Je bekijkt nu Met de camper naar Winterswijk

Met de camper naar Winterswijk

Met de camper naar Winterswijk

Woensdag 28 juli. Vandaag richting Winterswijk, om precies te zijn naar “Camping & Geitenkaasboerderij de Brömmels” in Woold. We hebben kennis gemaakt met deze camping op een ‘Svr Beurs’ en het leek ons super leuk om daar eens te gaan kijken. Bij aankomst op de camping rijden we bijna gelijk tegen een gezellig terras met winkel en kaasmakerij aan. Ziet er knus uit. We krijgen een verharde plek, vlakbij het terras. Als we de camping verkennen zijn er vele mooie plekjes met vrij uitzicht. Ook de geiten zijn geweldig, we genieten helemaal. In de winkel, met producten van de geiten zoals kaas, wol, scharrelvlees, en zelfs huiden is het een gezellige drukte. Ook een zolder met allerlei leuke snuisterijen is een ware belevenis . Het is een beetje een alternatieve camping, waar men heel makkelijk is. Vanavond is het frietavond. Friet in de zin van zelf gebakken aan een tafel met de nodige sauzen en de keuze uit diverse snacks en salades. Erg leuk, lekker en vooral origineel. 
Voor het friettijd is fietsen we er eerst even uit. Via Woold en Kotten richting Winterswijk. Onder Winterswijk loopt de Slinge, een kleine idyllische laaglandbeek met meerdere watermolens. De fietsknooppunten 20, 21 en 30 lopen erlangs met veel mooie plekjes met terrassen waar het goed toeven is.  De eerste stop is watermolen ‘Den Helder’. Dit is een voormalige dubbele onderslag korenmolen. Foto’s van deze watermolen sieren menig foldertje in de regio. De tweede watermolen stop is de ‘Berenschot’s Watermolen’. De watermolen ligt op één van de meest idyllische plekjes van de Achterhoek. Onderweg zien we  de meest mooie boerderijen, bijna allemaal van rond 1900. De boerderijen in dit deel van de Achterhoek vertonen veel overeenkomsten met de hallehuisboerderijen in Twente. Mooie rode bakstenen en rode pannen. Ik had ook mijn zinnen gezet op de theetuin en winkel van ‘Servettenhuis – De Witte Lelie’, maar deze was helaas gesloten. Misschien op een later tijdstip nog eens proberen. Rustig fietsen we terug naar onze camping, ik ruik de friet al. Mhh lekker…

Fietsen in de omgeving

Donderdag 29 juli. Heerlijk geslapen en best vroeg gewekt door de haan. Hij denkt dat wij hem niet horen en blijft maar kraaien. Maar ja dat mag je verwachten op een boeren camping. De geiten hebben we niet gehoord, die hoor je meer aan het einde van de middag. De geiten zijn echt heel lief en helemaal gewend om geknuffeld te worden. 
We hebben gelezen dat Lievelde een mooi dorpje zou zijn, dus op de fiets. Via de mooie bijna allemaal onverharde wegen en fietspaden die niet breder zijn dan een meter, fietsen we door het ‘Korenburgerveen”. Na dit prachtige natuurreservaat gaan we door bossen en velden naar Lievelde. Helaas, het was niet wat we verwachtte, maar de fietstocht er naar toe was meer dan de moeite waard. Twintig kilometer puur genieten. Ook de terugweg via Vragender en Bredevoort is de moeite waard. In het historisch vesting stadje Bredevoort lopen we door het ‘boekendorp’. Bijzonder, overal staan er boeken in kasten bij huizen en niet zo’n klein boekenkastje, nee echt hele grote met heel veel boeken. Ze zijn te koop voor een paar euro per stuk, je kan het geld in een potje, of in de brievenbus gooien. Het charmante en levendige stadje heeft een leuk gezellig plein met meerdere terrassen, waar het gezellig druk is. Er is zelfs een heerlijke ijssalon, waar we ons tegoed doen aan een super ijsje. Nog een rondje door de eeuwenoude straatjes, het prachtige vestingpark en langs de oude stadsgracht. Wat een leuk stadje met een unieke ambiance. Voldaan fietsen we terug naar de camping, waar ons eigen terras lonkt en de geiten ons roepen. Brömmels is een leuke camping.

