Je bekijkt nu Met de camper naar Giethoorn

Met de camper naar Giethoorn

Giethoorn Camping “Euro Hoeve”.

Zondag 27 juli. We hebben een paar dagen vrij en gaan met onze camper naar Giethoorn. Voor we daadwerkelijk vertrekken doen we eerst nog een bakkie bij onze buren, Richard, Eva en kleine Britt. Het is ongeveer anderhalf uur rijden naar Camping Euro Hoeve in Giethoorn. De camping is heel eenvoudig, heerlijk rustig en gelegen in het buitengebied. De camping ligt aan de diversen mooie fietsroutes. Je kunt hier alle kanten op, ja ook de goeie. Nadat we ons hebben geinstalleerd pakken we onze fietsen en fietsen we naar het toeristische gedeelte van Giethoorn. Er loopt een smal fietspad, het binnenpad, door dit zeer drukke gedeelte. Er is geen doorkomen aan. Wat een mega drukte. Gezellig een stukje varen, word gezellig een stukje in de file dobberen. We stallen de fietsen en slenteren rustig verder. Het is hier erg mooi. De zon doet erg zijn best en we strijken neer op het terras van Cafe Fanfare. Het cafe is vernoemd naar de film Fanfare en is een Nederlandse komische speelfilm uit 1958, geregisseerd door Bert Haanstra. De film werd opgenomen in het dorp Giethoorn en behoort tot de mijlpalen uit de Nederlandse filmgeschiedenis. Na een lekkere wandeling langs het water, genietend van de prachtige omgeving pakken we weer onze fietsen. Onderweg stoppen om een heerlijk frietje met verse kibbeling te eten. Op het terras van de visboer kijken we onze ogen uit, wat een mensen. Het is dan ook hoog seizoen. Als we weer terug op de camping komen genieten we ons eigen terras. Met een borreltje is het goed vol te houden. Het is nu al leuk.
giethoorngiethoorngiethoorn
giethoorngiethoorngiethoorn

Op de fiets over het Friese land

Maandag 28 juli. We hebben heerlijk geslapen ondanks dat het bijna de hele nacht heeft geregend. Het getik van de regendruppels op ons dak is denk ik erg rustgevend. Na het douchen, ontbijt en de koffie pakken we de fiets weer. Via Wanneperveen en Westeinde (route knooppunt 94 naar 82) fietsen we naar St Jansklooster. Het is een route langs allemaal prachtige huizen gelegen aan het water, een boot is hier meer dan een must. We stoppen bij Bezoekerscentrum de Wieden. Nationaal Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoeras van West-Europa. Natuurmonumenten beheert het zuidelijke deel: De Wieden. Dit waterrijke natuurgebied is een oase van ruimte en rust. Je vindt hier plassen en sloten, uitgestrekte rietlanden, hooilanden vol bloemen en dichtbegroeide moerasbossen. Het landschap is gevormd door de turfwinning. Je kunt er met een boot door varen. Ook stop hier de EcoWaterLiner een taxiboot die vaart tussen Giethoorn en Blokzijl. Wij fietsen verder via Moespot naar Vollenhove. Dit is een leuk dorp, waar we heerlijk doorheen slenteren en ons tegoed doen aan een lekker visje. De haven van Vollehove moet je gezien hebben. Voldaan fietsen we verder richting Blokzijl. In Blokzijl zetten we onze fietsen aan de boom en wandelen door dit mooie dorpje. In Blokzijl ligt een oude zeesluis die al in de 16e eeuw de monding vormde van de Steenwijker Aa. Vooral de turf, die in het achterland gewonnen werd, zorgde voor veel bedrijvigheid. Naast de sluis ligt een mooi terras, als we langs lopen komt er een tafeltje vrij en we duiken neer. Op het terras is het genieten van alles wat goed en fout gaat in de sluis. Tegen half vier begint het te betrekken en we besluiten maar afscheid te nemen van deze toplocatie en fietsen via het fietspontje in Jonen en de schitterende woningen aan de Dwarsgracht, terug naar de camping. We komen droog aan. Lekker een kopje thee en tegen de avond een bord soep met een restje macaroni. Het was een mooie dag.
Friese landFriese landFriese land
Friese landFriese landFriese land

Steenwijk op de fiets

Dinsdag 29 juli. De zon staat alweer vroeg aan de hemel en na het ontbijt pakken we onze trouwe vervoermiddelen en fietsen via een mooie route volgens de Fietsknooppunten (62 naar 39) van Giethoorn naar Steenwijk. Van Steenwijk hadden wij meer verwacht. Wij vonden het tegenvallen. Van deze oude vestingstad is weinig meer over. Een paar stadswallen en grachten verwijzen nog naar het verleden. In het centrum op de markt is een grote Pasar Malam, en dat was dan ook meteen het hoogtepunt van onze tocht naar Steenwijk. We nemen wat lekkers te eten. Tussen de landerijen door fietsen we weer terug naar Giethoorn. We ploffen neer in het gras aan de waterkant en genieten van al het voorbij varend publiek. Aan het einde van de middag zit het er voor ons weer op en rijden we terug naar huis.
 
Lees ook: Koudum
SteenwijkSteenwijkSteenwijk

Heerlijk weekend gehad op een eenvoudige en rustige camping met een hele gemakkelijke campingbaas. Hoefden niet extra te betalen omdat we pas laat weggingen. Top.