Amsterdam met de camper.
Zaterdag 14 september. We gaan nog een lang weekend met de camper op pad. De weersvoorspelling ziet er goed uit. In het begin van de middag rijden we naar ‘Gaasper Camping Amsterdam’. We hebben voor de zekerheid gereserveerd voor enkele nachten. Het is een klein uurtje rijden naar de camping en we hebben inderdaad schitterend weer. We worden op de camping zeer hartelijk ontvangen en zoals later zal blijken is alles op deze camping perfect geregeld. Ondanks dat het een stadscamping is is het een bijzonder mooie en grote camping. De camping heeft veel groen en mooie plaatsen met mooi gras, daar kunnen ze in de Arena alleen maar van dromen. De plaatsen zijn ruim en netjes afgebakend. Nu we toch met de beoordeling bezig zijn ook het toiletgebouw is modern en zeer schoon. Als de camper op zijn plek staat en wij de koffie op hebben springen we op de fiets en gaan richting Muiden. Het is dit weekend Nationale Monumentendag en daardoor kunnen wij de molens die we onderweg tegenkomen ook van binnen bekijken. Mede ook door het mooie weer is het gezellig druk. We fietsen door het bijzonder mooie stadje Weesp. Weesp heeft een mooi oud historisch centrum met meer de tweehonderd rijksmonumenten. We maken een wandeling door dit verrassend mooie stadje. Gelukkig heeft Weesp ook de nodige horeca om heerlijk een terrasje te kunnen pakken. Het oude stadhuis van Weesp is ook opengesteld op deze Nationale Monumentendag. We maken er dankbaar gebruik van. We lopen naar binnen en stappen zo terug in de tijd, de mooie raadzaal, de kamer van de burgemeester maar ook de oude kerkers onder in de donkere kelders. Het is allemaal adembenemend mooi. We fietsen verder naar Muiden en kunnen dan natuurlijk niet om het Muiderslot heen. Het Muiderslot is een middeleeuws kasteel. Gebouwd rond 1285. Veel mensen zullen het herkennen uit de tijd van de vroegere schoolreisjes. Één van de andere grote bezienswaardigheid in Muiden is de ‘De Groote Zeesluis’ uit 1674 de sluis ligt in het centrum van Muiden. De sluis verbindt de Utrechtse Vecht met het IJmeer. De sluis is sinds 2005 een rijksmonument. We zoeken een plekje op het terras van Café Ome Ko dat naast de sluis ligt. Het is er gezellig druk. We nemen iets te drinken en kijken hoe de mensen in grote jachten heel druk bezig zijn om zonder problemen door de sluis te komen. Aan het einde van de middag fietsen we door dit mooie stukje Nederland terug naar onze Camping aan de Gaasperplas.
Amsterdam op de fiets.
Zondag 15 september. Op de fiets naar Amsterdam. Vanaf de camping is het een kleine tien kilometer fietsen naar het centrum van Amsterdam. We rijden langs de Weespertrekvaart en daarna langs Betondorp en de Watergraafsmeer. De fietsroute loopt verder langs de Amstel we komen onderweg veel mensen tegen die deze zondagochtend gebruiken om in deze prachtige omgeving te joggen. In Amsterdam zijn veel roeiverenigingen wij fietsen langs roeivereniging ‘Nereus’ aan de Amsteldijk. In de buurt van de Ceintuurbaan stoppen we en gaan we heerlijk in het zonnetje op een bankje zitten. Het is genieten om de studenten op deze vroege ochtend al te zien ploeteren in grote roeiboten. Ik tel er per boot acht met een stuurman. Na dit schouwspel fietsen we verder naar het Sarphatipark. Het Sarphatipark is een echt stadspark. Aangelegd in prachtige Engelse landschapsstijl. Het is een rustpunt midden in De Pijp.
