Eindelijk zijn we in Normandie geweest, het stond al lang op ons verlanglijstje. Het weer was prachtig. Het was indrukwekkend, en vooral goed om te zien. Wat veel indruk gemaakt heeft is de enorme omvang van het gebied, en hoe massaal die bevrijding moet zijn geweest. Tijdens Operation Overlord op 6 juni werden duizenden geallieerden soldaten op het vijandige vasteland ingezet om Europa te bevrijden.
Brugge onze eerste stop.
Zaterdag 7 September. We laten even de boel de boel en gaan er een dikke week tussenuit. Met alle drukte die we de laatste tijd hebben gehad is dat een heerlijk vooruitzicht. We hebben een mooie zomer achter de rug wat betreft het weer in Nederland. Zelfs de afgelopen week was het nog dik dertig graden. De vooruitzichten voor de komende week zijn duidelijk minder, dus gaan we weer richting het zuiden. De plannen zijn om eerst naar Brugge te gaan en dan via de kust van Frankrijk naar Normandië. Ja, eindelijk Normandië. We gaan het meemaken. Rond tien uur rijden we weg. De rit naar Brugge is ongeveer tweehonderdvijftig kilometer. Het zonnetje lacht ons tegemoet. In het begin van de middag rijden we Brugge binnen. Camping Memling is een stadscamping iets meer dan twintig minuten wandelen vanaf het centrum van Brugge. We krijgen een mooie plaats aangewezen net naast het nieuwe toiletgebouw. Snel installeren we ons en natuurlijk willen we meteen Brugge in, we trekken onze wandelschoenen aan en lopen richting centrum. We komen Brugge binnen door één van de oude stadspoorten. De ezelpoort om precies te zijn. Als eerste komen we een kringloop winkel tegen en gaan naar binnen om lekker rond te snuffelen, ik koop een paar boeken en een “Bolleke”. Dat is het glas waar een: De Koninck in uitgeschonken wordt. Per slot van rekening zijn we in België en daar heerst een echte biercultuur.
De Belgische biercultuur is een begrip dat verwijst naar het bijzondere van zowel de enorme variatie van biersoorten en -merken, als naar de hoog aangeschreven kwaliteit en de wijze van brouwen. Er zijn zeer veel lokale Belgische bieren, dikwijls gebrouwen door individuen of enkele liefhebbers. We lopen verder richting de grote markt. De Markt bevindt zich in het hartje van de binnenstad en heeft een oppervlakte van ongeveer 1 ha. Aan de zuidkant van het plein staat een van de bekendste monumenten van de stad, het 12de-eeuwse belfort (Halletoren). Het plein werd in 1995-’96 heraangelegd en sindsdien mogen er geen auto’s meer parkeren. We gaan op zoek naar een frituur, want natuurlijk gaan we voor een friet stoofvlees. Op de hoek van de markt vinden we er één. En een hele echte. Sober ingericht, echte Belgen en heerlijke frieten. Ik er neem er natuurlijk een Jupiler bij. Op het terras van de frituur hebben we ook nog prachtig zicht op de markt en het volk dat voorbij schuifelt. Zelfs de zon laat ons niet in de steek. Voor het lekkerste ijsje in Brugge moet je bij Gelateria Da Vinci zijn, de zaak zit net achter de markt. Als je niet kunt kiezen mag je eerst proeven. Heerlijk. Brugge is een prachtige stad. Als we weer richting de: Ezelpoort lopen komen we langs een echt Belgisch Bier Café. Het heet: ’t Brugs Beertje, en dit café is de reden dat mensen Brugge meerdere keren bezoeken aldus de eigenaar. Meer dan driehonderd soorten bier. Je hebt geen kaart maar een heus boekwerk waarin alle bieren uitvoerig beschreven staan. De zaak kent meerdere kleine zaaltjes waar je helemaal uit je “Bolleke” kunt gaan. Geweldig, hier moet je zijn geweest. Het café vindt je in de kemelstraat op nummer 5. We lopen terug naar de camping. Op tijd duiken we ons bed in, het was een mooie dag. |