Je bekijkt nu Met de camper naar de Provence en de Dordogne

Met de camper naar de Provence en de Dordogne

Achteraf geschreven…

We waren van plan om naar Normandie te gaan. Maar het weer daar was veel te slecht dus kozen we voor het warmere zuiden van Frankrijk, de Provence. Achteraf bleek het in heel Frankrijk minder te zijn en dat hebben we gemerkt. Halverwege de reis zaten we in Frejus, en zelfs daar was het slecht weer. We hebben veel kilometers gereden en daardoor veel gezien van Frankrijk. Uiteindelijk kwam alles toch nog goed. Het was een heerlijke vakantie. En nu volop er tegenaan in ons nieuwe huis.

Op naar de zon Maandag 14 Mei. Tijd voor een paar weken vakantie. We zitten nog steeds op ons -Landgoed Mariendaal- en om daar de camper in te pakken en schoon te maken voor de reis is al een feest op zich. We moeten eerst nog langs de ANWB omdat we nog een stapeltje campingchecks hebben liggen die net twee weken verlopen zijn, misschien kunnen we ze nog omruilen. De dame van de ANWB is resoluut, nee dat kan niet meer. De reis begint met een kleine domper. Maar ja we zijn natuurlijk zelf ook net iets te laat. Twee weken op twee jaar. Als we terug zijn van vakantie zullen we een nette brief schrijven, en dreigen met plaatsing op onze website. Grapje. —Inmiddels is alles netjes geregeld— We willen naar de zon en daarom valt onze wens om naar Normandië te gaan meteen af. Het is daar momenteel slecht weer. Daarom zetten we de neus van de camper naar het zuiden en rijden via Maastricht, Luik en Luxemburg naar Metz. De keuze is tot nu toe goed want de zon schijnt heerlijk en ook onze camper loopt als een zonnetje. Eind van de middag stoppen we in Jaulny op Camping de la Pelouse. We zoeken een mooi plekje en genieten nog van de laatste zon voor vandaag met een borrel. Het restaurant van de camping is gesloten maar geen nood we hebben bami met saté in de koelkast. Komkommer, een gebakken ei en een witte Bourgogne erbij en we hebben een heerlijke maaltijd. We duiken op tijd ons bed in. Het was een enerverende dag.

Met de camper naar de Provence en de DordogneMet de camper naar de Provence en de DordogneMet de camper naar de Provence en de Dordogne

Jaulny – Lalley

Dinsdag 15 Mei. We hebben geslapen als een os. Nu weet ik eigenlijk niet hoe ossen slappen maar vooruit. Ook onze Woody heeft de hele nacht lekker in haar mandje gelegen. De camping is eenvoudig en het is er niet druk. Na het ontbijt willen we lekker douchen maar dat valt wat tegen. Het water is net warm en je moet heen en weer lopen om nat te worden. Dat is jammer, met het geluid van de hogesnelheidstrein zijn dit de twee minpuntjes wat ons betreft van de camping. Tegen tienen rijden we verder richting het zuiden. Onderweg enige regenspatjes maar die mogen de pret niet drukken. Als we een bakje koffie hebben gedronken staat de zon er alweer. Wilma rijdt en ik pak de laptop om het eerste stukje van het reisverslag te schrijven. Woody slaapt weer. De taken zijn goed verdeelt. Via Dijon rijden we richting Grenoble en zien we de Franse Alpen met de besneeuwde toppen. Een schitterende omgeving. In Lalley stoppen we bij Camping Bella Roche. De ontvangst is zeer hartelijk. Een prachtige camping op 900 meter hoogte, gelegen in een mooie bergachtige omgeving. Het heeft een zwembad en er zijn veel wandel- en fiets mogelijkheden. Wat hoger in de bergen is het ook frisser. Maar in de camper is het heerlijk warm want de oven staat aan voor de lasagne van vanavond. We kijken het nieuws op BVN en pakken onze boeken om nog wat te lezen. Welterusten.

