Je bekijkt nu Met de camper naar Toscane en het Gardameer

Met de camper naar Toscane en het Gardameer

Achteraf geschreven:

Onze vakantie stond in het teken van water. Veel regen in het begin en veel wateroverlast door hevige regenval aan het einde van de vakantie. De plannen om naar Normandie te gaan vielen al meteen in het water. De beste plek om naar toe te gaan in Europa was op dat moment Kroatië. Via Duitsland en Oostenrijk kwamen we in Slovenië terecht. Na een bezoek aan Ljubljana moesten we gezien het slechte weer wederom kiezen welke kant we op zouden gaan. Gezien de vooruitzichten kozen we voor Italië. Maar dan moesten we wel naar Bologna en Florence afzakken. De rit er naar toe was vol regen, maar eenmaal daar hebben we genoten van de mooie steden en de zon. Met dank aan weer-online zagen we dat het in Noord Italië langzaam mooier zou worden. Dus op naar het Gardameer. Daar hebben we heerlijk gefietst en lekker van het zonnetje genoten. In die tijd heeft het in Zuid Duitsland en Oostenrijk alleen maar geregend met alle gevolgen van dien. Met opgerolde broekspijpen bereikten we via München en Karlsruhe het mooie oude stadje Limburg an der Lahn. En daar was het echt zomer. We hebben veel gereden, meer dan we van plan waren, maar zijn weer veilig thuis.

Weer geen Normandie.

Zondag 19 Mei. Het is eerste pinksterdag. We zijn al een paar dagen bezig om onze camper weer in orde te brengen. Als eerste moest er een nieuwe accu in. Alles lekker schoonmaken en dan inpakken. Voor het eerst op de oprit van ons nieuwe huis. Wat een luxe is dat. De plannen om naar Normandie te gaan vallen ook dit jaar weer letterlijk in het water. Het weer is de laatste weken nog al van slag in Europa, en we hebben wel heel erg veel zin in de zon. Weer-online en weernetwerk geven mooie vooruitzichten in het oosten van Europa. Met name Kroatië wordt erg mooi. We gaan dus met onze camper richting Kroatië. We vertrekken in het begin van de middag en rijden via de A73 over Venlo naar de A61 en zo rijden we Duitsland in. Voor de kenners is dat de – Links-Rheinische – route. We vertrekken met de zon hoog aan de hemel en zoals de weermannen het hadden voorspeld in de namiddag gaat het regenen en zoeken wij een camping op om te overnachten. We hebben genoeg gereden voor vandaag. Per slot van rekening hebben we vakantie. We stoppen op – Camping Aumuhle in Schweppenhausen. Ten zuiden van de Hunsruck tussen het wijndorp Schweppenhausen en de stad Stromberg. Een ideale overnachtingsplaats richting het zuiden en slechts 3 km van de A61 (afslag 47) 40 km vanaf Koblenz en 70 km vanaf Mannheim. Het is een rustige camping en we worden netjes ontvangen door een Nederlands sprekende eigenaar. We zoeken een plekje en zijn snel geinstalleerd. We halen friet en salade in het kleine restaurantje en eten er heerlijke huisgemaakte stoofvlees bij. Ook de wijnfles komt op tafel. Als we na het eten de tv aanzetten horen we op het nieuws het bericht dat er twee lichamen zijn gevonden, waarschijnlijk de twee vermiste broertjes. Daar zit je dan in je camper, op weg naar het zuiden. Wat een wereld. Enigszins beduusd duiken we op tijd ons bed in.
villach villach villach

