Je bekijkt nu De Belgische Kust en Veere

De Belgische Kust en Veere

 

De Haan.

Zaterdag 24 augustus. We rijden met onze camper richting Belgische kust. Het is druk op de weg, er zijn meer mensen die net als wij van plan zijn om een bezoek aan de Belgische kust te brengen. Het is vandaag de eerste tropische dag in augustus en de komende dagen blijft het mooi weer. We hebben in Blankenberge een camping uitgezocht aan zee maar hoe dichter we bij Blankenberge komen hoe drukker het wordt. Als er nog maar een plaatsje vrij is voor ons op de camping? We melden ons bij de receptie, en onze gedachten blijken waar te zijn, de camping is vol. We worden doorverwezen naar een Camping in De Haan een kleine tien kilometer verderop. ‘Kampeerverblijfpark Ter Duinen‘ in De Haan is een prima camping en ligt ook heel centraal aan de Belgische kust tussen Knokke en Oostende. Misschien is dit een nog wel betere uitgangspositie voor onze fietstochten langs de kust. Wanneer de camper netjes op de plek staat trotseren wij de hitte en gaan op de fiets naar het centrum van De Haan. We vallen met de neus in de boter want er is niet alleen kermis in De Haan maar er is vandaag ook een groot oldtimer treffen van oude Porsches. Op ons gemak lopen we door dit leuke dorp, en natuurlijk vinden we het tijd om een heerlijke friet stoofvlees te eten in de plaatselijke ‘friterie’. Een pintje erbij en we genieten volop. De Haan wordt omschreven als de mooiste badplaats aan de Belgische kust. Het heeft veel statige villa’s en geeft ons een wat Engelse indruk. Terug op de camping genieten we nog even na van onze eerste dag aan de Belgische kust.

Oostende.

Zondag 25 augustus. Camping ter Duinen is een rustige camping met net sanitair en een gezellige bar waar gisteravond nog tot in de late uurtjes gedanst werd, al dan niet met een heerlijke pint. Vandaag gaan we op de fiets naar Oostende de enige stad aan de Belgische kust. Langs de Belgische kust loopt een tramlijn waar je om de 10 minuten in kunt stappen. De lijn van de Kusttram begint bij station Knokke, circa zeven kilometer van de grens met Nederland, en eindigt bij station De Panne in Adinkerke, circa 2,5 kilometer van de grens met Frankrijk. Oostende ligt ongeveer 14 km vanaf onze camping. De kustroute is onderdeel van het fietsroute knooppunt. Ondanks de temperatuur is het toch een enorme drukte, veel fietsers met grote tassen aan het stuur gaan richting strand. De meeste mensen komen ook Oostende voor het strand. Om het centrum van Oostende te bereiken nemen we in de haven de gratis fietspont bij de Visserskaai. In het centrum lopen we door de grote winkelstraat naar de boulevard van Oostende. Als we bij het strand aankomen weten we niet wat we zien. Het is echt enorm druk, de strandtenten doen goede zaken en nadat we onze voetjes in het zeewater hebben opgefrist zoeken we een terrasje op om iets te drinken. Via de grote Sint-Petrus-en-Pauluskerk die trots staat te gloren in het centrum van Oostende lopen we naar de Sint-Pieterstoren. Deze toren is een restant van de vorig kerk die eind 19 eeuw door brand werd vernield. In de volksmond wordt deze Toren nu de Peperbusse genoemd. Oostende is een stad met ongeveer 70.000 inwoners. Het historische centrum van Oostende is tijdens het driejarig beleg van Oostende (1601-1604) grotendeels verwoest. Toch heeft Oostende weer een mooi centrum terug gekregen met veel mooie pleinen en lange gezellige winkelstraten. Via de Visserskaai een lange straat die van het station naar de boulevard loopt gaan we terug naar de fietsen. Aan de Visserskaai vindt je veel visrestaurants en leuke terrasjes. Aan de andere zijde van de Visserskaai is de vissershaven. Langs de kade staan enkele kraampjes waar je heerlijke verse vis kunt kopen, wij gaan voor een portie kibbeling. Daarna lopen we naar onze fietsen en pakken we het pontje weer. Bij toeval komen we er achter dat we ook direct langs het strand kunnen fietsen. Dat hebben we op de heenweg niet gezien. Oostende is meer dan alleen strand en strandleven, het is vooral ook een moderne bruisende stad waar je je niet snel hoeft te vervelen. Een frisse zeebries en enorme zeemeeuwen begeleiden ons terug naar de camping.

