Je bekijkt nu Met de camper naar Wenen

Met de camper naar Wenen

Met de camper naar Wenen.

Zaterdag 11 april. Het is de zaterdag voor Pasen. We hebben tien dagen vrij en gaan met onze camper op pad. Het voordeel van reizen met een camper is het feit dat je op het laatste moment kunt beslissen waar je heen gaat. Wij hebben het weer de afgelopen dagen gevolgd en zoals het er nu uitziet is het weer in zuid oost Duitsland en noord Oostenrijk erg mooi. Zelfs de vooruitzichten zijn heel goed. We gaan richting Wenen. De eerste dagen is het altijd even wennen. Je moet alles een plaatsje geven en dan gaat het goed. We hebben de camper ingepakt en hopen dat we niets vergeten zijn. Het grote voordeel van reizen met een camper is dat je alles bij de hand hebt. We hebben genoeg te eten en te drinken ingeslagen voor onderweg en voor de eerste dagen. Ook onze poes “Trogir” gaat mee. Om elf uur is het dan zover we gaan rijden. Het is heerlijk weer en dat geeft ons een goed gevoel. Lang leve het vrije gevoel van het reizen met een camper. De Duitse snelweg schiet onder ons voorbij. We rijden eerst tot Nurnberg. Daarna gaan we verder over de binnenwegen Oost-Beieren door. Rond zes uur stoppen we in Hohenstadt op Camping Pegnitz. Het is een eenvoudige en zeer schone camping met nieuw sanitair. We zijn de eerste Nederlandse gasten dit jaar aldus de dame achter de balie. We plaatsen de camper zo dat we morgenvroeg in de zon kunnen ontbijten. Vanavond braaien we iets lekkers op onze nieuwe skottelbraai. Na het eten genieten we van de rust op de camping en duiken redelijk vroeg het bed in. Ook dit is weer wennen. Aardig wat kleiner dan thuis en geen waterbed. Toch vallen we snel in slaap. We moeten er in de nacht wel enkele keren uit, dit tot grote ergernis van Trogir, die nu natuurlijk ook minder plaats heeft en er toch bij wil horen.
AmbergAmbergAmberg

Amberg

Zondag 12 april. Eerste Paasdag. De biologische klok laat ons niet in de steek, om kwart over zes worden we wakker. Toch maar even nog niet. Later worden we wakker tegen negen uur. Dat is beter. De zon staat al hoog aan de hemel en het ziet er heerlijk uit. Douchen in de luxe gezinsdouche en heerlijk broodjes bakken in onze nieuwe oven. Wat een luxe allemaal. We besluiten om vandaag verder te rijden. Na een rustig ontbijt, de afwas en alles weer te hebben ingepakt, rijden we door richting Amberg. Hier maken we een stop en parkeren de camper in een straat net iets buiten het centrum. Heerlijk in het zonnetje lopen we naar de Altstadt. Het is overal erg rustig, want het is Pasen. We strijken neer op een terrasje van een restaurant, zoals zoveel in Duitsland heeft ook dit restaurant zijn eigen bierbrouwerij. Schloderer Brau. In de zaak staan de grote rood koperen ketels. Ook is hier elke zondag een brunchbuffet. Het ziet er allemaal erg lekker uit en het is hier wel druk. Berry koopt een fles Schloderer Weizen om thuis te proberen. Na de koffie en het ijs lopen we verder. Het is een leuk stadje, ondanks dat bijna alles gesloten is. We rijden verder en komen tegen vier uur aan bij Camping Knaus in Viechtach. Het is een grote camping waar we erg vriendelijk worden ontvangen door de eigenaar die ook alle tijd neemt om alles te vertellen over de camping en wat er te doen is in de omgeving. We mogen zelf een plaatsje uitzoeken en kiezen een mooie plek met het zonnetje tot het eind van de avond. We hebben Trogir voor het eerst buiten aan een tuigje en ze vindt het prima. Ze wordt steeds vrijer en begint de hond van de buren zelfs uit te dagen. Na een borreltje en een goed boek, eten we lekker bij de camper. Berry hoopt dat studio sport op tv komt. Hij heeft mazzel. Lang leve BVN.
AmbergAmbergAmberg

