Je bekijkt nu Met de camper naar de Moezel

Met de camper naar de Moezel

Nederland is in de ban van het WK. Alles kleurt oranje en wij gaan naar het hol van de leeuw, Duitsland!! Anderhalve week met de camper naar de Moezel.

Op naar Lahnstein

Donderdag 1 juli. Tegen 11.15 uur vertrekken we met onze camper richting het Moezelgebied. We beginnen aan de Lahn. Alles loopt voorspoedig en tegen 16.00 uur komen we aan op – Camping Wolfsmuhle – in Lahnstein. De camping wordt gerund door Nederlanders en de ontvangst is dan ook zeer vriendelijk. Het is druk op de camping, maar we krijgen een perfecte plaats met schaduw aan de Lahn. De Lahn is een rivier die ter hoogte van Koblenz in de Rijn stroomt. We hebben geweldig uitzicht en ook nogeens dicht bij de sanitaire voorzieningen en het restaurant. Onze buren Marian en Joep staan ook net en we wisselen wat ervaringen uit. Het voelt erg goed. Het enige wat misschien jammer is, maar niet erg storend is de autoweg aan de overkant van de rivier. Vanaf de camping is het tien kilometer fietsen naar hartje Koblenz en er ligt ook een fietspad die langs de Lahn loopt tot aan Limburg Sud. Als we heerlijk zitten te eten bij de camper genieten we van het mooie uitzicht. Een perfecte plaats op een hele mooie camping.
Lahnstein Lahnstein Lahnstein

Bad Ems

Vrijdag 2 juli. Na een goede nachtrust worden we vroeg wakker van de kou. Het is 20 graden, maar bij een temperatuur van 32 graden overdag is 20 graden best koud. We draaien ons nog even om en tegen half tien schrikken we voor de tweede keer wakker. De zon staat nu hoog aan de hemel. Na een lekkere douche en een goed ontbijt fietsen we richting Bad Ems, een charmante kuuroordplaats tien km stroomopwaarts. Deze stad behoort sinds oudsher tot de belangrijke kuuroorden van Europa. De natuurlijke zout, mineraal- en koolzuurhoudende bronnen werden al in de oudheid benut. Vroeger kwamen er ook veel Russen hier en daarom staat er ook een Russisch-orthodoxe kerk in Bad Ems. De bronnen worden al honderden jaren geprezen als natuurlijk heelmiddel bij ziektes aan de ademhalingswegen, hartziektes, aandoeningen van de bloedsomloop, reuma en verschillende allergische reacties. Het fietspad loopt pal langs het water en met een klein beetje wind is het heerlijk. Vanaf Lahnstein komen we eerst in een stukje winkelgebied van Bad Ems en als we de brug over fietsen komen we in het luxe gedeelte terecht met de mooie kuurhotels. Het ziet er allemaal chique uit. Na een heerlijk ijsje op het terras fietsen we op het heetst van de dag terug naar de camping, waar Trogir lekker in de schaduw ligt. Binnen in de camper is het wel warm. Vanmiddag is er Wk voetbal op tv en Berry kijkt bij buurman Jan. Er is een gezellige sfeer op de camping. De camper staat ongeveer 5 meter vanaf het water en nu komt er ook al een familie met zwanen voor onze camper. Echt geweldig. Ze hebben drie jongen en beginnen zich uitgebreid te wassen. De kleintjes doen de moeder precies na. Na de overwinning van Nederland eten we lekker zalm met groenten uit de wok en kijken we nog even op internet (vrij op camping) naar de vooruitzichten van het weer. Het ziet er goed uit.
Bad Ems Bad Ems Bad Ems

Koblenz

Zaterdag 3 juli. Vandaag fietsen we naar Koblenz, waar zich de Moezel en Rijn samenvoegen. De stad heeft veel te bieden waaronder een mooie promenade langs de oever van de Rijn en Moezel. Het lijkt wel warmer dan gisteren, maar niet zeuren gewoon fietsen. Het is wederom een mooi aangelegd fietspad langs de Lahn en de Rijn. Koblenz is een mooie stad met een groot winkelgebied en er zijn veel lekkere terrasjes te vinden. Bij een bakker, waar ze heerlijk chocolade muffins hebben vinden we een plekje. De muffins hebben de naam Weltmeister. Ook in Duitsland zijn ze in de ban van het WK. We kopen een ventilator voor in de camper onze Trogir zal er blij mee zijn. In de middag fietsen we weer terug. Het begint aardig te betrekken en we verwachten onweer. Inmiddels maakt Duitsland zich op voor de voetbalwedstrijd van vandaag. In de avond begint het te regenen en koelt het lekker af.