Op de fiets door het achterland.

Maandag 26 augustus. De tropische temperaturen houden nog even aan en daarom beginnen we de dag rustig. In de loop van de middag worden we toch een beetje onrustig en pakken we de fiets. Met hulp van het fietsroutenetwerk maken we een mooie route door het achterland. De route leidt ons langs pittoreske, stemmige dorpjes. Het polderlandschap behoort tot de meest mooie van West Vlaanderen. We fietsen zelfs een stuk langs het kanaal Gent – Oostende en door dorpjes als Stalhille, Vlissegem, Houthave en Meetkerke. En dat alles onder een prachtige blauwe hemel. Net achter de kust vind je enorm veel bungalow parken of zoals de Belgen het zelf noemen: Trekkersplekken. We eindigen one fietsroute in Bredene. Het is gelukkig niet meer zo druk je merkt dat voor veel mensen de vakantie er weer op zit. Aan de boulevard eten we een ijsje en genieten van het mooie uitzicht en de typische Belgische sfeer. Als de temperatuur wat gezakt is zoeken we een beschut plekje op aan het mooie brede zandstrand. 
Als we terug zijn op de camping zoeken we de schaduw op onder onze luifel. Op ons gaspitten maken we wat te eten luieren heerlijk de zwoele avond door. Het was weer een heerlijke dag.

Knokke.

Dinsdag 27 augustus. Met de fiets naar Knokke. Maar eerst genieten we nog van de rust op de camping. Via Blankenberge fietsen we naar Zeebrugge. In Blankenberge lopen we even over de boulevard. Een bezoek aan Blankenberge een van de belangrijkste badplaatsen aan de Belgische kust doet deugd. Zelfs wanneer je gewoon even slentert langs de zee en de wind je hoofd leeg waait. De kust fietsroute brengt ons vervolgens in Zeebrugge. In Zeebrugge is het allemaal hoogbouw op de boulevard en eerlijk gezegd hangt er totaal geen sfeer. Zeebrugge wordt natuurlijk overschaduwd door de grote haven en dat geeft een heel grauw gezicht. Zeebrugge, door het Boudewijnkanaal verbonden met de historische moederstad Brugge. Het laatste stuk tussen Zeebrugge en Knokke is niet het mooiste gedeelte van de kustroute vinden wij. Maar eenmaal in Knokke zien we toch wel veel van de grandeur van de oude badplaats. Knokke is natuurlijk ook een van de bekendste kust plaatsen van België. Het strand, de boulevard, en de appartementen aan zee geven deze badplaats de nodige allure.
Als we door de grote winkelstraat terug lopen naar onze fietsen voelen we ons een beetje als in Wassenaar. Dure modewinkels, grote dikke auto’s en het is allemaal plebs. Ook staan er veel mooie grote villa’s. Op de boulevard vind je ook veel kunst Gallery’s en valt ons op dat er veel appartementen te koop staan. Aan het uitzicht zal het niet liggen.
Terug op de camping is het tijd voor een ‘Leffe blond’ want daar houden ze hier in België ook wel van. 

Een ritje met de Kusttram.

Woensdag 28 augustus. Vandaag gaan we met de kusttram een rit maken. De kusttram loopt van Knokke naar De Panne. we stappen op bij het station De Haan. zijn we met de kust tram gereden van den Haan naar Onderweg stappen we uit om een indruk te krijgen van de plaatsjes langs de kust. Een korte wandeling over de boulevard en door de winkelstraten. Het is erg grauw allemaal vinden wij. Op grote stukken van de route rijdt de tram bijna op het strand. Het is wel heel erg jammer dat er zoveel hoogbouw is. Wij vinden dat dit het aangezicht van de mooie kustlijn verstoord. Een uitzondering hierop is het plaatsje ‘De Haan’. De boulevard heeft hier geen hoogbouw, dat is zelfs verboden. Er staan veel mooie Engels uitziende villa’s. Het mooie weer van de laatste dagen trekt veel toeristen aan, bij de plaatselijke ijsboer is het een drukte van belang. Ook wij sluiten aan in de lange rij. En niet voor niets want het is een heerlijk ijsje. Op de terugweg doen we wat boodschappen bij Delhaize en maken iets te eten bij de camper.