Lalley – Wandelen in de bergen

Woensdag 16 Mei. Wederom heerlijk geslapen. Lekker ontbijten en daarna een warme douche, wat kan het leven toch mooi zijn. Er staat een harde koude wind, maar uit de wind voor onze camper is het heerlijk. Bij de receptie hebben we een plattegrond gekregen met wandelroutes in de omgeving. Onze wandelschoenen staan al te wachten. We kiezen voor de route die loopt vanaf Lalley naar Mont d Heaut en vandaar via Avers naar Eymoudo en dan weer terug naar Lalley. Een tocht van veertien kilometer en een hoogte verschil van 240 meter, voor ons een hele onderneming. Het zonnetje schijnt inmiddels lekker en de wind is minder hard als vanochtend. Het is een mooie route. Als we weer terug zijn op camping nemen we een welverdiende bak thee. Wat kan dat toch lekker zijn. De wind is gaan liggen en de rest van de middag lekker zonnen en lezen. Rode kool met hachee en gebakken aardappelen dat is wat de pot schaft. Het uitzicht vanuit de camper is werkelijk geweldig, op de bergtoppen ligt nog sneeuw. Morgen willen we verder richting het zuiden.
 
Met de camper naar de Provence en de DordognefrankrijkMet de camper naar de Provence en de Dordogne

Lalley – Castellane Hemelvaartsdag

Donderdag 17 Mei. Als we wakker worden zien we als eerste de prachtige bergen die in de ochtendzon liggen. De camping ligt werkelijk schitterend. Het is niet meer zo koud als gisteren, dus eten we lekker buiten en genieten we van het uitzicht. Na een warme douche pakken we onze camper in en maken we gebruik van de perfecte voorzieningen, water lozen, water tanken en het chemisch toilet legen. Camping Belle Roche krijgt van ons een dikke acht. En de ligging een negen. Vanuit Valley rijden we richting Sisteron. Het is erg druk op de weg. Het is vandaag Hemelvaartsdag en de mensen zijn natuurlijk vrij. We stoppen in Sisteron op de camperplaats en wandelen naar de Citadelle. De Citadelle torent hoog boven de stad uit, die gebruikt is ter verdediging tegen de troepen van Napoleon. Ook zijn de torens van de oude stadsmuur die het stadje ooit omringde, nog goeddeels bewaard gebleven. Over Route Napoleon rijden we verder naar Castellane daar willen we de volgende stop maken. Onderweg komen we een Mac Donalds tegen met gratis wifi. Dat kunnen we mooi combineren met een lekkere Mac Flurry. Als we op –weer-online– kijken worden we niet echt vrolijk, in heel Europa is het de komende dagen slechter weer. Veel regen en bewolking. Zelfs aan de Cote d Azur. We vervolgen onze weg en komen een drukke rommelmarkt tegen, weer een reden om te stoppen. Wat een prachtige spullen allemaal. Wilma ziet een mooie kleine Franse hangoortafel, maar hij is net wat te groot om mee te nemen, jammer want hij had mooi gestaan in ons nieuwe huis. Ik scoor nog wel enkele oude singletjes. Route Napoleon is een toeristische route in het zuiden van Frankrijk. De route werd in 1932 geopend en gaat terug op het historische traject dat Napoleon volgde toen hij terugkeerde uit ballingschap van het eiland Elba. De route wordt gemarkeerd met het keizerlijke adelaarsteken en slingert prachtig door de Haute Provence. Als we de Col des Leques gepasseerd zijn, zien we Castellane al in de verte liggen, maar enkele haarspeldbochten scheiden ons nog. Midden in Castellane stoppen we op Camping Le Frederic Mistral en zoeken een plaatsje. We maken een lekkere pan met soep en bakken er verse broodjes bij. Op BVN zien we Vitesse winnen van RKC en zo al bijna Europees voetbal halen, je bent fan of niet. Dat is goed nieuws. We lezen nog wat en kijken naar het nieuws. Het was weer een mooie dag.
 