Ruppertsklam

Zondag 4 juli. We doen het vandaag rustig aan. Berry heeft geen zin om weer naar Koblenz te gaan en wil vanmiddag liever een stuk wandelen. Ook een goed idee. Lahnstein is een prachtige stad aan de rivier de Rijn en de Lahn. Deze stad kan ontdekt worden door wandelingen te maken in de natuur langs het Rheinsteig wandelpad, waar prachtige kastelen en paleizen aanschouwd kunnen worden. We lopen via de Ruppertsklamm omhoog. We willen eerst naar een kerkje boven op de berg. Het uitzicht onderweg is schitterend en we genieten volop. Het is een leuke wandeling. Als we boven aan komen met de tong op de schoenen lopen we verder naar het klooster in Allerheiligenstadt. Gelukkig is er veel schaduw want de zon begint al weer aardig te prikken. Na twee en een half uur wandelen is het goed toeven op het terras van het oude sluishuisje aan de overkant van onze camping. Het is een gezellig terras langs het fietspad van de Lahn en druk bezocht met name door fietsers. Vanavond eten we heerlijk buiten bij de camper.
Ruppertsklam Ruppertsklam Ruppertsklam

Koblenz

Maandag 5 juli. Vandaag zijn we 21 jaar samen en van Diny en Henk hebben we een enveloppe gekregen die we pas vandaag mogen openmaken. We krijgen veel lieve groetjes en geld voor een borrel. Lief he. Na de koffie fietsen we weer naar Koblenz. We volgen de route van het kaartje dat we bij de VVV gehaald hebben. Koblenz is een prachtig gelegen oude stad ingeklemd tussen de samenvloeiing van de Moezel en de Rijn. Met een geschiedenis die terug gaat tot de Romeinse tijd meer dan 2000 jaar geleden. Koblenz is ook een echte Duitse stad met leuke terrasjes en veel oude Duitse vakwerhuizen. Het Deutsches Eck maakt Koblenz tot een trekpleister van toeristen uit de hele wereld. Oude vestingmuren , burchttorens, kastelen en patriërshuizen zijn de overblijfselen uit een bewogen verleden. Bij het Deutsches Eck eindigt de Moezel en stroomt in de Rijn. We gaan weer terug naar het terras met de lekkere koffie en die heerlijke Weltmeister muffin. Na een wandeling langs de hoogtepunten van de stad fietsen we weer terug naar de camping. Op de camper lezen we nog wat. Vanavond eten bij het sluishuisje. Althans dit is de bedoeling, maar als we daar aan komen na een fikse bui regen is alles gesloten. Je kunt hier volgens ons ook niet binnen eten. Helaas, dan maar even in de buurt kijken voor iets lekkers. Helaas kunnen we niets vinden en eten dan maar de restjes van gisteren. Ook lekker.
Koblenz Koblenz Koblenz

Shoppen

Dinsdag 6 juli. Trogir is er vanmorgen vroeg bij en maakt ons wakker. De zon schijnt al volop. Heerlijk op ons terras zitten wat wil je nog meer. Op de camping wordt druk verhuisd, omdat sommige plaatsen gereserveerd zijn. De meeste mensen blijven langer staan dan de planning is, en daarom moet er hier en daar wat geschoven worden met de caravans en campers. In de middag fietsen we naar Lahnstein om bij een grote supermarkt boodschappen te doen. We raken een beetje door onze spullen heen. Normaal staan we niet zolang op een camping en kopen we onderweg de boodschappen, maar deze camping bevalt zo goed. We fietsen naar de Globus, het is een mega-store waar van alles te koop is. Als we terug komen op de camping maken de mensen zich op voor het voetbal van vanavond. Vlaggetjes worden opgehangen en de drank gaat in emmers met koud water en ijs. Voor het avondeten worden hier en daar de bbq’s onder stoom gezet. De sfeer is geweldig en voor velen is het voetbal maar bijzaak.

Cochem

Woensdag 7 juli. Na de overwinning van Nederland 3-2 verlaten we deze heerlijke camping om de moezel verder af te dalen. Inmiddels kent het hele straatje elkaar en we worden vriendelijk uitgezwaaid. Vreemd dat als je nagaat dat we al dertien jaar op hetzelfde adres wonen en onze tegenover buren niet eens kennen. We rijden richting Cochem. Het is schitterend weer en de tocht langs de oever van de Moezel is prachtig. Aan de rand van Cochem parkeren we de camper en fietsen we naar het centrum. De stad is ongetwijfeld een van de meest toeristische plaatsen langs de Moezel. Het verwelkomt ieder jaar minstens anderhalf miljoen dagjes mensen. Het stadje zelf telt 7000 inwoners. Het bekendste is de -Reichsburg – . De statige burcht is gebouwd op een rots op ongeveer honderd meter hoogte boven de stad. Algemeen wordt aangenomen dat de burcht rond het jaar 1000 is gebouwd. De burcht heeft al vele male schade gehad door verwoesting en bezettingen. Het uitzicht vanaf de burcht geweldig. Het stadje heeft mooie vakwerkhuizen en leuke pleintjes en overal zijn winkeltjes. We eten bij een imbiss een broodje braadworst met friet en genieten van het uitzicht, en van de mensen die langs lopen. De meeste zijn ouder dan ons. Na deze hernieuwde kennismaking met Cochem (waren hier al eerder met de motor, maar zijn toen niet het stadje in geweest) fietsen we terug naar onze camper. Onze poes Trogir is blij dat we weer terug zijn en ligt te knorren in haar mandje. We rijden verder en komen rond 16.00 uur aan op de Camping Hollandischer Hof in Senheim. Het is een mooie camping maar er zijn wel veel regeltjes. Douchemuntjes, elektra apart betalen, speciale vuilniszakken voor het afval etc. Het valt op dat hier alleen maar caravans staan. We staan midden op een weide met rondom alleen maar vrije plaatsen. Vanavond is er weer voetbal, Duitsland-Spanje. We maken wat te eten en genieten van de avond. De rust wordt zo nu en dan onderbroken door gejuich uit de kantine, weer die Duitsers!
moezel,Cochem moezel,Cochem Cochem, moezel