Het park straalt een enorme luxe uit dit komt ook mede door de prachtige statige huizen die rondom dit park staan. Het is een bijzondere ervaring, zoveel rust en ontspanning midden in deze grote hectische stad. We zetten de fiets neer en natuurlijk moet hij heel goed op slot gezet worden, dus met een grote ketting aan het hek van het park. En wandelen naar de Albert Cuypmarkt. Helaas is er op zondag geen markt. Dat is jammer. Dan maar overstappen op plan B, een terrasje met koffie en een stuk heerlijke appeltaart. Wat is het een feest om in deze omgeving te zitten en te genieten van de mensen die langs lopen. Eenmaal weer op de fiets mengen we ons in het drukke stadsverkeer en niet zozeer qua auto’s maar vooral qua fietsers. Je moet goed uitkijken er rijden hier heel veel toeristen op een huurfiets en het merendeel van die toeristen hebben waarschijnlijk nog nooit eerder gefietst. Via het Rijksmuseum en de Keizersgracht, de tweede van de drie Amsterdamse hoofdgrachten die samen de grachtengordel vormen rijden we naar de ‘9 straatjes’. De ‘9 straatjes’ liggen midden in de grachtengordel. Het zijn de verbindingen tussen Singel, Herengracht, Keizersgracht en Prinsengracht. De straatjes worden omschreven als bruisend, charmant en hip. Je vindt er vele leuke boetiekjes, vintage kledingzaken en gezellige restaurantjes en bruisende terrasjes. Ook hier stoppen we natuurlijk en maken een leuke wandeling door deze buurt. Vanaf hier is het maar een klein stukje naar onze volgende stop het Anne Frank huis. En zoals altijd is het ook nu weer een drukte van jewelste, elke toerist die in Amsterdam komt wil het Anne Frank huis zien en ervaren hoe Anne Frank en haar Joodse familie tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten ondergedoken. Er staat dan ook een enorme rij met wachtende mensen voor de kassa. Aan de overzijde van de Prinsengracht ligt de Jordaan, mogelijk de meest bekende en romantische buurt van Amsterdam. Een typische volksbuurt met een kleurrijk verleden. Natuurlijk maken we ook daar een stop, en slenteren door deze prachtige buurt met zijn mooie grachten en kleine knusse winkeltjes. Als laatste vandaag fietsen we naar de Westergasfabriek een voormalige gasfabriek in het Amsterdamse stads deel West. Jaren geleden is het terrein helemaal opgeknapt en nu heeft het onder de naam de Westergasfabriek een culturele en recreatieve bestemming. Mede door het mooie weer is het heel erg druk. Veel ouders met kinderen ontvluchten waarschijnlijk de drukte van de stad om hier even helemaal tot rust te komen. Van een wijnfabriek tot aan een mossel en gin-bar van een pizza restaurant tot aan een bierbrouwerij je vindt het er van allemaal. Wij beperken ons tot een heerlijk ijsje en genieten van alles om ons heen. Aan het einde van de middag fietsen we weer rustig en voldaan terug naar onze camping.
Amsterdam met de tram.
Maandag 16 september. De weersvooruitzichten voor vandaag zijn niet helemaal optimaal daarom kiezen wij om vandaag met de metro naar het centrum van Amsterdam te gaan. ‘Camping de Gaasperplas‘ is ook daarom een perfecte camping want vanaf de camping loop je in nog geen 5 minuten naar metrostation Gaasperplas. En vervolgens ben je in nog geen 15 minuten in hartje Amsterdam. We stappen uit op het Waterlooplein. Het weer werkt niet helemaal mee en dat is duidelijk te zien. Er is nog niet heel veel te doen, maar je kunt wel wat van de sfeer proeven die hier normaal hangt. Onze wandeling van vandaag gaat wederom via de 9 Straatjes en de Jordaan naar het Damrak. Op de Oudezijds Voorburgwal midden op de wallen zoeken we een terrasje op om iets te drinken. In het Red Light District zoals deze buurt ook wel wordt genoemd herkennen we weinig terug van de oude drukke tijden die het vroeger heeft gekend. Er zijn heel wat rode lichtjes verdwenen. Door alle aanpassingen die de gemeente heeft doorgevoerd is het hier erg rustig geworden.
Als laatste lopen we over de Zeedijk, hartje Chinatown, ook hier is het een stuk rustiger dan vroeger. In het verleden stond de Zeedijk bekend om andere redenen. Vechtersbazen, hoeren, nachtportiers en souteneurs bepaalde toen het straatbeeld. Hordes toeristen zijn net als wij op zoek naar een plek om lekker te eten. Onze zoektocht eindigt in Chinees restaurant DragonCity dat we kennen van eerdere bezoekjes aan Amsterdam. Na het eten lopen we terug naar het metrostation op de Nieuwmarkt en pakken metrolijn 53 terug naar de camping.
Weer naar huis.
Dinsdag 17 september. En dan zit ons weekendje Amsterdam met de camper er al weer op. We genieten nog van een lekker ontbijtje op deze perfecte camping. Zo prachtig gelegen in het groen op een steenworp afstand van Wereldstad Amsterdam. Vanaf de camping is het ideaal om de omgeving te verkennen, wandelend danwel op de fiets.
Hier komen we beslist nog eens terug.