Met de camper naar de Provence en de DordognefrankrijkMet de camper naar de Provence en de Dordogne

Castellane – Van de regen in de drup

Vrijdag 18 Mei. Als we wakker worden regent het licht. Dat belooft niet veel goeds. Gister hadden we op –weer-online– gezien dat er regenbuien aan zouden komen. Maar dat ze er nu al zijn oeps! We doen rustig aan en als het droog is lopen we het gezellige dorpje Castellane in. Castellane is een leuk dorpje. Er zijn veel motorrijders die de Route Napoleon rijden en Castellane aandoen voor een bakkie. Het plein staat vol motoren. De winkels sluiten tussen een en vier uur. Dat blijft toch vreemd vind ik. We lopen met een baguette onder onze arm terug naar de camper en het begint weer te regenen. Eenmaal binnen eten we onze baguette, en vullen de rest van de middag met lezen en plannen maken voor de rest van de trip. Als het weer droog is lopen we er weer uit en gaan boodschappen doen bij een grote supermarkt net buiten Castellane. We kopen verse groenten en maken een heerlijke pasta met garnalen. Het was een wisselvallige dag.

Castellane – Frejus

Zaterdag 19 Mei. Vandaag gaan we richting kust. Na het ontbijt pakken we de boel in en gaan weer pad. De omgeving is prachtig. We slingeren door de bergen en het weer klaart helemaal op. Onderweg stoppen we bij een biologische bakker en kopen twee baguettes voor de lunch. Als we vlak voor Frejus een rommelmarkt langs de weg zien stoppen we meteen. Je weet nooit wat er allemaal ligt. We lopen er rustig overheen. En weer veel leuke dingetjes, we kopen een oud theepotje uit India en natuurlijk weer singletjes. We rijden door naar Camping Du Pont d Argens in Saint Aygulf net voor Frejus. Het is een grote camping met veel iets te kleine plaatsen. Als de camper staat pakken we onze stoelen en gaan heerlijk in het zonnetje zitten. Aan het eind van middag fietsen we naar het oude centrum van Frejus. Frejus is een oude Romeinse badplaats. We kopen een ijsje en gaan op een muurtje op het plein zitten. Een bruidspaar komt net de kerk uit, en dat geeft veel stof om te kijken. Dames in net iets te kleine jurkjes en mannen met veel te krappe kostuums en foute zonnebrillen. Ze strooien met papiersnippers in de vorm van een hartje. En wat zouden ze van ons zeggen, wij op onze birkenstocks. Als we ons ijsje ophebben is de rust weergekeerd en het plein ademt weer de rust uit zoals in de tijd van de Romeinen. Door het gebrek aan fatsoenlijke fietspaden is het nog een hele tour om de juiste weg terug te vinden naar onze camping. En we zijn eigenlijk best wel iets gewend. Maar het komt goed en we vinden de camper weer terug. Vanavond staat er pizza op het menu. Een salade en nog een halve fles rode Bandol maken de maaltijd compleet. We kijken het journaal en Paul de Leeuw, hij is weer helemaal los, geweldig. Tot morgen.
 
Met de camper naar de Provence en de DordognefrankrijkMet de camper naar de Provence en de Dordogne

Frejus – Een echte Zondag.

Zondag 20 Mei. We hebben niet zo lekker geslapen vannacht. Als we eenmaal wakker zijn bakken we verse broodjes in ons oventje. Na het ontbijt springen we onder de douche. De doucheruimtes zijn elk apart ingericht met een toilet en een wastafel, wel gedateerd maar op zich heel luxe. Vandaag willen we naar Saint Raphael. Opnieuw op de fiets. We weten nu een beetje de weg. En weer voelen we nattigheid, tussen de druppels door rijden we naar de boulevard van Saint Raphael. Er is markt vandaag. We slenteren over de boulevard en nemen een koffie en een ijsje bij de Mac, kunnen we meteen via wifi onze mail bekijken en natuurlijk het weerbericht. De weervooruitzichten zien er niet zo best uit. Rijden we daarvoor helemaal naar het zuiden. Gelukkig maakt de omgeving die we tot nu toe gezien hebben veel goed. Frankrijk is een mooi land. De weg hiernaartoe door de Alpen was schitterend. Saint Raphael is erg toeristisch en ijssalons en restaurants wisselen elkaar af aan de boulevard. In het centrum gaan we bij een Chinees lekker eten. Eenmaal terug op de camping brengen we de rest van de middag door achter de pc en met lezen. Het begint weer te regenen. En het zal de komende twee dagen niet meer stoppen, weet ik nu want ik schrijf dit enkele dagen later. We halen de Thaise visbouillon uit de vriezer doen er wat verse garnalen bij, noodles en we hebben een heerlijke maaltijd. 

