Je bekijkt nu Overwinteren in Spanje met de camper.

Overwinteren in Spanje met de camper.

Dit jaar gaan we voor het eerst overwinteren in Spanje met onze camper. Hoe gaat ons dat bevallen. De voorbereidingen zijn op zich al spannend. Welke route gaan we nemen. Wat nemen we allemaal mee en kunnen we wel overal diesel tanken onderweg? Hoe zal het weer zijn. Is er wel plaats op de campings? Allemaal vragen waar we de komende weken een antwoord op hopen te krijgen.
En dan is het zover, we vertrekken. Met een volle tank diesel rijden we naar het zuiden. In Nederland is het nog prachtig weer ondanks dat het begin November is. Deze eerste overwinterreis gaan we maken met onze buurtjes Henk en Gerda, ook twee fervente camperliefhebbers. We hebben afgesproken dat we elkaar treffen op Camping Halte Mainville in de buurt van Soissons Frankrijk. Spannend. De camper zweeft over de weg en via Maastricht, Luik en Mons rijden we naar Soissons. Het weer is perfect en langzaam maken de kriebels in de buik plaats voor vlinders. 450 kilometer verder komen we aan op de camping. Henk en Gerda staan er al. Na het eten gaan we vroeg naar bed, morgenochtend willen we op tijd vertrekken.
Spanje 2022
We rijden via Parijs naar onze tweede stop in Argenton sur Creuze, waar we als de camper op zijn plek staat, het dorpje inlopen.
Vandaag weer een reisdag. Op naar de volgende camping. We hebben gekozen voor ‘Camping Larrouleta’ in Urrugne in Zuid Frankrijk. Het plan is om er vier nachten te gaan staan. De eerste vrije dag brengen we een bezoek aan Saint Jean de Luz. Een zeer gezellige stad, gelegen aan een mooie baai.
Vanaf onze camping in Urrugne gaan we met de bus en trein naar San Sebastian in Spanje. Het is een perfecte verbinding met het combi kaartje. De Baskische kustplaats is een druk bezochte stad in Spanje. Met een echte Spaanse sfeer. Behalve mooie stranden, een geweldige boulevard heeft het ook statige winkels en veel horeca. Vooral het oude centrum is meer dan een bezoek waard.
Na een paar dagen rust rijden we weer verder. Vanaf Urrugne, rijden we naar Olite daar vinden we een camping met zicht op het oude dorpje In het dorpje staat de Santa María la Real kerk met een met beelden versierd hoofdportaal uit de 13de eeuw. Daar om heen het Castillo de los Reyes de Navarra, het Koninklijk Paleis waarvan het oudste deel nu een mooi hotel is. Het kasteel torent boven de stad uit met zijn hoge verdedigingstorens en kantelen. Wandelend door het dorpje heb je af en toe goed het idee hoe het er in de Middeleeuwen uit gezien moet hebben.
We hebben vandaag als doel Albarracin, wat een heel mooi bergdorpje moet zijn, met Moorse invloeden. Het is iets meer dan 300 km rijden over bijna alleen maar grote wegen midden door het prachtige Spaanse landschap. We zien veel wijngaarden en vele grote fabrieken met grote glimmende tanks waar de wijn in verwerkt wordt. De druiven zijn inmiddels van de struiken af en de overgebleven goud gele bladeren kleuren mooi tegen de blauwe hemel. Het landschap is rotsachtig en doet ons denken aan de vele mooie canyons in Amerika. 
Bij Teruel slaan we af en komen via een mooie bergroute op onze bestemming: Camping Ciudad Albarracin aan de rand van één van de mooiste dorpjes van Spanje. We worden allervriendelijkst ontvangen en mogen zelf een plekje uitzoeken op deze terrassen camping. We gaan boven op de top staan, het uitzicht op het stadje is adembenemend. Wat een geweldige plek, wel wat meer wind maar dat mag de pret niet drukken. Af en toe komt het zonnetje erdoor en ziet alles er nog mooier uit. De camping is geweldig en heeft super modern en schoon sanitaire. Even lekker relaxen op een mooie plek.