De Regentalradweg

Maandag 13 april. Tweede Paasdag. Heerlijk geslapen vannacht. Het begint allemaal te wennen. Ook de zon is al op. Wat boffen we met dit weer, het is begin april en het is dik in de twintig graden. We ontbijten voor onze camper en genieten met volle teugen. Ons oventje is echt een uitkomst. We hebben zelfs het idee dat de broodjes knapperiger zijn dan thuis. Een meevaller dus. Na het ontbijt genieten we van de zon en onze boeken. We willen vandaag met de fietsen er opuit. In Viechtach begint de Regentalradweg, een mooi fietspad langs de Schwarzer Regen. We volgen dit pad tot Krailing en maken een stop met koffie en kuche. Na een lekkere onderbreking fietsen we verder richting Prackenbach. Ik zeg fietsen maar de helft van de tijd moeten we lopen het landschap is nogal bergachtig. En het moet wel leuk blijven. Wat een mooie omgeving zo wijds allemaal en die rust. Het is erg de moeite waard zelfs het laatste stuk naar onze camping wanneer we dwars door het bos moeten lijkt het meer op cross country. Eenmaal terug op de camping nemen we eerst een borrel en duiken dan weer onze boeken in. Vanavond eten we nasi met sate en ajam ketjap. Na het eten begint het te regenen en dat terwijl er zojuist op het weerbericht gezegd werd dat het in de loop van de week naar de dertig graden gaat. De afwas is snel gedaan. Het is negen uur en we zitten in de camper ik achter de laptop en Wilma voor de tv. Trogir ligt bij ons op de bank. We lezen ons vast in met de boeken van Wenen. Tot morgen.
camper, wenencamper, wenencamper, wenen

Langs de Donau

Dinsdag 14 april. Al snel merken we dat het weer een mooie dag gaat worden. De zon is ook al op. Vandaag willen we weer verder rijden richting Passau. We ontbijten, douchen en pakken de boel in. Het wordt steeds meer een routine klus om de camper startklaar te maken. De route door Oost-Beieren is prachtig. De Donau heeft voor een groot deel haar stempel gedrukt op dit dun bevolkte deel van Beieren. Passau is een van de grotere steden aan de Donau in Oost-Beieren. Onderweg beslissen we om niet te stoppen in Passau maar om door te rijden richting Wenen. Dit is het grote voordeel van reizen met een camper. Gaan en staan waar je wilt. Heerlijk. Het weer is prachtig en de vooruitzichten zijn nog beter. We gaan de route langs de Donau rijden. Vanaf Passau rijden we met behulp van ons navigatiesysteem langs de Donau. Het begin van de route is erg mooi. We slingeren afwisselend links en recht van de Donau richting Wenen. Het landschap is schitterend en we genieten er volle teugen van. We hebben een camping uitgezocht in Wenen waarvandaan we stad per fiets kunnen ontdekken. Om zes uur komen we aan in Klosterneuburg op de Donaupark Camping Klosterneuburg. Het is ideale camping om Wenen te bezoeken. We zoeken een plekje, het is niet druk dus dat valt mee. Zo op het eerste gezicht is het een mooie camping. We eten verse lasagne uit onze nieuwe oven. We gaan op tijd naar bed het was een weer een mooie dag.
wenenwenenwenen

Wenen op de fiets

Woensdag 15 april. Toch nog maar even blijven liggen want het is nog wel heel vroeg. Trogir vindt het een goed idee en nestelt zich tussen ons in. Onze eerste dag in Wenen. Het begint met een goed ontbijt en dan springen we op de fiets. Vanaf Passau loopt een mooi aangelegd fietspad naar Wenen. Het is een prachtige route waar veel gebruik van gemaakt wordt. Die Donauradweg loopt langs onze camping. Het is een kleine drie kwartier fietsen naar Wenen. We zetten onze fietsen in een fietsenrek aan de Rotenturmstrasse en wandelen Wenen in. Het is hier goed geregeld voor fietsers. Overal staan fietsbeugels waar je de fiets aan vast kunt maken. Ideaal. Vanaf hier is het maar een klein stukje lopen naar het Stephansplatz. Op deze toplocatie in de zon drinken we koffie met natuurlijk een stuk sachertorte. Het is een feestje. Wenen is een prachtige stad met veel mooie gebouwen, weelderige paleizen en indrukwekkende kerken. We genieten volop. We lopen door naar het voormalige keizerlijke Paleis Hofburg. Bij een tentje nemen we een echte wienerschnitzel als lunch. Het is geweldig om tussen al die prachtige mega gebouwen terug te denken aan het glorieuze verleden. We lopen terug naar onze fietsen en fietsen weer rustig terug naar de camping, gaan nog even in de zon zitten (ja, we boffen echt) en lezen nog wat. We eten gebakken varkenshaas van de gril met champignonsaus, gebakken aardappels, doperwten en appelmoes. Heerlijk.
camper, wenencamper, wenencamper, wenen

