Je bekijkt nu Met de camper naar de Gooi en Vechtstreek

Met de camper naar de Gooi en Vechtstreek

Tussen het Gooi en de Utrechtse Vecht.

Maandag 19 april. We hebben een paar dagen vrij en trekken er voor het eerst dit jaar met onze camper op uit. Camping “Hofstede de 12 Gaarden” is volgens ons een mooi plekje om de een stukje Gooi en Vecht te verkennen. Het is druk op de camping maar we hebben gereserveerd! Er staat een flauw zonnetje en na een heerlijke lunch fietsen we richting Utrecht. Via de idyllische straatjes van buurtschap Achttienhoven en Westbroek komen we langs het recreatiegebied de Maarsseveense plassen. Dan langs Oud-Zuilen een klein dorp aan de de Vecht. Hier staan twee prachtige oude molens, de Buitenwegse Molen en de Westbroekse Molen.
Beide molens zorgen voor het bemalen van de omliggende polders, hier moeten we zeker even stoppen voor een paar mooie foto’s. De molens zijn mooi gerestaureerd en maken deel uit van de Nieuwe Hollandse waterlinie. De naastgelegen sluizen zijn nog steeds in gebruik. Langs de waterlinie liggen ook vijf schitterende vestingsteden nl: Muiden, Weesp, Naarden, Gorinchem en Woudrichem. We fietsen verder langs Slot Zuylen gelegen aan de vecht. Slot Zuylen is een van de oudste kastelen aan de Vecht. Helaas is het gesloten. Zodra we in Utrecht aankomen wordt het meteen een stuk drukker, we eten daarom snel een frietje en fietsen dan via Groenekan en Nieuwe Wetering terug naar onze camping, terug naar de rust.

Naarden Vesting.

Dinsdag 20 april. Vandaag staat het vestingstadje Naarden op het programma. Het beloofd een mooie dag te worden. We pakken de fietsen en via de knooppuntroute rijden we eerst richting Hilversum. Het grote voordeel van het rijden via de knooppunten is dat je vooral op de binnenwegen fietst en zo min mogelijk langs de grote drukke wegen. Over de Hoorneboegse Heide fietsen we naar Hilversum en komen langs Vliegveld Hilversum. Liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen, er zijn namelijk veel vliegbewegingen. Je kunt ook een rondvlucht boeken. In Hilversum kijken we onze ogen uit naar de grote en mooie woningen die waarschijnlijk in de jaren 30 zijn gebouwd. Een ware lust voor het oog en waarschijnlijk ook voor de bewoners. Hilversum zelf is gezellig en heeft veel mooie winkels, die op dit moment ivm Covid alleen op afspraak open zijn. We besluiten om later terug te komen voor een wandeling langs de mooie bouwwerken.
Na Hilversum rijden we over het Goois Natuurreservaat in een groene omgeving naar Bussum en daarna door naar Naarden. Het is een groene oase van rust en de fietspaden liggen vrij van auto verkeer.
Naarden is een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn bijzondere en goed bewaard gebleven stervorm. Het heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachtengordel. We maken een wandeling over die mooie vesting wal. Binnen de vestingmuren is het ook heerlijk wandelen, het oude centrum is meer dan de moeite waard. 
De grote Sint-Vituskerk is een trekpleister net als de oude stadspoort. Na dit alles rustig te hebben bekeken fietsen we weer terug en met het mooie weer is dat zeker geen straf. Bij het vliegveld zoeken we een bankje op en nemen iets te drinken. Op de camping kunnen we lekker buiten eten. Het was een mooie dag.

Met de fiets over de Utrechtse Heuvelrug.