Richting Villach

Maandag 20 mei. Tweede pinksterdag. Vannacht heerlijk geslapen, waarschijnlijk door het ritmische getik van de regen op het dak. We zijn op tijd wakker, de biologische klok denkt dat we moeten werken maar nee we zijn met vakantie. Eerst een ontbijtje met vers gebakken broodjes en een kop thee. Op teletekst lezen we dat de gevonden lichamen inderdaad van de twee vermiste broertjes Ruben en Julian zijn. Vreselijk. En wij gaan weer verder. Na een heerlijke douche pakken we de boel in en we rijden de snelweg op richting Villach. Mooie gele koolzaadvelden geven het grauwe landschap in de regen nog enige kleur. Als we na een paar uur rijden de Alpen inglijden begint de zon te schijnen. Het zal van korte duur zijn want even later slaat het weer om en rijden we tussen de hagelbuien door Oostenrijk in. We rijden tot Villach en gaan daar richting Ossiacher See. Wellness Seecamping Parth is de camping waar we stoppen. Het is al wat later als we aankomen. Dat samen met de regen geeft een wat narrige stemming. Als dan blijkt dat de helft van de voorzieningen op de camping dicht zijn is de stemming gezet. We gaan eerst maar wat eten in de camper want in het restaurant is een besloten feest (ook dat nog). De douche en toiletruimtes onder het restaurant zijn volgens ons aan vervanging toe, nu is er in onze ogen niets goed. Ik denk dat we eerst maar eens een lekkere borrel moeten nemen. En morgen zien we wel weer. Zo gezegd zo gedaan. Welterusten.
villach villach villach

Een dag aan de Ossiacher See.

Dinsdag 21 mei. We even goed in onze ogen wrijven. De zon schijnt en staat hoog aan de hemel. Heerlijk. Dat betekent dat we lekker buiten kunnen ontbijten. We komen er ook achter dat er een splinternieuw sanitairgebouw staat op de camping met zeer luxe sanitair. Er is zelfs een saunacomplex. We zien alles weer helemaal zitten. De wandelschoenen komen uit de kast en we gaan een heerlijke wandeling maken. Er zijn vanaf de camping enkele wandelroutes uitgezet. Onderweg lunchen we op een prachtig terras aan de oever van de Ossiacher See. De zon is vandaag onze vriend. Eenmaal terug op de camping pakken we onze boeken en zitten we tot in de avond heerlijk buiten. We eten een broodje en kijken nog wat tv. Morgen willen verder naar Ljubljana. Ik heb nog niet verteld dat onze poes – Woody – ook mee is. Ze is zo lief en geniet van alle aandacht die ze krijgt. Ik werk het dagboek bij en na een slaapmutsje duiken we het bed in. Het was een heerlijke dag.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Naar Ljubljana

Woensdag 22 mei. Het slapen gaat ons erg goed af. Als wij wakker worden is de zon allang op. De zonnestralen kleuren het meer mooi geel, en we krijgen meteen een goed humeur. Dit is vakantie. Momenteel hebben we het slechtste voorjaar sinds de jaartelling vertelt de campingbaas. Regen en overstromingen in Italië, sneeuw in Oostenrijk en temperaturen ver beneden het gemiddelden. Maar tot nu toe camperen we er mooi tussendoor. Na een heerlijke douche kunnen we weer buiten ontbijten. We bakken onze eigen broodjes en Woody doet zich ten goede aan een bak droge brokjes, ieder zijn meug. De camping is echt perfect, super net en schoon sanitair, prachtige plaatsen en een geweldig uitzicht. Maar toch gaan we weer verder, richting Ljubljana. Onderweg is onze vaste navigatie van de camper kapot gegaan, en voor de TomTom die wij ook bij ons hebben, ontbreekt de Oost-Europa kaart. Dus vanaf nu moeten we weer ouderwets met de kaart op schoot onze weg zien te vinden. Als we de snelweg afrijden en binnendoor de weg naar de camping moeten hebben gaat het al snel mis. De beschrijving in het boekje is erg summier en dus moeten we stoppen om de juiste weg te vragen. Waar zouden we zijn zonder de TomTom, uiteindelijk vinden we Camping Ljubljana Resort. De camping ligt zes kilometer buiten het centrum van Ljubljana. We kunnen dus met de fiets het centrum in. Het weer is prachtig, en als de camper op zijn plaats staat pakken we de stoelen en onze boeken en genieten van de rust. Het is een gezellige camping met veel mensen die komen voor Ljubljana. De middag vliegt voorbij. We kunnen vanavond zelfs buiten eten. Het is leuk om te zien hoe de mensen om ons heen eten. Naast ons wordt het een snelle salade met tonijn uit een blikje. Tegenover ons komt een houten kistje uit de caravan en daar blijkt een complete keuken in te zitten. Aan de buik van de man te zien is het niet de eerste keer dat hij kookt. Het ziet er goed uit en het ruikt erg lekker. Wat ons ook opvalt is dat iedereen druk is met laptop en vooral met de ipad. Facetime bellen is dan ook erg populair. Oma`s die knuffelen met hun kleinkinderen. Het is de nieuwe tijd. Ik zit met mijn laptop het reisverslag bij te werken, wat zullen de buren wel niet denken. Wilma komt met de koffie. Als het wat frisser begint te worden gaan we naar binnen en kijken we nog een filmpje op de laptop. Het was een mooie warme dag.
Ljubljana Ljubljana Ljubljana