Van Frejus naar Millau

Maandag 21 Mei. We besluiten om de kust de kust te laten en terug te rijden richting de Dordogne. Camping Du Pont d Argens in Frejus is een grote camping met veel iets te kleine plaatsen. Het sanitair is gedateerd en niet schoon. De ruimte om het chemisch toilet te legen is erg vies, zoiets heb ik niet eerder gezien. Waarom hebben jullie deze camping dan uitgezocht hoor ik menigeen denken. Het antwoord is eenvoudig, omdat het aan een mooi strand zou liggen, maar met de hele dag regen valt dat letterlijk in het water. We rijden vanuit Frejus de A8 op naar Aix -en Provence en via Nimes en Montpellier naar Millau. Het regent nog steeds. We gaan in Millau stoppen en overnachten. De weg naar Millau klimt door de Causse naar 1000 meter en op de top hangt de nevel over de weg. Rustig rijden we het dal in. De grote hangbrug bij Millau is daardoor niet te zien. Met een lengte van 2,5 kilometer en een hoogste pijler van 343 meter is het de hoogste en langste meervoudige tuiconstructie ter wereld. We rijden in Millau naar Camping Les Erables. Er zijn veel campings in Millau. Onze camping ziet er heel netjes uit. Gewapend met paraplu en regenjas lopen we Millau in. We lopen het oude centrum door en doen gelijk wat boodschappen voor vanavond. Terug op de camping bakken we aardappels met courgette en gehaktballetjes in pindasaus. Morgen rijden we verder.
 
Met de camper naar de Provence en de DordognefrankrijkMet de camper naar de Provence en de Dordogne

Millau – Domme

Dinsdag 22 Mei. Na een heerlijke nacht slapen en een fijne warme douche gaan we onze flute ophalen bij de receptie. Een flute is een iets groter brood dan een baguette. Dat is weer eens wat anders. We hebben een mooie route uitgezocht door de Auvergne. Een prachtig landschap en veel mooie oude huizen. Onderweg stoppen we bij een antiekschuur. We lopen het terrein op en zelfs de schuur in maar er is niemand te zien. Echt heel vreemd, we rijden snel door. Onze eindbestemming voor vandaag is Domme. Domme is een gemeente in het Franse departement Dordogne. Het is een oud stadje met een mooie ommuurde vesting boven op een berg langs aan de rivier de Dordogne. We rijden naar Camping La Pech de Caumont het is een hele nette terrassencamping met een uniek uitzicht op Domme. En ik denk dat we de mooiste plek hebben uitgezocht. Camping La Pech de Caumont deze camping ligt ongeveer twee kilometer buiten Domme. Als de camper staat en het weer wat is opgeklaard pakken we de stoelen en gaan heerlijk genieten van het enorme uitzicht. Vanavond eten we spaghetti met varkenshaas en doperwten in een saus van paturain. En een stevige merlot, wat een feest. Na het eten lezen we nog wat.

 