Woensdag 21 april. Er staat vandaag een stevige noordenwind maar ondanks dat stappen we op de fiets richting het noorden. Dus wind tegen. Door Maartensdijk fietsen we naar Lage Vuursche, daar staat Kasteel Drakensteyn. Sinds begin 2014 heeft Prinses Beatrix weer intrek genomen in dit Kasteel. Het kasteel is privébezit van de Prinses. Helaas is het niet mogelijk om door de tuinen van Drakensteyn te wandelen het hele terrein is dan ook hermetisch afgesloten en wel met een metalen hekwerk van zeker drie meter hoog omgeven. Lage Vuursche is een klein dorpje in de gemeente Baarn en is gelegen in een bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug. Het is een mooi historisch bosdorpje. Het heeft bijzondere en fraaie negentiende-eeuwse huizen. In een aantal van deze panden is nu horeca gevestigd. Door de civid is het er nu erg rustig, enkele zaken hebben een Take-Away service. Op de bankjes buiten zitten veel mensen dan toch iets te eten of te drinken. Wij nemen een lekkere kop koffie, uit onze thermoskan, je moet toch wat. 
We zitten midden op de Utrechtse Heuvelrug en de omgeving is schitterend. Onderweg passeren we het mooie Kasteel Groeneveld. We fietsen verder via het leuke plaatsje Eemnes naar Laren en onderweg verbazen we ons over de mooie stulpje’s die langs de kant van de weg staan. 
Laren is samen met buurdorp Blaricum een van de rijkste gemeenten van Nederland. De omgeving van Laren en Blaricum inspireerde kunstenaars als Mauve en Mondriaan voor het maken van mooie schilderijen. Vandaar ook dat de prachtige kunstenaarsdorpen nu zo in trek zijn als woonplek bij vele bekende Nederlanders. We wandelen langs fraaie boetiekjes, aan de prijskaartjes te zien zijn wij niet de doelgroep. De historische dorpskern met het Singer Museum en de ouderwetse poffertjeskraam is uniek. We lopen er langs en de heerlijke geuren komen je tegemoet. Ook hier schitterende statige villa’s die het dorp een stadse allure geven. De Sint-Jansbasiliek torent hoog boven het centrum uit en we kunnen er niet omheen om ook hier even te gaan kijken. Deze neogotische kerk werd ontworpen in 1923 door Wolter te Riele. Laren wordt ook wel ‘de parel van het Gooi’ genoemd. 
Via het heidegebied tussen Laren en Hilversum (Zuiderheide) fietsen we terug richting camping. Aan de zuidkant van de hei ligt de grootste zandverstuiving die het Gooi nog kent, we stoppen er even om daar van te genieten. Iets verder op de route ligt de Hilversumse Golf Club, de holes van deze baan liggen prachtig verscholen in het heidegebied. Het is goed druk op de baan. Wij fietsen verder en kijken goed uit voor rondvliegende ballen. Het is een schitterende omving, en bij het vliegveld maken we onze laatste stop voor een heerlijke versnapering.

Hilversum en de Dudokroute.

Donderdag 21 april. Op het programma vandaag staat een wandeling in Hilversum. Na een lekker ontbijtje en een kop koffie gaan we op pad. De camping is goed uitgangspunt voor uitstapjes, het ligt mooi centraal. In Hilversum heb je de ‘Dudokroute’. De route loopt dwars door de stad en is ongeveer negen kilometer lang. De route brengt ons langs alle grote werken van Architect ‘Dudok’ die leefde van 1884 tot 1974. Wij beginnen de route bij ‘Het Raadhuis’ dat wordt gezien als het belangrijkste gebouw van Dudok. Het is een mooie route die duidelijk is aangegeven, de volgende stop is de Multatulies school uit 1930 en is gebouwd in de bekende expressionistische bouwstijl. Tijdens de oorlog was het schoolgebouw bezet door de Duitsers. 
Ook het volgende gebouw is een school, de Snelliusschool, vervolgens lopen we nog langs de Rembrandtschool, de Openbare Leeszaal, de Sporttribune, Begraafplaats Zuiderhof, Geraniumschool en Paviljoen Wildschut. Het Badhuis uit 1920 is helemaal Dudok, nu staan we er niet meer bij stil. Maar nog niet eens honderd jaar geleden behoorde het douchen niet tot het dagelijkse ritueel. Opvallend is de hoge schoorsteen precies in het midden. Het badhuis van Dudok is omstreeks 1920 gebouwd. Het baden was strikt gescheiden. De mannen gingen via de linker ingang naar binnen en de vrouwen rechts. Niet alleen de Dudok gebouwen schitteren in mediastad Hilversum maar ook telt Hilversum een relatief groot aantal 19e-eeuwse, middelgrote villa’s. Als we de route gelopen hebben nemen we iets te eten en genieten van het mooie weer. Hilversum heeft naast veel grote winkels ook een groot horeca aanbod. Met een brede grijns op het gezicht fietsen we terug naar de camping.
Camping “Hofstede de 12 Gaarden” is prima uitvalsbasis voor deze omgeving. Het is een nette en schone camping met een gezellige eigenaar, die graag een praatje maakt. 

Lees ook: Drenthe