Op de fiets naar Ljubljana.

Donderdag 23 mei. Vannacht heeft het behoorlijk geregend. Dus die regen kan vandaag niet meer vallen. Wat een wijsheid. Na een warme douche en een ontbijtje pakken we onze fietsen en gaan naar het centrum van Ljubljana. Vanaf de camping naar het centrum is ongeveer zes kilometer, dat is goed te doen. De weg heeft zelfs gescheiden fietspaden, dus je hoeft niet tussen het drukke verkeer door te fietsen. De weg is ook mooi vlak. We stallen de fietsen in het oude centrum en gaan eerst een bak koffie drinken in het McCafe. Eigenlijk doen we dat meer om even te kunnen internetten, maar helaas er is geen verbinding mogelijk. De hoofdstad van Slovenië ligt in het centrum van het land & telt ruim 200 000 inwoners. Door de centrale ligging is de stad een belangrijk verkeersknooppunt. Vroeger heette de stad Luvigana maar na de eerste wereldoorlog veranderde dit in Ljubljana . Het oude stadsgedeelte is de moeite waard om door te wandelen. Het Preserenplein werd genoemd dichter France Preseren waar je een monument van hem kan bewonderen. We slenteren door de oude stad richting kasteel. De klim omhoog is heftig. Het kasteel van Ljubljana wordt wel eens de Sloveense akropolis van de stad genoemd. Bovenop de beboste, steile heuvel heb je een prachtig panorama van de stad. In het kasteel worden er dagelijkse rondleidingen gegeven. Tevens is er een historische & archeologisch museum gevestigd. Als we van de burcht weer naar beneden lopen komen we uit op de bekende groentemarkt. Tussen de middag eten we op het marktplein bij een mobielen kip met friet kraam heerlijke kippenpootjes met friet. Er zijn veel leuke winkeltjes alleen de meeste zijn gesloten tussen 1 en 4 uur. Op de terugweg stoppen we bij een supermarkt om lekkere verse groente te kopen voor een echt campergerecht, spaghetti! Woody zit ons al op te wachten in de camper ze hoort ons van verre aankomen. De camping is ideaal voor een bezoek aan Ljubljana. Ik vond de stad wat tegenvallen, in de boekjes werd het vergeleken met Praag. Dat vind ik iets teveel van het goede. We eten heerlijk van de spaghetti en na de afwas is het tijd voor koffie. Ik duik mijn boek in en Wilma is met de route van morgen bezig. We willen richting Zadar, op zoek naar meer zon. Op het journaal zagen we net dat het de koudste meimaand is tot nu toe. Dus op naar Zadar. We hebben wat films op dvd meegenomen en nu we niet buiten kunnen zitten kijken we voor het slapen gaan nog een filmpje.
Ljubljana Ljubljana Ljubljana

Weer verder.