Nog een dagje Wenen op de fiets

Donderdag 16 april. Het is goed bevallen op de fiets, dus fietsen we er weer uit. Het nieuwe is er wel af, en we hebben de heenweg de wind voor, maar het voordeel van een fiets in de stad weegt daar niet tegen op. We fietsen via de Friedensbrucke het centrum in. Op de Julius Tandlerplatz zien we een MC café. Op een zonnig terras genieten we van een Café Machiatto en een stuk chocolade taart. Machtig maar heerlijk. Via via fietsen we naar het Museum Quartier, waar we de fietsen weer neerzetten en een stuk lopen. Alles is hier groot. Het plein waar diverse musea aanzitten is groot en mooi aangelegd. Aan de overkant van de straat is een grote tuin met het Maria Theresa monument, met daaromheen twee identieke gebouwen waar ook musea in gevestigd zijn. We pakken onze fietsen weer en fietsen de Mariahilferstrasse omhoog. Deze straat staat erom bekend dat er veel winkels zijn en ik kan niet anders zeggen dat ze gelijk hebben. We eten wat en genieten van een ijsje op het terras en fietsen verder naar de Karlskirche. Het zonnetje schijnt volop en op een bankje in het park voor de kerk kijken we wat er voorbij komt lopen. Het is niet erg druk in Wenen, maar het is nog vroeg in het seizoen en je verwacht zo vroeg niet dit weer. We willen het Hundertwasserhaus zien en naar het bekende riesenrad in het Prater park. Helaas fietsen we verkeerd, maar daardoor pikken we de Belvedere mee. Het zijn twee Belvedere paleizen het Obere en Untere. Een mooie Oranjerie met een grote tuin. Omdat we later zijn vertrokken en voor het donker thuis willen zijn, fietsen we toch maar verder. Na wat zoeken en vragen komen we toch bij het Hundertwasserhaus. Het is een drukte van belang. Wenen is erg fotogeniek en dus ook erg leuk. Je mag niet naar binnen dus allen de buitenzijde is te zien. Aan de overkant is een winkelpromenade, het lijkt erg veel op de winkels in Disneyland. Mooi gemaakt en alles is ongelijk. Als de bussen zijn vertrokken kunnen we rustig kijken en foto´s maken. We fietsen verder naar het riesenrad. We weten dat het in een park de Prater ligt, maar dat dit park zo mega is hadden we niet gedacht. Fietsende vragen we ons toch af of we wel goed zitten. Je zou toch denken dat zo´n rad te zien is van een grot afstand. Jammer, verkeerd gedacht. In het park is een gezellige bedrijvigheid van mensen die zich vermaken met wandelen, rennen, segway rijden, skaten, hardlopen en er zijn meerdere speeltuinen voor de kinderen. En dan is er Das Wener Riesenrad wat op een groot kermisterrein staat. Het lijkt ook hier weer een stukje Disney. Alles is mooi afgewerkt en het ziet er gezellig uit. We kopen twee kaartjes want volgens Berry moeten we dit gedaan hebben anders zijn we niet in Wenen geweest. Zo gauw Das Wener Riesenrad in beweging komt, voel ik het al, maar niet zeuren er kan niets gebeuren, toch! Het weer is helder en we kijken inderdaad over heel Wenen uit. Het is inderdaad de moeite waard. Je kunt er voor kiezen op in Das Wener Riesenrad te eten, maar daar moet ik niet aan denken. Het uitzicht is geweldig, maar het gevoel minder. We kijken op de klok en het is nu 19.00 uur. Na wat vragen komen we toch op de goede weg, hebben de wind mee en zijn we net voor het donker thuis. Omdat het best waait eten we binnen een heerlijk spaghetti met verse tomatensaus. We besluiten dat we morgen een dag rustig aan doen en een beetje lezen etc.
camper, wenencamper, wenencamper, wenen

Klosterneuburg

Vrijdag 17 april. Als we de gordijnen open doen, zien we dat het bewolkt is. Het ziet er dreigend uit. Op het nieuws horen we dat het vandaag wel eens zou kunnen gaan regenen. Buiten is het best fris en dus ontbijten we voor het eerst binnen. Ook niet erg. We lopen het dorp in. We gaan een kijkje nemen in een groot augustijner klooster uit het begin van de twaalfde eeuw. Het is een groot complex met een mooie kerk. Door het centrum van het dorp lopen we terug. Elke keer denken we dat het gaat opklaren, maar dan trekt het toch weer dicht. In een conditurei drinken we koffie met gebak. Het zijn hele grote stukken en ik kan nadat ik het op heb voorlopig geen gebak meer zien. Hier mag gewoon gerookt worden in restaurants etc. Ik moet zeggen dat dit wel vreemd is en ik dat wel jammer vindt, maar ja. Vanmiddag doen we wat dingen in de camper die zijn blijven liggen en maken een beetje schoon en ruimen wat op. We lezen onze boeken uit en drinken een borrel. Vanavond eten we zuurkool met braadworst en spekjes. Erg toepasselijk voor het weer van vandaag. Voor morgen is de weersverwachting beter horen we op de radio.
KlosterneuburgKlosterneuburgKlosterneuburg