Het is fris, maar wel zonnig en droog. Heerlijk weer om eruit te lopen. We lopen naar het ‘Roze’ dorpje Albarracin. Het ligt op de top van een gebergte (Sierra) in de bocht van de Rio Guadalaviar. De meeste huizen zijn gemaakt van rode leem. De houten deuren en de ijzeren traliewerk voor de ramen bepalen voor een groot deel het karakter van Albarracin. Deze Mudéjar-bouwstijl is goed bewaard gebleven. Het is heerlijk om door de steile smalle straatjes te slenteren en alleen maar te genieten.
Vanaf Camping Ciudat rijden we verder naar het zuiden. In de buurt van Valencia zoeken we een nieuw plekje. Het wordt Camping Valencia in Pucol. De camping ligt op fietsafstand van Valencia. Vandaag fietsen we ongeveer 23 km langs een mooi fietspad naar Valencia. Onderweg plukken we wat vers fruit voor de nodige vitamientjes voor vandaag. In Valencia stallen we de fietsen netjes aan de fietsbeugels die overal te vinden zijn in de stad. Goed geregeld allemaal. Het is er gezellig druk en de terrassen zitten vol. Toch vinden we een plekje voor een kop koffie. 
We dwalen wat rond en gaan op zoek naar de ‘Mercado Central’ dat is de overdekte versmarkt in het oude centrum. Er wordt gegeten en gedronken en de kramen zien er geweldig uit. We kopen een vers broodje, die we opeten buiten in het zonnetje, want die schijnt niet voor niets al de hele dag. Wat een feest is dit. We hebben ons jammer genoeg niet goed voorbereid en lopen een beetje verdwaalt rond, maar wat is Valencia een mooie stad.
We fietsen vanaf de camping naar Sagunto, een dorp 15 km verderop in het binnenland. Tussen de mandarijnen bomen, sinaasappel bomen en enkele kaki bomen fietsen we via een rustige weg naar het dorp. In Sagunto zijn veel historische monumenten van meer dan 2000 jaar oud te vinden. Het heeft een rijke geschiedenis die van groot belang is geweest voor Spanje. Het kasteel dat zich naast/boven de stad bevindt, is bewoond geweest door Romeinen, Moren, Iberiërs en Carthagers. Direct aan Plaza Mayor, het plein waar vroeger de handel werd gedreven, staat de Santa Maria, een gotische kerk uit 1334.
Vanuit het centrum lopen we door de voormalige Joodse wijk van de stad, met een authentieke middeleeuwse toegangspoort. Via deze poort lopen we door de smalle straatjes van de wijk met de typische witte huisjes met balkonnetjes, met zelfs aan de onderzijde mooie beschilderde tegeltjes. Heel bijzonder. Sagunto ligt aan de ‘Costa del Azahar’, wat ‘Oranjebloesemkust’ betekent en afkomstig is van de belangrijke rol die de sinaasappelboom in dit gebied vroeger voor de Moren speelde.
Aan het eind van de middag komen we weer terug op de camping met een fietstas vol vers fruit.
We fietsen nog een keer naar Valencia. Deze keer veel beter voorbereid. We komen de stad binnen via de Jardin del Turia een 9 kilometer lang park dat is aangelegd in de drooggelegde Turia rivier. Het is een groene ontmoetings plek voor de inwoners van Valencia. We fietsen door tot aan de oude toegangspoort van de wijk El Carmen. In de Jardin del Turia is het heerlijk relaxen en een ideale manier om snel om de stad te kunnen fietsen. Via de Torres de Serranos waar we ook de fietsen stallen lopen we de oude binnenstad in. Gezellige smalle straatjes je vindt ze terug in de oude wijk Barrio ‘El Carmen’ het is de historische volkswijk van Valencia. We zien de Kathedraal en de stadspoorten. Ook is dit de plaats voor restaurantjes en donkere barretjes.