Vrijdag 24 mei. In de nacht worden we weer wakker van de regen die met bakken naar beneden komt. Op het dak van camper is dat natuurlijk extra goed te horen. Houdt het nu nooit op? Zachtjes tikt de regen, zong Rob de Nijs ooit. Ik kan het nu wel dromen. Als we om acht uur uit ons bed springen zetten we een kop thee en slingeren internet aan. Weeronline. Wat zal die site veel bekeken worden deze dagen. Wij vliegen heel europa door van Zadar naar het Balatonmeer en van Peschiera naar Rimini. Kroatië valt af en we gaan richting midden Italië. De camping ziet er troosteloos uit, het regent nog flink en overal liggen grote plassen water. Onze buurman moet met de boot naar het sanitairgebouw. Veel mensen trekken verder. Wij rijden via Trieste en Venetië richting Bologna. Het blijft maar regenen. Als we onderweg de akkers met jong gewas zien die onderwater staan vrezen we het ergste. De mooie rode klaproosvelden geven ditmaal het grauwe landschap kleur. We rijden door tot – Camping Citta di Bologna, het is een stadscamping met mooie niet al te grote plaatsen en op fietsafstand van het centrum van Bologna. We zoeken een plaatsje en nestelen ons heerlijk in de camper. Het is vijf uur. Tijd voor een Amaretto. Van de groentes die we nog over hebben van gisteren maken we een heerlijk pastagerecht. Het weer staat ons nog steeds niet toe om buiten te eten, en dat is best jammer. Maar we houden hoop. Na de afwas pakken we de dvd-box van Danielle Steel en kijken nog een mooie film vol intriges en echte liefde. Het wordt laat. Morgen gaan we naar Bologna. Welterusten.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Bologna

Zaterdag 25 mei. Het is niet tegeloven maar als we wakker worden schijnt de zon. Maar prijs de dag niet voor het avond is. Nog geen half uur later valt de regen weer met bakken uit de hemel. De discussie die we hadden of we met de bus of met de fiets naar Bologna zullen gaan is meteen opgelost, Het wordt de bus. Na het ontbijt en een lekkere douche gaan we gewapend met rugzak en paraplu naar de bushalte. De bus stopt voor de receptie van de camping en in twintig minuten tijd sta je in hartje Bologna. En als we de bus uitstappen kunnen we de paraplu dicht laten want het is droog. We wandelen eerst over een grote markt met kleding en schoenen. Bologna is de bruisende hoofdstad van Emilia-Romagna. Maar ook de stad van Ducati en Lamborghini. Het heeft veel paleizen en kerken. Het middeleeuws stadscentrum is zelfs autovrij. Ook op gastronomisch gebied is het een waar paradijs. Denk maar aan de Bolognese saus. En zelfs de bekende tagliatelle die wij kennen werd in 1487 ter ere van een huwelijk gemaakt door een geniale kok die geinspireerd werd door het blonde golvende haar van de bruid. (Met dank aan Google). We lopen richting Piazza Maggiore, een van de mooiste pleinen van Italie. Wilma is druk met het maken van fotos. Al sinds de 13de eeuw zijn hier de bekendste monumenten te vinden. Het ziet er allemaal geweldig uit, we drinken koffie met wat lekkers in een ostria dat is een kruising tussen een restaurant en een wijnbar. Geweldig om te zien hoe de mensen hier binnenkomen een koffie drinken en binnen vijf minuten weer weg zijn. Het oude centrum is meer dan de moeite waard voor een bezoek en we vermaken ons dan ook prima. Vooral de vele groentestalletjes en delicatesse zaken zijn een lust voor het oog en de maag. – Tamburini – echt geweldig, alleen erg druk op het moment als we binnen komen. We kijken onze ogen uit. We besluiten om bij de buurman een pizza te gaan eten. Ook lekker. De zon komt zelfs door. We maken de middag vol in Bologna met wandelen en fotograferen, en om half zeven pakken we weer de bus terug naar de camping. We worden weer netjes afgezet voor de receptie. Ideaal. In de camper ligt Woody op ons te wachten in haar mandje, wat een scheet. We maken een pannetje goulashsoep en rusten uit van een mooie dag in Bologna. Het was meer dan de moeite waard. Oja het regent weer.
Bologna Bologna Bologna

Verder naar Florence.