Domme

Woensdag 23 Mei. Weer heerlijk geslapen vannacht. Als we wakker worden en naar buiten kijken schrikken we van het mooie uitzicht. Geweldig. Na het ontbijt trekken we onze wandelschoenen aan en lopen via de achteruitgang van de camping richting Domme. Een prachtige wandeling door een prachtige omgeving. Je zult hier zo wonen. Er staan hier allemaal hele oude huizen die je vaak ziet in het programma ‘ik vertrek’ de een nog mooier dan de ander. Via een van de drie oude stadspoorten komen we Domme binnen en klimmen omhoog naar het dorpsplein. Een bastide die in 1281 door Filips de Stoute werd gesticht heeft nog een groot deel van zijn stadsmuren met drie stadspoorten. Het dorpje ligt op een berg en daardoor is het uitzicht schitterend. De Dordogne slingert beneden ons door het landschap. In de verte zien we La Roque-Gageac en Beynac liggen. Het is een mooi dorp, we lopen weer bergafwaarts door de bossen naar Cenac. Je waant je terug in de tijd, wat mooi allemaal. In Cenac drinken we iets op een gezellig terras en zoeken daarna de weg terug naar onze camper. Uitgeteld en languit liggend in onze stoelen genieten we weer van het prachtige uitzicht. Vanavond eten we pannenkoeken,  we nemen altijd een pak meel mee en een blikje ananas, met een zakje vanillesuiker en een ei ben je snel klaar. Gezellig, en lekker. Ik zit nu mijn dagboek op de laptop bij te werken en maak de rest van de merlot op. Ze zeggen dat je wijn niet te lang moet bewaren als de fles eenmaal geopend is. Wilma ligt te slapen met haar neus in haar boek. Af en toe schrikt ze wakker. Woody ligt lekker te snurken in haar mandje. Ik schenk nog een keer in. Welterusten.
 
frankrijkMet de camper naar de Provence en de Dordognefrankrijk

Via La Roque-Gageac en Beynac naar Les Eyzies

Donderdag 24 Mei. Het is half acht als ik wakker word en naar buiten kijk. Was ik gister nog vol goede moed aan het vertellen van het prachtige uitzicht. Als ik nu naar buiten kijk ligt er over het dal een dikke witte deken. Ik kan niet eens de camper van de buren zien. Even val ik in een dip, maar al gauw probeer ik mezelf voor te houden dat het komt doordat de grond kouder is dan de bovenlucht. Piet Paulusma komt in mij naar boven. Dat betekend dat de zon aan het doorkomen is. En inderdaad twee uurtjes later schijnt dan eindelijk de zon voor ons. En alles ziet er ineens anders uit. Wijze woorden ooit gezongen door Andre van Duin. We verlaten Camping La Pech de Caumont en verkassen naar een camping een kleine twintig kilometer verder op. Camping La Pech de Caumontis is een perfecte en nette camping met mooie grote plaatsen met een uniek uitzicht. De vriendelijke eigenaar doet alles om het verblijf zo aangenaam mogelijk te maken. Een dikke acht. We maken een eerste stop in La Roque-Gageac op een nette camperplaats. Met onze camera in de aanslag gaan we op pad en klimmen omhoog. Het karakteristieke langgerekte dorp bestaat voornamelijk uit een hoofdstraat met fraaie huizen die voor de hoge rotswand zijn gebouwd. Het heeft enkele schilderachtige straten. Ook is er een mooi dorpsplein. In de Middeleeuwen was het met wallen versterkt. Het was ook de buitenplaats voor de bisschoppen van Sarlat. We rijden een paar kilometer verder naar Beynac en ook daar stoppen we om het dorpje te gaan bekijken. De plaats is vooral bekend van het kasteel van Beynac, dat op een 150 meter hoge rots boven het dorp verrijst. Boven bij het kasteel drinken we wat en met de zon in onze nek dalen we weer af naar het centrum. Het is hier erg toeristisch, de rondvaartboten liggen echter tijdelijk uit de vaart omdat het water in de Dordogne door de hevige regenval van de laatste dagen te hoog staat. Le Pech Charmant is de camping waar we enkele dagen willen gaan staan om te genieten van het zonnetje. Het is een schot in de roos, Camping Le Pech Charmant is een rustige wat ruige camping met een biologische uitstraling. Kippen, geiten, konijnen en ezels houden ons gezelschap. We zoeken een mooi plekje uit. Voor het eerst kunnen we nu ook de luifel uitdraaien, dat geeft ineens een ander gevoel aan het camperen. Ook eten we voor het eerst buiten. Varkenshaas en kippenpootjes van de bakplaat en piepertjes. Het was nog lang warm en gezellig. Een echte vakantiedag.