Grote groepen toeristen lopen met een gids door de stad. Maar wat veel leuker is om Valencia te verkennen per fiets dat is helemaal hot. Valencia is niet voor niets de fietshoofdstad van Spanje. We komen op Place de la Virgen, waar meerdere mooie oude kerken en gebouwen staan met in het midden een prachtige fontein. De terrassen liggen in de zon en zijn gevuld. Ook hier weer veel grote groepen toeristen. Als we verder lopen, komen we uit op het plein waar we de vorige keer, een frietje en een ijsje gegeten hebben. Op de trap eten we dit keer een lekker broodje met Spaanse ham. We blijven nog lekker even zitten in het zonnetje. Op de terugweg hebben we gelukkig de wind mee, we stoppen nog wel om een paar granaatappels te scoren. Voor het donker zijn we thuis.
We rijden na een week door, via de grote weg A 75, naar het zuiden. Het is een mooie route met veel sinaasappel plantages, rotspartijen en dennenbomen. Camping Javea ligt aan de rand van het stadje Javea en vlakbij het strand. Via een mooie laan met bomen rijden we de camping op. We worden weer allervriendelijkst ontvangen en mogen een plaatsje uitzoeken. Ook hier is grind; erg praktisch en schoon. Aan het eind van de middag lopen we het gezellige stadje in, met diverse eetgelegenheden en winkels, waarvan de meeste weer open gaan na de siesta, rond 4/5 uur. Op het terras is het goed toeven. Het wordt donker en de straten worden sfeervol verlicht. We lopen terug naar de camping waar we wat te eten maken.
Na een lekkere douche in een mooi sanitair gebouw, fietsen we via een luxe boulevard, waar het erg gezellig is, naar playa El Arenal. Vandaar naar de uitzichtpunten Crue del Potitxol en Cap de la Nao, letterlijk vertaald; Kaap van het Schip. Wat een mooie kust.
Deze kaap is het dichtstbijzijnde schiereiland vanaf het eiland Ibiza, dat 85 kilometer over zee ligt. Op de top van de klif, is staat een achthoekige vuurtoren van 20 meter hoog die 122 meter boven de zeespiegel ligt.
In het restaurant op de punt is het tijd om wat te drinken. We genieten van het schitterende uitzicht.
We lopen naar de haven van Javea. Dit strand met zijn boulevard is geheel anders en authentieker dan de moderne boulevard aan de andere kant van het Javea. Tussen de restaurantjes en terrasjes, staat in het hart van de visserswijk Duanes de la Mar, op een paar meter van het strand van La Grava de bijzondere kerk Parraquia Nuestra Senora de Loreto. Deze kerk van de Maagd van Loreto is gebouwd op basis van een bestaande kapel, welke een particuliere schenking was van Josefa Mas Escoto aan de kerk, om de parochianen van het havengebied te dienen. Via de haven waar langzaam de zon ondergaat lopen we terug naar de camping.
De zon schijnt en aan het begin van de middag lopen we naar Los Molinos. Dit zijn windmolens die hoog op de bergrug staan. Het is een hele klim. Via een woonwijk, met alleen dure villa’s klauteren we omhoog, naar Los Molinos de la Plana de Javea. De 11 windmolens staan in een schitterend natuurgebied en zijn daar gebouwd omdat er bijna constant een zuidwestenwind waait over het Plateau de Montgro. Ze worden beschouwd als zeer uniek en zijn het grootste aantal meelmolens uit de oudheid in de Valenciaanse gemeenschap. Het is een mooie tocht. De terug weg wordt een survival tocht over een pad met veel rotsen en prikstruiken en komt uiteindelijk weer uit in de villawijk. Na een verdiende versnapering in het dorp lopen we terug naar de camping.
We doen boodschappen voor het kerstdiner van morgen en daarna springen we op de fiets. We kregen een tip van onze buurvrouw er is vanmiddag live muziek op een terras in Isla Plana. Ongeveer elf kilometer vanaf onze camping. Riverdale blues heet de band en speelt geweldige muziek. Het is druk en erg gezellig. Vanaf het terras hebben we uitzicht op een pittoreske kerkje: Ermita de Nuestra Señora del Carmen.
Geweldig muziek en een heerlijk ontspannende entourage.
