Je bekijkt nu Met de camper naar Ruurlo

Met de camper naar Ruurlo

Met de camper naar Ruurlo.

Dinsdag 21 september. We hebben een paar dagen vrij en trekken er op uit met onze camper. De weersvoorspellingen zijn goed. Dit keer gaan we naar ‘Camping Tamaring’ in Ruurlo, midden in de prachtige Achterhoek. Volgens het campingboek zou dit een kleine camping zijn maar de werkelijkheid is anders. Het is een mooie ruim opgezette camping. Bij aankomst worden we aller vriendelijks ontvangen door de eigenaresse van de camping en mogen we zelf een plaats uitzoeken. Dat vinden wij altijd erg fijn. Ook wordt ons een bakje koffie aangeboden op het terras. Ons plekje voor de komende dagen ligt lekker in het zonnetje. We zetten de camper neer, draaien de luifel uit, zetten de stoeltjes op hun plek en het feest kan beginnen. 
We staan dicht bij het sanitairgebouw wat er zeer proper uitziet. Wat willen we nog meer. De zon schijnt en na een gezellig gesprek met onze nieuwe buurtjes lopen we door het bos naar Ruurlo. Ruurlo is een mooi klein dorpje waar we meteen enkele boodschappen kunnen doen. Het dorp ligt op ongeveer twee kilometer vanaf onze camping. Ruurlo zelf is niet echt een bijzonder dorp, het is vooral een mengelmoes van oude en nieuwe gebouwen en de autoweg, die dwars door het dorp loopt, werkt ook niet mee aan de sfeer van het centrum. De wandeling is een goed voorteken voor de komende dagen. 
Terug op de camping maken we een heerlijke maaltijd en genieten we van de ondergaande zon. En dan wordt het plots ook meteen een stuk frisser en duiken we de camper in. We lezen nog wat en zo is de eerste dag op ‘Camping Tamaring’ alweer voorbij.

Op de fiets naar Borculo

Woensdag 22 september. Het was vannacht best koud, maar een extra dekbedje heeft wonderen gedaan. Gelukkig begint de zon al snel door te komen . Vandaag gaan we op de fiets. Via de fietsknooppuntenroute willen we naar Borculo fietsen door het mooie Achterhoekse landschap.
Bij knooppunt 62, komen we langs ‘Boerderijmuseum de Lebbenbrugge’, een voormalige tolboerderij, postkantoor en herberg. Nu is het een museum waar rondleiders je alles vertellen over het boerenleven van toen. In de prachtig aangelegde tuin kan je terecht voor een hapje en drankje. We fietsen verder richting Borculo, waar het toevallig, deze ochtend markt is. Borculo is in 1925 getroffen door een windhoos, waardoor er vele huizen zijn verwoest. Een mooi kunstwerk doet hier nog aan denken en ook in het centrum zijn er nog sporen van te zien.
Borculo heeft sowieso een erg leuk centrum met leuke winkeltjes en veel horeca. Er is zelfs een Michelin Restaurant gevestigd in ‘Watermolen, de Stenen Tafel’. Je kunt er ook een stop maken om even te genieten van een echt Borculo’s biertje. We fietsen via recreatiegebied  Hambroekplas naar de Needse Berg. De Needse Berg is een bijna vijfendertig meter hoge stuwwal. Het is een klein klimmetje in dit verdere vlakke landschap. Via het centrum van Neede en langs een mooie molen, fietsen we door Haarlo terug naar de camping. 
De route zal ongeveer 40 km zijn, door de fietspaden en vele mooie bospaden is het een schitterende route. Het geeft ook een aardige indruk van dit bijzonder stukje Nederland. Wat ons ook opvalt is dat de Achterhoek niet alleen  veel bos en weidelandschap heeft maar ook veel water. Huur een fluisterboot en je bent in een andere wereld. Bij heel mooi weer is de zwembroek in de fietstas geen overbodige luxe.

Onze route:

61-62-82-83-84-79-80-30-81-85-86-56-89-88-82-62-61-60.