Bocholt

Vrijdag 30 juli. Een dagje naar Duitsland. Het klinkt erg ondernemend maar uiteindelijk ligt de Duitse grens slechts enkele kilometers van de camping. Dus gaan we even kijken bij de buren, altijd leuk. Via een mooie fietsroute fietsen we door Naturpark Hohe Mark. Een gebied met een ongekende diversiteit aan landschappen. Het is één grote, groene schatkamer. De fietspaden zijn hier nog smaller en al snel rijden we Duitsland in. „Besser nach Bocholt“ zegt men in Duitsland en zo is het maar net! Deze gemoedelijke stad vlakbij de Nederlands-Duitse grens heeft veel te bieden aldus onze foldertje. Er zijn in deze omgeving veel mooie fietsroutes zoals de ’Flamingoroute’ en de ‘100 Kastelen route’. Na de prachtige vrijstaande boerderijen in onze Achterhoek zijn de strakke betonnen huizen met rolluiken hier wel even iets anders. In Bocholt zetten we de fietsen in een stalling neer en slenteren we door de stad. We zijn te laat voor de markt, forse marktkoopmannen zijn al druk aan het opruimen. Bocholt beschikt over een opvallend groot winkelaanbod. Het indrukwekkende oude ‘Rathaus’ op de markt is de publiekstrekker van Bocholt. Op de markt vind je ook de nodige sfeervolle cafés en terrassen. Heel veel cultuur is er niet maar daar staat tegenover dat je er geweldig kunt winkelen. Neutorplatz is tegenwoordig de hotspot van Bocholt. Mondkapjes zijn nog wel verplicht in de winkels zien we. 
Als we uitgewandeld zijn nemen we op het marktplein ‘ein leckeres Eis’. Terug fietsen we over een andere zijde van Bocholt weer naar de camping. In Duitsland is de fahrradknotenpunktroute ook bekent en zo komen we veilig terug bij onze geitenboel. 
Het weer was super, maar bij terugkomst begint het iets te betrekken en later valt er dan ook een beste bui. Gelukkig van korte duur, en kunnen we lekker buiten eten.

Winterswijk

Zaterdag 31 juli. Oei, het regent als we wakker worden, zelfs de haan heeft een regenjasje aan. Als dat maar geen voorbode is. Na ons ontbijtje en als we klaar zijn met de dagelijkse beslommeringen wordt het droog. Voor de zekerheid nemen we toch maar jassen en paraplu’s mee. Op de fiets naar Winterswijk. Er is weekmarkt en dat schijnt nogal de moeite waard te zijn. Ook nu laten we ons betoveren door de schitterende natuur. Winterswijk barst van de bijzondere bezienswaardigheden. In eerste instantie komen we voor de weekmarkt. Als we aankomen in het centrum begint het weer te regenen, we gaan schuilen in een winkel met tweede hands spulletjes. Uiteindelijk klaart het op, zonder iets te kopen verlaten we de winkel en lopen richting markt. Op het marktplein rondom de Jacobskerk gebeurd het, groente, fruit, noten, brood, vleeswaren, kleding, stoffen, gordijnen, dierbenodigdheden, lederwaren, muziek, sieraden, echt alles is hier te koop. We worden overvallen door de sfeer maar ook door de prachtige panden in de stad. Winterswijk is bruisend en eigentijds. Het is jammer dat het steeds een beetje regent en er op de terrassen geen vrij droog plekje te vinden is. Dan maar schuilen in de ‘Jacobskerk’. In de kerk is tentoonstelling met de titel ‘Waarom schrijf je me niet’. Met brieven en kaarten, dagboekfragmenten, foto’s en filmpjes wordt het hartverscheurende verhaal verteld van Joden, Roma en Sinti voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Persoonlijke verhalen van vijf mensen staan centraal in deze expositie. Ondanks de drukte buiten op de markt is het in de kerk ijzig stil. Weer worden we met de neus op de feiten gedrukt. 
Na wat gegeten te hebben springen we op de fiets. Het begint op te klaren en we trappen naar het noorden, naar de ‘Sevink Molen’. De molen staat bij een mooie grote camping. Als we die camping op fietsen komen we bekenden tegen, het zijn onze buurtjes. 
Het begint inmiddels weer een beetje te miezeren, dus is de tent van de buren een mooie plek om te schuilen. We kletsen snel wat bij en we vervolgen daarna de tocht terug. Door het bos, richting de camping. 
Wat is het toch mooi fietsgebied. En in Winterswijk komen we zeker nog eens terug.

…een citaat van Wim Ruesin over Winterswijk…

“Door de week een mooi en gezellig dorp,
 op zaterdag de allure van een stad
 en het hele jaar door een prachtig coulisselandschap”.

Weer naar huis.

Zondag 1 aug. Aan alles komt een eind, vandaag gaan we weer naar huis. Het waren een paar heerlijke dagen in een prachtig mooie omgeving en op een geweldige camping.
Camping & Geitenkaasboerderij de Brömmels” in Woold is een perfect plek voor rust en toch ook weer geen rust want de geiten zorgen ervoor dat je de hele dag bezig kan zijn. Wandelen met de geiten, cursus kaasbereiding volgen, rondleidingen met kaasproeverij, geitenwollen sokken breien, kortom teveel om op te noemen. De sfeer op camping is helemaal top. Een echte aanrader dus.
 

Lees ook: Franeker