 

Les Eyzies

Vrijdag 25 Mei. Wat een rust op deze camping. De ochtend begint goed, het meisje van de camping komt de bestelde baguettes zelfs brengen bij de camper. We ontbijten in de ochtendzon. Dit beloofd een mooie dag te worden. We wandelen via een stijl bospad naar het centrum van Les Eyzies. Les Eyzies de Tayac wordt ook wel de hoofdstad van de prehistorie genoemd. Het is er rustig. We nemen een kop koffie en genieten van het mooie weer. In Les Eyzies de Tayac bevinden zich de twee belangrijke musea van Frankrijk met archeologische vondsten. We gaan bij de plaatselijke supermarkt verse groente kopen en lopen weer terug naar de camping. Daar aangekomen halen we de zwemspullen uit het stof en nestelen ons bij het zwembad. Er hangt een ongedwongen sfeer, heel bijzonder. We lezen, eten een ijsje nemen een duik. Het is net vakantie. Halverwege de avond pakken we de pannen en maken we een gezonde maaltijd met veel verse groenten en zalm. Wijntje erbij. Een dag als vandaag maakt veel goed.
 
frankrijkMet de camper naar de Provence en de Dordognefrankrijk

Les Eyzies – Argenton sur Creuse

Zaterdag 26 Mei. We hebben heerlijk geslapen en vol goede moed openen we de rolgordijnen en zien weer een bewolkte hemel. La Pech Charmant is een geweldige camping mooi gelegen op een berg. Toch besluiten we om verder te rijden. We gaan weer naar het noorden richting huis. Onderweg stoppen we bij een Carrefour om wijn in te slaan en eten we wat bij de Mac. We rijden door tot Argenton sur Creuse. Argenton-sur-Creuse is een gemeente in het Franse departement Indre. We stoppen bij Camping Les Chambons. De camping ligt ook aan de Creuse en is klein maar met grote plaatsen en schoon sanitair. Vlak aan de A20, veel mensen gebruiken Camping Les Chambons als doorreiscamping. We zetten de camper neer en draaien de luifel weer uit, we maken een soepje van de overgebleven groenten en we hebben nog een stokbrood liggen. Na het eten zitten we nog een tijd buiten te lezen. Mijn boek — De Chirurg van Tess Gerritsen — is erg spannend en voor we het weten is het bedtijd. We worden nog wel even wakker gehouden door vuurwerk dat wordt afgestoken in een dorpje naast ons, ter ere van het pinksterfeest. Welterusten.

Argenton sur Creuse

Zondagochtend eerste Pinksterdag. We worden om acht uur gewekt. De plaatselijke bakker komt de camping opgereden onder een luid getoeter. En stopt vlak voor onze camper, binnen enkele ogenblikken staat er grote club mensen omheen die hun dagelijkse brood willen kopen. Het is een heel gekakel. Hij heeft gretig aftrek. Het beloofd weer een mooie dag te worden. Na ontbijt en douche trekken we onze wandelschoenen weer eens aan en lopen langs het riviertje –de Creuse– naar het dorp. De omgeving doet mij denken aan de Belgische Ardennen. Na een prachtige wandeling zoeken we een leuk terras op en bestellen wat te drinken. Als we op het terras van een pizzeria zitten en de menukaart bekijken krijgen we best trek. We bestellen twee heerlijke pizza´s en laten die ons best smaken. Na het eten lopen we weer terug naar de camping duiken onze stoelen in en genieten. We raken aan de praat met een leuk stelletje uit Brabant en wisselen tips uit over campings en behandelen in korte tijd de wereldproblemen. We hebben nog een stokbrood liggen voor vanavond. Wilma met zalm en ik bak er een entrecote bij. Wat hebben we het slecht. De gebakjes die we vanochtend in het dorp hebben gekocht smaken later heel goed bij de koffie. Terwijl ik aan het schrijven ben hoor ik het water in de Creuse stromen, dat geeft een apart gevoel bij deze camping. Als de zon onder is gegaan koelt het snel af en gaan we naar binnen. Argenton sur Creuse is een leuk plaatsje in een mooie omgeving, en zo is er nog veel te zien in Frankrijk.
frankrijkMet de camper naar de Provence en de Dordognefrankrijk

