Op weg naar Laag Holland. Het is maandag 7 juni. Eindelijk hebben we mooi weer in Nederland. Het koufront van de laatste weken wordt verdreven en maakt plaats voor de zon. Heel rustig rijden we richting Edam en willen een paar dagen doorbrengen in Laag Holland. Voor drie nachten hebben we een plekje kunnen vinden op ‘Camping de Zeevangshoeve’. We hadden graag langer willen blijven maar helaas, het is nog steeds erg druk in Nederland op de campings en camperplaatsen. De ontvangst is allervriendelijkst en we krijgen een mooi plaatsje aangewezen. Morgen moeten we wel weer verkassen naar de overzijde van het pad. Het is een mooie rustige camping gelegen aan de Zeevangszeedijk van het Markermeer. Als we de weg en dijk oversteken staan we op een strandje aan het Markermeer.
We lopen eruit, omdat we met de camper al een stukje door Edam waren gereden hebben we gezien dat het er allemaal idyllisch uit ziet. Het is ongeveer drie kilometer lopen naar het centrum. Onderweg komen we langs ‘Camping Strandbad Edam’, en bij de receptie vragen we of er misschien nog een plekje is voor drie nachten, vanaf donderdag. Na veel gepuzzel kan dat geregeld worden. Helemaal top, geeft een goed gevoel. Via de Keetzijde en Nieuwehaven lopen we Edam in. We passeren de bruisende haven en het Fort bij Edam één van de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam, die op de Unesco Werelderfgoed lijst staat. Op bijna elke hoek verbazen we ons over de authentieke sfeer van dit stadje met veel mooie huisjes en oude houten ophaalbruggen Het lijkt wel een openluchtmuseum. En natuurlijk heeft Edam ook een kaaswaag met vele wereldberoemde kazen. De historische kaasmarkt is op woensdagochtend in juli en augustus. Vanaf de sluisrand springt de Edamse jeugd het water in op zoek naar verkoeling en vertier. Op het in de “stijger staande” Damplein eten we een ijsje en lopen daarna via de Voorhaven terug naar de camping. Edam is een mooi en heel gezellig plaatsje.
Broek in Waterland
Dinsdag 8 juni. De zon doet alweer zijn uiterste best om er een mooie dag van te maken. Op de fiets naar Broek in Waterland. Via de fietsknooppuntenroute komen we eerst door Volendam (daarover later meer) en het historische Monnickendam. Aan de haven van Monnickendam lunchen we lekker op een bankje met uitzicht op de zeer pittoreske binnenhaven. Monnickendam is een mooi plaatsje waar het op sommige plekken lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Het heeft al ruim 650 jaar stadsrechten en daardoor veel monumentale panden. Een fietstocht of wandeltocht over ‘de dijk’ rond het centrum mag niet ontbreken. Ook de Gevelstenenroute is een mooie en leerzame wandeling door Monnickendam. Via het vlakke land, met hier en daar een mooie oude, en soms ook hele vervallen boerderijen, fietsen we naar het authentieke Broek in Waterland. Het dorp bestaat al eeuwen en staat bekend om zijn vele beroemde houten ‘Broeker’ huizen, die in een lieflijke omgeving staan. Wim Sonneveld bezong het al in zijn lied ‘Het Dorp’.
Rijke handelaren uit de Gouden Eeuw hadden hier een buitenhuis. Als we nu door het dorp lopen zien we veel kunstenaars en mensen met een culturele achtergrond die hun intrek hebben genomen in dit prachtige dorp. De huizen zijn meestal geheel restaureert in het echte ‘Broeker grijs’. De Broeker Kerk is tegenwoordig geopend voor horeca en andere festiviteiten, om zo ook de kosten een beetje te kunnen dekken voor het eigendomsrecht. We bestellen in de kerk een kop koffie met appelgebak dat is gebakken in eigen beheer en zoeken een mooi plekje bij het Zuiderbruggetje aan het Havenrak. Na de koffie maken we een schitterende wandeling door dit geweldige dorp. Je kunt dit ook doen met een fluisterbootje of subboard. Ook in dit dorp gaan we terug in de tijd, en het is totaal niet toeristisch en dat is ook wel eens fijn.
Volendam
Woensdag 9 juni. Het is bijna windstil en al heerlijk warm als we wakker worden. Na een ontbijtje gaan we even zwemmen in het Markermeer. Onze buurtjes op de camping hebben dit al gedaan en vertelden ons dat het heerlijk is. En inderdaad het is heerlijk. Het Markermeer is de eerste tientallen meters ondiep, vandaar ook dat er veel mensen aan het stoeien zijn met hun surfplank of subboard. Iets verder op in het water scheren geoefende kitesurfers door de lucht. Voor het eerst maken we wat beelden met onze nieuwe drone.