Het kasteel van Sissi

Zaterdag 18 april. De zon alweer aan de hemel. Het belooft een mooie dag te worden. We willen vandaag naar Schloss Schonbrunn. Wederom op de fiets. We fietsen vanaf de vuilverbrandingsoven langs het spoor omhoog. Het is nog redelijk ver en na een kop koffie zijn we anderhalf uur later bij Schloss Schönbrunn. Het is er een drukte van belang. We kunnen kiezen uit diverse entree bewijzen. Op de camping hebben we al in een folder gezien welk entree bewijs we moeten kopen. We gaan voor de Classic pass light. Vanaf de Gloriette hebben we geweldig uitzicht over de gehele stad en natuurlijk Schloss Schönbrunn. Met onze ticket mag je op het bovenste terras komen, de 40 kamers bezichtigen en mag je de koningstuin bewonderen. Omdat het nog erg vroeg in het seizoen is zijn de tuinen niet zo kleurrijk als op de foto´s, maar je krijgt wel een goede indruk. Binnenin het slot mag niet gefotografeerd worden, maar toch nemen we enkele foto´s op de stiekeme stand. De kamers en feestzalen zijn geweldig. Wat een rijkdom. We krijgen een taperecorder mee die ons bij iedere kamer het verhaal verteld. In het Nederlands krijg je ook nog een beschrijving van iedere kamer. Goed geregeld. Rond 16.00 uur zijn we uitgekeken en fietsen naar de Naschmarkt. Dit is de zaterdag markt met rommel en veel groenten en Aziatische producten. Er speelt een blaasband en dat geeft een gezellige sfeer creëert. Helaas, waarschijnlijk op verzoek van de politie houden ze er snel mee op. Jammer. Omdat het onze laatste avond in Wenen is, willen we een Wienerschnitzel eten. Op een schoolbord tegenover de markt zien we een dagmenu staan met fritatensuppe en Wienerschnitzel. Fritatensuppe is ook een specialiteit. Het is een heldere bouillon met pannenkoekreepjes. Helaas is de bediening niet erg vriendelijk. Hij wil liever meer verdienen, want achteraf is het een dure tent en is het bord buiten alleen maar een lokkertje. Omdat het fris begint te worden eten we binnen. Het eten is goed en wordt snel achter elkaar opgediend. Na deze ervaring fietsen we naar de MC café, waar we nog eenmaal gebak nemen om het af te leren. Heerlijk. Tegen 18.30 uur fietsen we weer terug naar onze geweldige camping. De staanplaatsen zijn misschien wel wat klein, maar voor uitval basis naar Wenen is deze camping echt perfect. Het maakt niet uit of je wilt fietsen (3 kwartier) of met de trein (half uur). Ook de bus en trein zijn net buiten de camping en brengen je naar het Centrum. Het sanitair, campervoorzieningen en service aan de balie zijn goed. Alles is schoon en je kunt zelfs koken op de kookplaten in de afwasruimte. De camping ligt op loopafstand van een leuk dorp waar je ook een bezoek kunt brengen aan de grote kerk in het dorp. Je kunt daar zelfs rondleidingen krijgen. In de omgeving is van alles te doen van wandelen, skaten, BMX fietsen, treinbaan, sauna met sportgelegenheid en een zwembad. Morgen vertrekken we richting huis.
KlosterneuburgKlosterneuburgKlosterneuburg

Wieder nach hause

Zondag 18 april 2009. We nemen een ontbijtje, douchen en ruimen de boel op. Rond negen uur verlaten we de prachtige camping en rijden nog één keer langs Schloss Schönbrunn. We hebben schitterend weer en stoppen onderweg nog een paar keer. Bij een wegrestaurant, waar we heerlijk in de zon kunnen zitten eten we nog een heerlijke snitzel. De rit gaat verder voorspoedig en halverwege de avond zijn we weer thuis. Het was een geweldige vakantie, we hebben genoten. Het is ongelofelijk, dat we al zo vroeg in het jaar zulk mooi weer hebben gehad.
 
Lees ook: Oostenrijk