Argenton sur Creuse – Antwerpen

Maandag 28 mei. Waar blijft de bakker. Als ik naar buiten kijk zie ik een groepje mannen staan wachten op de plek waar de bakker elke ochtend met zijn autootje komt aanrijden. Ik hoor de mannen denken, hij is wel erg laat. Maar goed de bakker is er en volgens mij is dat het officiële begin van de dag op deze camping. Veel mensen vertrekken weer en ook wij gaan weer op weg naar huis. Watertank en toilet legen, alle voorzieningen op deze camping zijn erg netjes. Met de zon hoog aan de hemel rijden we richting Parijs. Onderweg krijgen we het idee om een stop te maken in Antwerpen. Het ligt op de route en aan de linker oever van de Schelde is een leuke kleine camping. Gezellig Antwerpen in. Camping de Molen heeft zeventig plaatsen. We rijden het terrein op en er zijn nog genoeg vrije plaatsen. Slapen in de schaduw van Antwerpen. De camper staat snel op zijn plek en na een borrel en de kennismaking met onze nieuwe buren pakken we de fietsen en gaan het centrum in. De Sint-Annatunnel is een perfecte verbinding om vanaf de camping naar het oude centrum van Antwerpen te gekomen. Deze 572 meter lange tunnel, die zich 32 meter onder de grond bevindt, wordt door de Antwerpenaren ook wel de Voetgangerstunnel genoemd en verbindt sinds 1933 het oudere met het nieuwere Antwerpen. Beide kanten hebben een lift voor veertig personen, en twee authentieke houten roltrappen. Als eerste zoeken we een terrasje op in de zon en bestellen een Bolleke de Koninck. Je merkt al snel dat deze stad echt bruist. Nu we er toch zijn willen we ook een echte Belgische friet met stoofvlees eten. Aan de Melkmarkt vinden we een Frituur. Het is heerlijk. We slenteren langzaam weer terug naar onze fietsen. We gaan op tijd onze bedjes in, morgen weer gezellig de stad in. Het was een plezante dag.

Antwerpen

Dinsdag 29 mei 2012. Op “Camping de Molen” komt geen bakker het brood brengen en er is ook geen mogelijkheid om brood te bestellen. Dan gaan de afbakbroodjes maar in de oven, ook lekker hoor. Een warme douche en we zijn er weer klaar voor. Een dagje Antwerpen. We springen op de fiets, en gaan weer via de fietstunnel naar het oude centrum. Eerst op zoek naar de antiekwinkels in de kloosterstaat. Wat we niet weten is dat de kleine zelfstandige zaakjes op maandag en dinsdag gesloten zijn. We zijn opzoek naar leuke dingen voor het nieuwe huis. Er zijn ook veel winkels die pas na twaalf uur open gaan daarom komen we vanmiddag nog een keer terug. We fietsen naar de grote markt en gaan heerlijk in het zonnetje op een terrasje koffie drinken. We stallen de fietsen op de Grote Markt en slenteren door het centrum. Het is een prachtige stad met veel oude gildehuizen. Antwerpen ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en is bekend om zijn uitgestrekte havengebied met internationaal vrachtvervoer en de diamantbuurt. De stad ook bekend als modestad. De hoge toren van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal torent hoog boven de stad uit. Er is sinds ons laatste bezoek ook veel veranderd wat betreft de aanleg van promenades. Het is inmiddels weer tijd voor een bezoekje aan een frietkot. We bestellen Frieten met een gebakken visje. Later in de middag gaan we nog een keer terug naar de kloosterstaat. Wilma koopt een mooi tafeltje dat ze al helemaal ziet staan tussen onze fauteuils in het nieuwe huis. En voor mij is er een winkel met vinyl, ik koop een paar Elvis singeltjes. We drinken eerst nog een Bolleke en een cola en lopen dan terug naar onze fietsen. Antwerpen is een plezante stad, Men noemt Antwerpen ook wel Plezantwerpen. Morgen rijden we weer naar huis.
frankrijkMet de camper naar de Provence en de Dordognefrankrijk