Camping Zeevangshoeve is een nette en gezellige camping, we kletsen wat met onze buurtjes en lezen een stukje. Na de lunch fietsen we naar Volendam. We stallen onze fietsen en lopen de ‘Dijk’ op. Al eeuwenlang wordt Volendam bewonderd en bezocht door mensen van over de hele wereld, maar nu even niet, en dat is heel vreemd. De picture-shops hebben niets te doen en terrassen zijn wel open, maar leeg. Nergens zien we een gids met een wit vlaggetje, rode stip en daar achter een horde flitsende toeristen. Geen traditionele kostuums, amper gerookte paling, zelfs nergens de ‘sound’. Wat zijn charme niet verliest is de schoonheid van de haven en het water. Een grote vissersboot loopt de haven binnen en gooit zijn kisten met vis op de wal. Volendam is een parel aan het Markermeer dat kan gerust gezegd worden. Als we wat foto’s hebben gemaakt bij de oude vuurtoren lopen we het oude centrum in. Dit oudste deel van Volendam noemt men ‘Het Doolhof’ omdat er geen vast plan was voor de bebouwing. De huizen en andere bouwwerken lijken wel willekeurig geplaatst te zijn. Als je in de smalle steegjes om je heen kijkt, zie je prachtige gekleurde vissershuisjes, ophaalbruggetjes en kerken.
We slenteren heerlijk door dit historische centrum en zoeken daarna een terrasje op. Inmiddels is het al wat drukker geworden en dat maakt het toch wel wat gezelliger. Met een koud biertje en een cola genieten we van alles om ons heen. Wat kan het leven mooi en eenvoudig zijn.
Edam, meer dan kaas alleen
Donderdag 10 juni. Helaas moeten we vandaag verkassen naar een andere camping omdat alle plaatsen op deze camping verder bezet zijn. Maar eerst nog even lekker zwemmen, een bakkie bij de camper en wat kletsen met de buren. Gelukkig ligt Camping Strandbad Edam nog geen kilometer van deze camping af. De camping ligt echt aan het Markermeer en bijna tegen Edam aan. Vanaf onze nieuwe plek kijken we tussen andere campers door op de haveningang van Edam. Er is de hele dag dan ook beweging en dus genoeg om naar te kijken. De eerste indruk van camping is wat rommelig, maar dat beeld is snel verdwenen. Het is eigenlijk erg mooi en opgeruimd en het sanitair is netjes en schoon. Natuurlijk gaan we eerst het water in en genieten we van de verkoeling. Aan het eind van de middag fietsen we naar Edam voor wat boodschappen en een ijsje. Wederom verbazen wij ons over de schoonheid van dit stadje. Edam is meer dan alleen kaas. Zo heeft het de grootste Hallenkerk van Europa met schitterende gebrandschilderde ramen en het Edams Museum, één van de oudste musea van Nederland.
Als we door de oude straatjes wandelen langs verstilde grachtjes, wanen we ons moeiteloos in een Hollandse stad van enkele eeuwen geleden. Schitterend bewaard gebleven gevels, pleinen, bruggen en monumentale gebouwen houden de aandacht voortdurend gevangen. Zelden heeft zo’n lieflijk stadje zoveel indruk op ons gemaakt.
O ja, vergeet de knusse winkelstraatjes en gezellige terrasjes niet, waar je onder het genot van een hapje en een drankje bij kan komen van alle indrukken.
Edam is een ware parel, verstopt aan de voormalige Zuiderzee.
Hoorn
Vrijdag 11 juni. Op de fiets gaan we naar Hoorn, een route door karakteristieke dorpjes en onder Hollandse luchten. Vanaf de camping naar Hoorn is het iets meer dan twintig kilometer. De fietsroute loopt bijna helemaal langs de ‘Dijk’. Als we langs de dijk fietsen zien we aan de ene kant het Markermeer en aan de andere kant het uitgestrekte landschap van Etersheim. Momenteel wordt er hard gewerkt om deze dijk te verzwaren. In het verleden is deze dijk meermaals gebroken. Dit is het gebied van de weidevogels en talloze sloten en vaarten. Deze doorkruizen het groen en vormen één grote lappendeken. Dit is Holland op zijn mooist. Het gebied wordt ook wel Laag Holland genoemd, het laagste punt ligt namelijk 6,5 meter onder zeeniveau.