Bernkastel-Kues

Donderdag 8 juli. Vandaag rijden we weer verder de moezel af. Onderweg stoppen we even in Traben Trarbach. Traben-Trarbach ligt aan een smalle bocht in de Moezel omringd door bossen en uitgestrekte wijngaarden. De rivier snijdt het stadje in twee gedeeltes. Vroeger waren het twee aparte plaatsjes, maar vanaf 1904 is het één stad. Rond 1900 zijn deze oevers met elkaar verbonden door middel van een brug. Het stadje heeft een rijk verleden en had als eerste stadje van Duitsland bv. openbare verlichting. Er staat een sprookjesachtig poortgebouw bij de toegang van de brug. Na een korte wandeling rijden we weer verder richting Bernkastel-Kues. Bij Graach zien we een grote camperplaats Sun-Park, waar we nadat we informatie hebben ingewonnen een plaats zoeken. Het is slechts enkele kilometers vanaf het oude centrum van Bernkastel-Kues. Na een bak koffie fietsen we die kant op. Bernkastel-Kues behoort tot de meest geliefde plaatsen langs de Moezel en mag zich het centrum van de “Mittelmosel noemen. Het is schilderachtig gelegen en omgeven door de edelste wijnbergen in het stroomgebied van de Midden-Moezel. Niet – Burg Landshut – is het hoogtepunt van dit stadje, maar het historische marktplein van Bernkastel met zijn wonderschone vakwerkhuizen. Bernkastel-Kues is erg fotogeniek en voor ons een van de schilderachtigste plaatsjes in het Moezel dal. Het verwierf zijn bekendheid aan de heerlijke wijnen die hier geproduceerd worden. Bij de plaatselijke VVV halen we een plattegrondje en lopen de mooie plekjes af. Een heerlijke stad met een super gezellig, ietwat toeristisch, centrum. Tegen het eind van de middag fietsen we rustig terug naar de camping. We openen een fles koele witte wijn uit de streek en laten de dag langzaam achter ons. Vanavond eten we lekkere krieltjes met doperwten en Duitse Biefstuk. Heerlijk. Het koelt pas laat af. In de avond komt er een ijscoboer langs op de camperplaats. Wat een luxe. Heerlijke dag met als afsluiting een repetitie van de plaatselijke harmonie. Echt Duits.
moezel,Bernkastel-Kues moezel,Bernkastel-Kues moezel,Bernkastel-Kues

Monschau

Vrijdag 9 juli. Rond kwart over acht rijdt een bakker met een busje het terrein op. Hij heeft een hele winkel aan brood bij zich, koeken en de krant. Hij heeft veel klandizie. Geweldig. We vetrekken vandaag richting huis. We willen in Monschau nog een stop maken. Het begint alweer heerlijk warm te worden en na een ontbijt met verse broodjes rijden we via de 421 richting Noorden. Onderweg stoppen we voor een lekkere bak koffie en een heerlijk koek van de bakker. Tegen half twee komen we aan op Camping Perlenau. We zoeken een mooi plaatsje en tegen het eind van de middag lopen we Monschau in. Er loopt vanaf de camping een steil bospad omhoog naar het centrum van Monschau. Monschau ook wel de parel van de Eifel is een echt Duits Romantisch fotogeniek dorpje. Je kunt er heerlijk genieten op een terrasje met een biertje. Overdag is het er druk met erg veel dagjesmensen, maar na zes uur is het een stuk rustiger. We eten op het pleintje bij restaurant Zum Stern een heerlijke jagerschnitzel, want we zijn natuurlijk in Duitsland. Tijdens het eten krijgen we weer een muzikale aubade van de plaatselijke harmonie. Een mooiere afsluiting van de vakantie kunnen we ons niet wensen.

Lees ook: Wenen

Monschau Monschau Monschau

Wieder nach hause..

Zaterdag 10 juli. Vandaag rijden we terug naar huis. De buitentemperatuur is 36 graden. Het asfalt smelt bijna onder onze wielen. Het was een heerlijke vakantie. Zondag staat Nederland in de WK finale tegen Spanje wat willen we nog meer.