitalieitalie

Calceranica

Vrijdag 18 september. De camping bevalt ons zo goed dat we nog een paar dagen hebben bijgeboekt. We willen namelijk nog met de trein naar Trento en wat wandelen in de bergen. Vandaag een relax dag. Het is een ideale camping, mooi aan het meer gelegen in een prachtige omgeving. En wat tegenwoordig ook belangrijk is, de camping heeft een perfecte wifi en nog gratis ook. Er is een kleine supermarkt op vier honderd meter vanaf de camping. Een treinstation voor een uitstapje naar Trento maakt alles compleet. Vanavond geen luxe restaurant maar gewoon lekker eten bij de camper.
italie het gardameer en het meer van Caldonazzoitalieitalie

Trento met de trein…

Zaterdag 19 september. Vandaag met de trein naar Trento. Het is mooi weer en we hebben er zin in. We nemen de trein van half elf. Dertig minuten later staan we op het oude station van Trento. Voordat we beginnen aan de stadswandeling nemen we eerst een cappuccino op een terrasje. En omdat we half in Oostenrijk zitten bestellen we er een stuk Sachertorte bij. Een goed begin is het halve werk. Het is opmerkelijk rustig, ook hier zijn de mensen in de ban van Corona. Trento is een stad met een indrukwekkend cultureel en architectonisch erfgoed. Trento wordt ook wel de onbekende parel van Noord-Italië genoemd. Wat bijzonder is aan Trento is dat je meteen merkt dat er een aangename sfeer hangt, de mensen zijn vriendelijk ondanks alles. Vele genieten in het zonnetje van een Aperol-Spritz. Wij beginnen de wandeling bij het standbeeld van Neptunes op de binnenplaats van “Palazzo Thun” één van de oudste adellijke paleizen in de stad. In de vitrines van de specialiteitenwinkels liggen zelfs de wereldberoemde -Mozart kuglen-. Dat zijn bonbons met een kern van pistachenoten en marsepein, daaromheen noga van hazelnoot, amandelen en groene pistache, en een buitenkant van chocolade. Alsof we in Oostenrijk zijn. Vervolgens wandelen we verder naar het “Piazza Duome”, het monumentale hart van de stad. En ook op dit plein zien we in een grote fontein het standbeeld van Neptunes. Alle bezienswaardigheden in de stad zijn lopend bereikbaar en dat vinden wij altijd erg prettig. Het is wel jammer dat de Duome in de stijgers staat, maar met een beetje sjoemelen kunnen we toch wat foto’s maken. De kleine straatjes rondom het plein nodigen ons uit om heerlijk doorheen te slenteren en als je dan op de achtergrond de bergen ziet dan is dat toch geweldig. In het stadspark eten we een broodje en genieten we van het gewone leven in de stad en kijken hoe de marktkooplui hun kramen weer aan het opruimen zijn. De brede -Via Belenzani- met zijn vele paleizen is misschien wel de mooiste straat van de stad. De volgende spot is “Castello del Buonconsiglio”. Dit kasteel is een historisch, artistiek en wonderschoon bouwwerk. Tegenwoordig worden hier veel tentoonstellingen en evenementen gehouden. Maar het was oorspronkelijk gebouwd om de stad te verdedigen. Van hier uit lopen we weer terug naar het station, Trento is niet heel groot maar je kunt hier gerust een paar dagen doorbrengen. Het is een ideale bestemming voor een stedentrip. We hebben genoten.
italieitalieitalie
italieitalieitalie
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer

Calceranica

Zondag 20 september. Het plan is om vandaag een fietstocht te maken rondom de meren. Vanaf de camping fietsen we naar het oude centrum van Levico, onderweg komen we langs enorme appelboomgaarden. Deze appels worden gebruikt voor de productie van appelsap, het is meer een symbolisch product voor deze streek. Het gaat hier wel berg op en berg af, en omdat wij nog gewone ouderwetse fietsen hebben kijken we enigszins jaloers naar de elektrische toeristen. Tijdens deze vakantie hebben we al tegen elkaar gezegd: we maar eens nadenken om ook elektrisch te gaan fietsen. Je fietst dan makkelijker wat verder weg en een colletje nemen is dan ook geen probleem. Het centrum van Levico stelt niet zoveel voor, er is in ieder geval een terrasje voor een kop koffie. Levico is bekent om zijn Thermen, Alpenmeertjes, Berghutten, Mountainbike-routes en zijn ongerepte natuur. Via de rechterzijde van het Lago di Levico fietsen we in noordelijke richting naar Ischia. Het is wederom een schitterende rit. En we blijven ons verbazen over prachtige vergezichten. Via San Cristoforo en Santa Caterina komen we weer terug op de camping.
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer

Calceranica

Maandag 21 september. De omgeving van Camping Fleiola is ook heel geschikt voor het maken van mooie wandelingen. Bij de receptie van de camping hebben we een wandelkaart gekregen met daarop acht schitterende wandelingen, variërend in lengte en zwaarte. Ons lijkt het leuk om de -Sentiero del minatore- route te gaan lopen, dit is een oude historische route die de mijnwerkers vroeger liepen toen ze hier in de mijnen aan het werk waren. De route start in Calceranica al Lago, langs de route kom je nog diverse overblijfselen tegen die doen terugdenken aan die tijd. Zo zie je stukken van de oude spoorweg, ingangen van tunnels, het hol van Russische gevangenen en overblijfselen van de zwavelhoudende steengroeve. De route begint bij het mijnwerkers museum in Calceranica. We wandelen eerst richting Vattaro. Het zonnetje probeert langzaam door de wolken te breken en het geluid van de stromende beek begeleid ons de berg op. Halverwege het pad naar Vattaro lopen we op een wegversperring en kunnen we niet verder. Door een aardverschuiving is het hele pad weggevaagd. Daardoor moeten weer terug, sommige stukken van het pad zijn zo stijl dat we bijna op handen en voeten moeten kruipen. De omgeving is bijzonder mooi en vooral de rust maakt veel goed. Als we weer terug zijn in het dorp waar we twee uur geleden vertrokken hervatten we de route en gaan nu omhoog richting Bosentino. Op een bijna hemelse plek vinden we een bankje om te picknicken, wat kan het leven toch mooi zijn. Eigenlijk wandelen we in de vakanties veel te weinig beseffen we nu. In Bosentino gaan we via smalle bospaadjes door het dal naar Santa Caterina. Het uitzicht is geweldig, onderweg komen we bijna niemand tegen. Deze omgeving is in de winter een groot wintersportgebied. De huizen die we passeren doen dan ook erg Oostenrijks aan, mooie houtbewerkte balkons vol met bakken geraniums. Langzaam zakken we af naar Calceranica het einde van deze route. Wat hebben we genoten, moe en voldaan komen terug op de camping. Wat ons nog rest is een frisse duik in het meer.
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer
italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer

Calceranica . . . naar Huis

Dinsdag 22 september. Aan alles komt een eind, dus ook aan dit heerlijke verblijf op Camping Fleiola. We gaan de boel in pakken. Het waren acht geweldige dagen. Genieten nog even van het mooie uitzicht en nemen afscheid van de buurtjes Anneke en Jan uit Hoeksche Waard. En dan moeten we toch gaan.

Voor we weer veilig thuis zijn maken we eerst nog een tussenstop in Wertheim.

italie,camper,caldonazzo, gardameeritalie,camper,caldonazzo, gardameer