Naar Lochem

Donderdag 23 september. We genieten deze ochtend als eerste van ons heerlijk ontbijtje in het zonnetje. Daarna nemen we met de buurtjes het laatste wereldnieuws door en plannen onze verdere dag. We komen uit op Lochem, springen op de fiets en gaan op pad. Koffie en broodjes gaan mee. Er wordt vaak gesproken over het ‘zo kenmerkende coulisselandschap’ maar wat is dat nu precies? Een coulisselandschap is een halfopen landschap wat wordt gekenmerkt door een lapjesdeken van meestal kleine onregelmatige percelen. Die percelen worden vaak omringd door boomrijen, houtwallen of heggen. Daardoor heeft een dergelijk landschap de vorm van coulissen zoals we kennen van het toneel. Zodoende zegt men ‘coulisselandschap’. Dit traditionele landschap behoord tot de mooiste natuurgebieden van Nederland, en hierdoor fietsen wij richting Lochem. We komen langs mooie landgoederen zoals bijvoorbeeld Ehzerwold en Almen. 
Via Barchem, Lochemse berg en Zwiep met de mooie korenmolen komen we bij Kasteel De Cloese aan het riviertje de Berkel. Dit kasteel is een prooi voor speculanten en projectontwikkelaars, er zat zelfs even de politieopleidingsschool in. Als we Lochem in rijden komen we door een wijk die niet zou misstaan in Blaricum met statige villa’s en heel veel Tesla’s. In het historisch centrum van Lochem maken we een stadswandeling en zien vele ongekende en onbekende pareltjes. Zo komen we ook bij een klein oorlogsmuseum. Het is het ‘Lochems Liberation Museum’. We komen in gesprek met de eigenaar. Deze is ontzettend gemotiveerd en gedreven. Met veel passie verteld hij zijn verhaal. Het museum wordt in stand gehouden door giften van diverse organisaties en particulieren. 
Door het bos fietsen we terug naar Ruurlo, waar we wat boodschappen doen. Het was een leuke en leerzame dag. 

Vorden 

Vrijdag 24 september. Het is bewolkt en het miezert heel iets, maar het is niet koud. Rustig staan we op beginnen de dag. Even bijkletsen met onze buurtjes en voor we het weten klaart het op. En we vervolgen onze reis door dit stukje van Achterhoek met een fietstocht naar Vorden. Vorden staat bekent om zijn vele kastelen en landgoederen en dat willen we zien. Als eerste komen we langs ‘Kasteel Wildenborch’. Dit kasteel is in particulieren handen en dus niet zo maar te bezoeken. Het bestaat uit een grotendeels 18e eeuws woonhuis met ronde kasteeltoren en zijvleugels, een bouwhuis met koetshuis eraan vast, bijna 40 hectare deels aangelegde tuin en een groot parkbos. In Vorden lopen een mooie wandelroute van ongeveer vijf kilometer, en komen langs de hoogte punten van Vorden, waaronder twee molens en natuurlijk het ‘Kasteel Vorden’. Dit kasteel is bewoond en dus ook te bezoeken. Het ligt in een typisch Achterhoeks bos-en weide landschap. Het is tevens het mooiste kasteel van de populaire ‘Acht Kastelen’ fietsroute. Deze kastelenroute is de oudste fietstocht van Nederland. Op de route terug naar Ruurlo komen we langs oude watermolens en prachtige natuur plekjes. Het landschap is erg rustgevend en we genieten ook volop. Terug in Ruurlo trakteren we ons op een Chineesje. Het was dus in meerdere opzichten een lekkere dag.

Vestingstad Groenlo

Zaterdag 25 september. Onze buurtjes Nico en Janny gaan vandaag weer richting huis. Voor hun zit de vakantie er weer bijna op. Ze zijn sinds kort ook ‘Camperaars’ geworden en vinden het allemaal prachtig. We wisselen onze gegevens uit en wensen ze een goede reis. 
Wij springen na de koffie weer op onze fietsen. De Achterhoek is voor ons nu al een oase van rust, landelijkheid en prachtige landschappen. We gaan naar Groenlo voor mij is dat de stad van het heerlijke Grolsch bier. De fietsroute naar Groenlo is wederom een prachtige tocht. In de Achterhoek vind je weinig grote steden. Je fiets meer door kleine dorpjes en mooie buurtschappen met enkele Saksische boerderijen. In de Achterhoek vind je zelfs een vestingstad, Groenlo. 
De Vestingstadwandeling duurt ongeveer anderhalf uur en brengt je langs de geschiedenis van Groenlo. We lopen langs de stadswal, de historische gracht, we zien kanonnen en komen ook langs de ‘Joodse’ begraafplaats aan de voet van het historische ‘Mussenbergbolwerk’, ook wel de kanonswap genoemd. Het is ook leuk om langs het oude ‘Station Groenlo’ te lopen dit station is gerestaureerd en buiten staat een oude ‘Sik’ uit 1934 met een goederenwagon op een oud stuk spoor. Een mooie glimp uit het verleden. De wandeling die we maken is goed gemarkeerd met rode voetjes! 
Op markt zijn tal van gezellige terrasjes waar je lekker wat kunt eten en natuurlijk kunt verdrinken in een heerlijk glas Grolsch.

Weer naar huis…

Zondag 26 september. We hebben genoten op ‘Camping Tamaring’ het is een keurige camping en alles is super schoon en goed geregeld. 
Na het ontbijt ruimen we rustig onze spulletjes op en maken de camper klaar voor vertrek.

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: De Achterhoek heeft alles!

 

Lees ook: Drunen