Een dagje Brugge.

Donderdag 29 augustus. Vanaf ‘Verblijf Park ter Duinen’ fietsen we naar Brugge, een rit van bijna twintig km. Het is een prachtige route en wederom hebben we super weer. De binnenstad van Brugge staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO. En daarom trekt Brugge veel toeristen. Het is dan ook de populairste bestemming van België. 
Brugge is meer dan alleen mooie gebouwen, pleinen en straten. Het is bovenal een stad waar het Bourgondische leven ook een belangrijke plaats inneemt. Zoals het een goed Bourgondiër betaamd kun je in Brugge volop genieten van heerlijke spijzen en lekkere biertjes. Voor liefhebbers van chocolade is Brugge helemaal het einde. We maken een wandeling door het historische centrum. Brugge wordt ook wel het ‘Venetië van het noorden’ genoemd. Die titel is te danken aan de vele kleine kanalen ook wel ‘reien’ genoemd. En natuurlijk mag een rondvaart door deze ‘reien’ niet ontbreken. De stadswandeling brengt ons langs de bekende hoogtepunten. Het is werkelijk een prachtstad en we genieten volop. Een biertje en een friet stoofvlees maken de dag compleet. Op ons dooie akkertje fietsen we weer terug.

Camping Trouw voor Goud in Veere.

Vrijdag 30 augustus. We verlaten Camping ter Duinen en rijden richting Sluis in Zeeland. Camping ter Duinen is een prima camping voor het verkennen van de Belgische kust het is eigenlijk een groot Bungalowpark met enkele plekken voor campers. Er prima sanitair, alleen zijn er wel veel regeltjes.
We zoeken in Sluis een plekje om onze camper te parkeren, we doen dit in een achteraf straatje omdat het centrum camper vrij is. Daarna wandelen rustig door het pittoreske plaatsje Sluis. Ook hier komen veel toeristen af op dit mooie vestingstadje. We eten een broodje aan de haven en genieten van het zonnetje. En dan wordt de rust wreed verstoord door een groepje motorrijders, die hun glimmende Harley’s voor onze neus parkeren. Het gekwetter van de zeemeeuwen is ineens verdrongen.
Wij rijden verder naar Veere waar we een paar nachten willen gaan staan. Het lijkt ons leuk om nog een paar kleine dorpjes te gaan bekijken in Zuid-Beverland. We komen terecht op de ‘Camping Trouw voor Goud’. Een erg leuke boeren-camping met een plek of twaalf en mooi en zeer schoon sanitair. Maar vooral geeft de camping een gezellige indruk. In de loop van de middag fietsen we naar het dorpje Veere een kleine drie km van de camping vandaan. Inmiddels is de lucht open getrokken en hebben we een strak blauwe hemel. Het wordt ook meteen warmer. We zoeken een lekker plekje bij de haven. Grote dure jachten glijden langzaam de mooie oude haven van Veere binnen. We genieten vol op van dit mooie pittoreske dorpje het lijkt wel of we in een openluchtmuseum lopen. 
Museum de Schotse huizen aan de kaai in Veere herinnert aan de Schotse hoogtijdagen in de stad. In de 16e eeuw werd Veere de stapelplaats van Schotse wol en zo kwam Veere tot bloei. In 1799 verloor Veere het stapelrecht maar de Schotse belangstelling voor de stad bleef. Blikvanger is natuurlijk de imposante grote Kerk aan de zuidkant van Veere de kerk werd voltooid in 1521 tegenwoordig is de kerk in gebruik als cultuur centrum. Een van de leukste winkels in Veere is ‘Oma’s Snoepwinkel’ te herkennen aan de opvallend roze gevel. Je hebt er keuze uit meer dan 100 verschillende soorten Oudhollands snoep. Maar Veere heeft meer leuke winkeltjes. Veere is een bezoek meer dan waard.
Terug op de camping maken we een lekkere pasta en genieten van de avond. We nodigen onze buurman uit voor een bakje koffie. De man is alleen en reist op zijn fiets door Zeeland. Hij vertelt ons prachtige verhalen. 