In de avond is er weer muziek, ditmaal op de camping. Geen live band maar een dj uit de tijd van Bing Cosby. We moeten zelf drankjes en chips meenemen. Een echte Amerikaanse fuif zoals vroeger. Het is nog lang onrustig op Camping Playe de Mazarron.
Onvoorstelbaar dat het morgen kerst is.
Wederom beloofd het een mooie dag te worden. Een blauwe hemel en een lekker zonnetje geven ons dat gevoel. We fietsen vandaag naar Denia. Het is een kleine 13 km en we moeten een flinke heuvel over. Het geeft wel een schitterend uitzicht. We komen langs een mooi kerkje waar we prachtige foto’s schieten. We fietsen verder, eenmaal over de top gaat het heuvel af op volle snelheid. In Denia stallen we de fietsen en nemen op een terras een heerlijk stuk gebak en een lekkere kop koffie. Met de plattegrond van de toeristen informatie in de hand lopen we richting Castell de Denia, een grote burcht. In Denia is het verder erg rustig. Veel winkeltjes en eettentjes zijn gesloten. Het is Siësta en daar moeten we nog steeds aan wennen. Door de smalle straatjes van het oude centrum, met meerdere kerken, komen we uiteindelijk bij de burcht, wat een mooi uitzicht. Een tunnel die onder de burcht door loopt brengt ons aan de andere zijde van het centrum, in tunnel zijn mooie muurschilderingen te zien.
We trekken verder naar het zuiden en rijden via de A7 naar Bolnuevo. Camping Playa de Mazarron is een hele grote camping. We hebben bijna de laatste plaatsen. Rustig installeren en de camping rustig ontdekken. Na het eten lopen we even Bolnuevo in. Er is een kleine supermarkt, met heel veel artikelen, het ligt hutje mutje op elkaar. De bus stopt zelfs voor de camping en er is een kleine bar.
Op een paar minuten lopen langs het strand van Bolnuevo staan versteende en geërodeerde zandsteenrotsen van ongeveer 20 meter hoog, die doen denken aan gigantische paddenstoelen. Het is een heel fotogeniek stukje. De camping voelt erg goed. Dit belooft nog wat.
Puerto de Mazarrón
Vroeger een puur havenstadje, waar vissers altijd op tonijn hebben gevist, maar nu een toeristische badplaats, met alles erop en eraan.
We lopen door de straatjes rondom de haven, langs het uitzichtpunt bij de Torre de San Isabel en door het centrum met zijn winkeltjes en de restaurantjes waar je heerlijk kunt eten en waar het altijd druk is. Het strand van Playa Mazarron is breed en de zee is onstuimig.
Langs het strand wandelen, met mooie rots partijen, is geweldig en erg fotogeniek.
De markt in Playa Mazarron is op zondag, op een groot braak liggend terrein. Je kunt er groente, fruit, kleding, tassen, schoenen en de nodige andere spulletjes kopen die je op dat soort markten tegenkomt. We doen ons tegoed aan een typische Spaanse traditie: Churros eten (een soort lang gerekte oliebol) met warme chocolade saus. Mmm heerlijk.
En voor het eten van vanavond nemen we lekker gegrilde kip mee. Kip eten op zondag is ook een typische Spaanse gewoonte. Wat is het leven toch een feestje in Spanje. En we hebben gelukkig nog een paar weken om daar van te genieten.
We worden gewekt door de zonnestralen die onze camper binnen dringen. Na een rustige start van de dag stappen we op de fiets naar Mazarron. We fietsen langs de grote weg (hier goed te doen, de Spanjaarden houden echt goed rekening met fietsers) in een klein half uurtje landinwaarts naar Mazarron. We zetten de fietsen neer op La Place del Ayutamiento, waar we op een terras een lekkere Cafe con Leche nemen.
Daarna wandelen we via enkele hoogte punten van Mazarron: Iglesia de San Andres, Castillo de les Velez, wat helaas gesloten is, naar Torre del Molinete, Teatro Circo, Iglesia la Purisima en komen zo terug op het stadsplein.
