Je bekijkt nu Met de camper naar Sneek

Met de camper naar Sneek

Met de camper naar Sneek

5 mei: Bevrijdingsdag. We zijn een paar dagen vrij en die vrije dagen worden gevuld met prachtig weer, volgens onze Piet Paulusma. De camper is ingepakt en staat klaar. We hebben een plekje geboekt op ‘SVR Camping Pasveer‘ net buiten Sneek. We rijden er in een kleine anderhalf uur naar toe en het weer is ons nu al goed gezind. Als we aankomen op de camping worden we zeer hartelijk ontvangen door de eigenaresse, die ook zichtbaar geniet van het mooie weer en geeft ons een mooie plek aan het water.De eerste indruk van de camping is erg goed, mooie plaatsen, schoon sanitair en tien minuten fietsen van het centrum van Sneek. Dat is dan ook het eerste wat we gaan doen, op de fiets naar Snits. Je kunt Sneek op vele manieren bezoeken, via een stadswandeling, via een rondvaart maar wij doen het op de fiets. In het centrum is het een gezellige drukte en bevrijdingsdag wordt ook hier gevierd met een biertje op het terras en live muziek. Sneek heeft veel te bieden het is “the place to be” in Zuid West Friesland. Terug op de camping genieten we verder van deze mooie dag.

IJlst.

Zondag 6 mei. Vandaag gaan we op de fiets naar IJlst en vervolgens via Heeg naar Oudega, en dan weer terug naar Sneek. Het is een prachtige route door het Friese landschap. De strak blauwe hemel geeft ons een goed gevoel, we genieten volop. Wie Friesland zegt, zegt elfstedentocht en alles draait hier ook om de elf steden. Er is zelfs een Elfmerenfietstocht.
De Elfmerenfietstocht werd in 1967 voor het eerst georganiseerd door fietsclub RTC Rally uit Sneek en wordt elk jaar gereden. We fietsen IJlst binnen en laten ons verrassen door de uitstraling van het stadje. IJlst is overigens één van de elfsteden.
De Oude Ee die door de stad stroomt lijkt meer een gracht. We fietsen pal langs de huizen en de tuintjes van deze huizen liggen aan de andere kant van de weg aan de oever van de Oude Ee. Deze aan het water grenzende tuintjes, worden ook wel “overtuinen” genoemd en werden vroeger veel gebruikt om de was te bleken.
We drinken een kop koffie en zien hoe grote jachten zich door het kanaal wurmen. Door naar Heeg. Friesland heeft een open landschap en is waterrijk. Volgens ons heeft ook elke Fries een boot. Als we Heeg binnen fietsen zien we ook hier weer de mooiste huizen aan het water liggen en natuurlijk een boot aan de steiger. Het dorp leefde vroeger van de paling visserij en is nu meer een watersportdorp met een prachtig oud centrum.
De fietsroute brengt ons via Oudega, Abbega en Folsgare weer terug in Sneek. Wat is Friesland mooi en gelukkig hebben we nog een paar zonnige dagen te goed.

Rondje Sneekermeer.

Maandag 7 mei. Het fietsroute netwerk heeft een prachtige route van bijna veertig kilometer uitgezet rondom het Sneekermeer, en die gaan we vandaag fietsen. De mooie dorpen rondom Sneek laten zich van de beste kant zien. We fietsen over de oude binnendijk van de vroegere Middelzee richting Terherne en omdat het fietsveer defect is moeten we een kleine tien kilometer omrijden om uiteindelijk in Terherne te komen. Terherne is het dorp van Hielke en Sietse de “Schippers van de Kameleon”. Vaar mee in de Kameleon, survival op het avontureneiland en slenter door de straten van Lenten: dat zijn de leuzen die de mensen en vooral de kinderen moet aanspreken voor een dagje vermaak. Voor de rest is er op een enkel mega vakantiepark na niet veel te doen. We eten een broodje en fietsen weer verder.
Van knooppunt 68 naar 66 is de route adembenemend mooi. Via een smal dijkje slingeren we op nog geen tien meter van het Sneekermeer door de weilanden met grazende koeien naar het dorpje Goingarijp. Wat is het hier mooi, we kunnen er niet over uit. Er varen twee authentieke skûtjes voorbij en de bemanning zwaait naar ons, iets wat in Friesland heel normaal is merken wij. De fietspont bij Rufus is gelukkig wel in de vaart en voor een euro staan we aan de andere kant. Rufus is ook een heerlijk rustpunt met een restaurant, terras en een theetuin.
Terug op de camping maken we iets te eten en zien langzaam de zon ondergaan.

Bolsward, de stad van bier en berenburg.

Dinsdag 8 mei. De fietsroute van Sneek naar Bolsward is vlak en wat saai vinden wij. We missen het water en de boten. Bolsward, niet de grootste stad van de elf Friese steden, maar wel een pareltje waar je heerlijk kunt wandelen langs de grachten en de vele monumenten. Het heeft ook een prachtig park waar het heerlijk toeven is met dit warme weer. De bomen geven een fijne beschutting. We staan stil bij het sierlijke stadhuis, volgens velen het mooiste stadhuis van Nederland. Bolsward is een echte fietsstad die elk jaar het centrum van de fietselfstedentocht is.
De Broerekerk, is het oudste monument van Bolsward. Na de brand op 8 mei 1980 is de kerk in 1986 opengesteld als ruïne. In 2006 is er een bijzondere glazen overkapping geplaatst waardoor het karakter van het monument is gebleven. Natuurlijk zijn er ook fijne terrasjes om iets te eten en te drinken. Na al het geslenter door de stad nemen we de kortste route met de fiets terug naar de camping.

Nog een dagje Sneek.

Woensdag 9 mei. Camping Pasveer ligt aan het “Loaiingeaster Feert” het kanaal dat Sneek oa. verbind met het Sneekermeer. Vanaf onze stoeltjes bij de camper is het volop genieten van de sloepen, motorboten en jachten die voorbij glijden door deze “Feert”. Omdat we nog de hele dag op de camping mogen blijven staan gaan we nog een keer op de fiets naar Sneek. Sneek staat bol van de geschiedenis, om te beginnen natuurlijk de Waterpoort. Dit was vroeger de toegangspoort voor de handelsreizigers tot de stad. De Grote kerk of Martinikerk is een bezoekje meer dan waard. In deze kerk bevindt zich het grootste carillon van Friesland met vijftig klokken.
We nemen een kop koffie met een oranjekoek, een typisch Friese lekkernij. Sneek is meer dan de Sneekweek. Het heeft ook het “Modelspoormuseum“. Treinen zijn er niet om stil te staan, maar om te rijden! Met een druk op de knop kan je hier treinen laten rijden in mooie diorama’s. Het Nationaal Modelspoor Museum gaat van Engelse en Amerikaanse modellen tot de treinen van nu. Je kunt er ook de “Appie Baantjer collectie” bekijken, zijn grote collectie rails, treinen en attributen heeft hij nagelaten aan dit museum.
Na al dit moois fietsen we terug naar de camping. Het is prachtig weer en laten ons nog even verwennen door de zon en de schitterende camping.
Hier komen we beslist nog eens terug.
 

Lees ook: Kijkduin