Middelburg.

Zaterdag 31 augustus. Als we wakker worden straalt de zon en hebben we een strak blauwe hemel dat belooft veel goeds voor vandaag. Het plan is om met de fiets naar Middelburg te rijden. Onze eerste stop op de route naar Middelburg is om de hoek bij Kaas boerderij Schijndel. Daar genieten we van een heerlijke glas verse karnemelk een broodje kaas uit eigen keuken laten we maar zeggen. Ook mogen we in de stallen kijken waar al het lekkers vandaan komt. Het is eigenlijk maar een klein stukje fietsen naar Middelburg, onderweg zien we veel akkerbouw. In Zuid Beveland worden veel aardappels verbouwd.
Middelburg is een prachtig stadje binnen een besloten grachtengordel met mooie karakteristieke woningen en veel leuke achter-af steegjes.
Middelburg de hoofdstad van Zeeland is een mooie monumentale stad met heel veel monumenten. Ook heeft het centrum van Middelburg veel winkels en horeca gelegenheden, dat maakt dat Middelburg een levendige stad is en vaak als weekendtrip bezocht wordt.  
In de VOC tijd was Middelburg na Amsterdam de belangrijkste handelsstad van Nederland en dat is nu nog goed terug te zien aan de vele monumentale pakhuizen. We lezen in het gemeentearchief dat er in de VOC tijd meer dan 300 nieuwe schepen werden gebouwd. Het is nu niet meer terug te zien maar Middelburg heeft veel schade opgelopen in het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog toen het bijna helemaal plat gebombardeerd is geweest. Grote trekpleister is het oude stadhuis aan de markt de oudste delen van dit laat gotische gebouw dateren uit 1458. 
We besluiten het bezoek aan Middelburg op een terrasje aan de markt met live muziek en een lekker biertje.

Veere.

Zondag 1 september. We zitten op een bankje op de stadswal van Veere en kijken uit op het Veersemeer. Voor ons dobberen zeilboten aan een lange stijger. Het zonnetje schijnt in onze nek. Zojuist hebben we een fietstochtje gemaakt vanaf de camping naar Arnemuiden. Wij dachten dat Arnemuiden net zo een leuk plaatsje was als bijvoorbeeld Veere of Middelburg. Maar dat was een misvatting. Op de oude scheepswerf na en een prachtige molen was er niet veel te zien. Kerkgangers al dan niet in klederdracht die uit de kerk komen en hun weg zoeken naar huis waren voor ons een hoogtepunt. En natuurlijk de klokken van Arnemuiden we hebben ze gezien en gehoord. Voor de rest heeft het Arnemuiden weinig te bieden.
Daar tegenover is Veere een grote toeristische attractie, met als voertaal Duits. 
Historisch Veere is een plek waar de geschiedenis letterlijk op straat ligt. Dwalend door de mooie straatjes zie je de Schotse Huizen, waar in hoogtijdagen de handel plaatsvond. De Grote Kerk is een van de kenmerkende gebouwen van het stadje. Aan de imposante afmetingen kun je zien dat Veere vroeger een welvarende plaats was.

Weer naar huis.

Maandag 2 september. Voordat we vandaag weer terugrijden naar huis stappen we nog een keer op de fiets. We fietsen vanaf onze camping langs Veere richting Vrouwenpolder. Vrouwenpolder is een gezellig dorp, ingeklemd tussen het Veerse meer, de Noordzee en het mooie achterland van Walcheren.
Op het marktplein van Vrouwenpolder maken we een kibbeling stop. Want wat is een bezoek aan Zeeland zonder deze populaire snack. Daarna op de fiets door de duinen. Vanaf een uitkijktoren hebben we zicht op de Neeltje Jans, Veere, het Veerse meer. En in de verte zelfs Middelburg en het mooie Noordzee strand. 
We zijn deze reis begonnen aan de Belgische kust. Hebben Oostende, Knokke en De Haan gezien. Zijn met de tram naar ‘De Panne’ geweest en een uitstapje naar Brugge. Nu staan we met blote voetjes op het Noordzee strand. Met de wind gierend om ons hoofd genietend van het zonnetje die we deze reis veel gezien hebben. Het was meer dan een leuke vakantie.
 
 

Lees ook: De Ardennen.