Het is vandaag ietwat bewolkt. We trekken de wandelschoenen aan. Via het strand wandelen we naar Playa del Rincon, Playa Cuevo de Lobos, Playa Amarilla en tot slot naar Playa del Barranco Ancho.
Via het achterland weer terug naar de camping. Een wandeling van 11 km, langs een schitterende kust en door een mooi achterland.
Cartagena staat op het programma. Vanaf de camping met de bus is het een prima verbinding. Binnen een uur staan we op het bijzondere busstation van Cartagena. We stappen uit en lopen bijna tegen het VVV aan. Een routekaart is altijd erg fijn om je te kunnen oriënteren. Hierna is de volgende stop een bakkerij voor een Cafe con Leche en een stuk vers gebak. We op verder lopen het centrum in.
Cartagena is een stad en havenplaats in het oosten van Spanje, in de regio Murcia, aan de Middellandse Zee. De stranden worden de Costa Cálida genoemd. De haven van Cartagena, is mede vanwege de cruiseschepen die aanmeren, een van de belangrijkste havens in Spanje.
We lopen langs Teatro Romano, Barrio del Foro Romano (opgravingen)en Palicio Consistorial (stadhuis) en door de Calle Mayor (grote winkelstraat) met mooie panden in Jugendstil stijl met grote glazen puien.
De stad en het centrum worden momenteel grondig gerenoveerd en het cultureel erfgoed en de autovrije winkelstraat zijn al behoorlijk opgeknapt.
Een dag met de bus naar Murcia. We stappen op voor de camping en na ongeveer een uur rijden staan we in hartje Murcia.
Een prima verbinding. De zon schijnt en we gaan eerst op zoek naar een koffie tentje, met vers gebak natuurlijk. We vallen met de neus in de roomboter. De koffie is perfect en het gebak is goddelijk. En ook niet onbelangrijk is de prijs nog geen zeven euro voor twee koffie en twee gebakjes. het is een goed begin van de dag.
Murcia is de zevende stad van Spanje en is de hoofdstad van de gelijknamige regio Murcia. De stad (studentenstad) ligt aan de Segura rivier en is vooral belangrijk voor de productie en export van groente, fruit en bloemen. Wel lopen langs de Kathedraal & Plaza Cardenal Belluga, het Real Casino, Plaza de Glorieta, Plaza Julian Romea & Romea en Casa Consistorial.
Murcia is een mooie en gezellige stad met een rijke historie en heeft verrassend veel te bieden.
Terug naar huis.
Na een kleine 450 km rijden maken we een stop om te overnachten op camperplaats L’ Aldea in het gelijknamig dorpje. Waar we midden in de optocht van de drie koningen vallen. Niets bijzonders, maar wel druk bezocht door de plaatselijks jeugd. Zij krijgen namelijk snoepgoed en kadootjes.
Tweede dag
De tweede stop maken we ongeveer 700 km verder. Op camperplaats Air Camping-Car Park de la Voulte-sur-Rhône in La Voulte sur Rhone. Mooie camperplaats (stroom, water, afvalwater en chemisch toilet) is allemaal aanwezig. Op loopafstand van een mooi oud en gezellig dorpje, waar we als de camper staat meteen naar toe lopen. Het begint al wat te schemeren namelijk.
Derde dag
En weer 550 km verder stoppen we op de camperplaats aan de haven van Pont de Mousson, aan de Moezel. Super mooie plaatsen met sanitair, stroom afvalwater, chemisch toilet en zelfs wasmachines en ruimte voor afwas. We lopen via de brug het gezellige dorpje in. Op het grote plein, wat nog geheel in kerstsfeer is zijn rondom winkeltjes en een prachtige overdekte promenade.
Vierde dag
Laatste 450 km na een heerlijk vakantie zijn we weer thuis.
Het was een onvergetelijke belevenis om ruim twee maanden van huis te zijn geweest. Het gevoel om te overwinteren is bij ons echt binnen gekomen. Met name het verblijf op Camping Playa de Mazarron was een feestje zeker nu we terug in Nederland op de bank zitten en het buiten sneeuwt.

Volgend jaar gaan we zeker weer…