We stoppen even in Etersheim want daar staat het oude schooltje van jeugdheld Dik Trom. Door de vuile ramen loeren we naar binnen, maar van het nostalgische klaslokaal uit 1900 is niets te zien. Via Warder fietsen we verder langs de dijk naar Hoorn. Een prachtig weids gezicht met hier en daar een paar mooie, maar ook vervallen oud Hollandse boerderijen. We zien ganzen, aalscholvers en zelfs Schotse Hooglanders.
Hoorn en de Gouden Eeuw ze worden in één adem genoemd, een periode van welvaart voor de Republiek der Nederlanden. De welvaart uit die tijd is nog steeds te zien aan de vele fraaie panden uit die roemruchte tijd.
Bij het ‘infopunt’ aan de haven halen we een stadsplattegrond, want willen we een goede indruk krijgen van Hoorn dan is het slim om de ‘oude stadsroute te lopen’. Dit is een mooie wandeling door het historische en charmante centrum van Hoorn. De route leid je door oud Hoornse arbeiderswijken, die dateren van rond 1905. Ook lopen we over de kades van de stad. De wandeling biedt een afwisselend uitzicht over het IJsselmeer en op de havens van Hoorn. We komen door de binnenstad met zijn rijke VOC-verleden en langs de brede singels, met als blikvanger de Oosterpoort.
We zien zelfs de ‘Scheepsjongens van Bontekoe’, maar ook de oude gevangenis op het Oostereiland nu volledig gerenoveerd en vol met appartementen en horeca. Op de ‘Roode Steen’, een mooi plein in het hartje van Hoorn met het prachtige Waaggebouw nemen we iets te drinken. Hoog op een grote statige sokkel staat het beeld van Jan Pieterszoon Coen, de oude VOC-held. Hij houdt ons goed in de gaten.
Voldaan fietsen we terug naar de camping. Een bezoek aan Hoorn is meer dan de moeite waard en je kunt er ook gewoon lekker winkelen.
Marken
Zaterdag 12 juni. Vandaag staat Marken op het programma. Volgens een folder van de camping is de overtocht naar Marken een must. Wij kiezen er toch voor om via de fietsroute achterlangs naar Marken te fietsen en zo nog meer te genieten van dit stukje Laag Holland. Via Monnickendam eerst over de dijk naar Marken. Er staat een flinke wind en het is niet zo warm als de voorafgaande dagen, maar dat mag de pret niet drukken. ‘Neus in de wiend, en gaon’. Als we Marken naderen zien we de monumentale houten huisjes al staan. We fietsen eerst naar het niet toeristische gedeelte van het eiland en komen in gesprek met enkele bewoners, dat is altijd leuk. Het is echt bijzonder om hier te willen en te mogen wonen vertellen ze ons. Alleen al het uitzicht over het Markermeer is schilderachtig, en die stilte, het is adembenemend.
En dan zijn die paar verdwaalde toeristen per jaar zelfs een leuke aanvulling. Als we verder fietsen over de dijk langs het Zuiderzeepad komen we uit bij de vuurtoren ‘Het Paard van Marken’, helaas is deze vuurtoren niet te bezichtigen. Langzaam komen we in zicht van de haven. De Havenbuurt is de plaats waar het allemaal gebeurd en ook nu lopen er al veel toeristen. Ze komen voor de smalle steegjes, ophaalbruggen en de huizen die dicht tegen elkaar staan op de werven. De beloofde bewoners in klederdracht, zien we helaas niet, wel de groen en zwarte huizen met de karaktervolle witte kozijnen. Hier en daar wappert zelfs de was in de wind en dobberen de schepen in de haven. De terraseigenaren doen goede zaken. We maken onze wandeling af beslissen dat we ook terug gaan fietsen.
Marken is een voormalig eiland dat wordt omringd door de Gouwzee en het Markermeer, en is tegenwoordig via een dijk met het vasteland verbonden. In de dertiende eeuw werd het eiland voor het eerst bewoond door monniken uit Friesland, die leefden van veeteelt en landbouw. Omdat het eiland regelmatig overstroomde was de grond erg vruchtbaar. Later leefden ze ook van de visserij. Het authentieke Marken is meer dan een bezoek waard.
Ook het besluit om terug te fietsen bevalt goed en als we in Volendam aankomen is het daar helemaal een gekte. We vinden nog net een terras met een vrij plekje waar het ook gelukkig minder druk is en waar men niet met twintig man om een tafel zit. We verbazen ons over de drukte.
Terug op de camping kokkerellen we lekker: gevulde courgette met een verse slalade en heerlijke friet van het restaurant naast ons. Ook dit is genieten.
Het waren een paar heerlijke dagen, met vele leuke dorpjes en Edam in het bijzonder.