Zondag 26mei. Het al een drukte van belang op de camping. Dat heeft te maken met het reisgezelschap van ACSI die bij ons op de camping staan met een groep van negentien caravans en campers en van hieruit een reis naar zuid Italië gaan maken. Ze staan op het punt om te vertrekken. Ook wij zijn van plan om verder te gaan. Er is maar één gespreksonderwerp en dat is: het weer. Eind mei en het is nog steeds erg wisselvallig. Wij ruimen onze spullen op, legen de tank, vullen schoon water en legen het toilet. We zijn er druk mee. Vanuit Bologna rijden we over de SP65 een mooie binnenweg naar Florence. Het plan om misschien in de buurt van de Futa pas te gaan overnachten komt snel te vervallen, het is er net tien graden en zwaar bewolkt. We rijden Toscane in. Het landschap veranderd zienderogen, prachtig. De zacht geel gekleurde huizen en groene cipressen, dat is Toscane. We komen vanuit de bergen langzaam het dal inrijden en zien Florence al liggen. Met de zon hoog aan de hemel is het plaatje compleet. Onze camping heet, hoe kan het ook anders – Camping Michelangelo. De camping ligt op loopafstand van het oude centrum van Florence. Het is een terrascamping met een mooi uitzicht over de stad en ligt heerlijk in de avondzon. Het voelt een beetje als een oude hippie camping. Het sanitair is dan ook sterk verouderd en niet erg schoon. Maar als je in Florence loopt ben je dat snel vergeten. We kunnen het dan ook niet laten en lopen als de camper weer netjes staat toch nog even de stad in. We realiseren ons dat het zondag is, wat een drukte. Vanaf de camping naar de Ponte Vecchio, de oude middeleeuwse brug over de Arno, is het ongeveer vijftien minuten lopen. We dwalen heerlijk door het oude centrum en eten een ijsje. Lekker mensen kijken. Het belangrijkste plein van Florence is Piazza Della Signoria, op het plein zijn verschillende belangrijke gebouwen gelegen, waaronder het Palazzo Vecchio (stadhuis) en het Uffizi, een van de belangrijkste kunstmusea ter wereld. Het Palazzo Vecchio heet ook wel Palazzo della Signoria, waardoor het plein aan zijn naam komt. We lopen over het plein en besluiten om hier morgen nog eens goed rond te kijken want het is prachtig allemaal. De klim de heuvels op terug naar de camping is na deze dag toch nog een aardige onderneming. Terug op de camping eten we een pizza in het restaurant. Het is erg goed, zelfs de huiswijn is aan te bevelen, en met name het uitzicht vanaf het terras over Florence. We lezen nog wat en gaan voldaan naar bed.
Florence Florence Florence

Florence

Maandag 27 mei. We kunnen buiten ontbijten het is al heerlijk weer. We kopen een stokbrood en gaan in onze tuin zitten. Ja, we hebben een stukje tuin naast de camper. Wat een heerlijk begin van de dag, na de koffie pakken we onze spullen en dalen de trappen weer af richting het oude centrum. Via Ponte Vecchio en het Piazza Dell Repubblica lopen we naar de Cattedrale Santa Maria. Gedurende de middeleeuwen was Florence een van de belangrijkste steden van het Italiaanse schiereiland. Bij een stad met die positie hoorde een grote kathedraal en eind 13e eeuw besloot het stadsbestuur dan ook dat de oude kathedraal van Santa Reparata moest worden vervangen door een kerkgebouw dat de macht van Florence uitstraalde. De nieuwe kathedraal werd aan Maria gewijd, maar de naam Santa Maria del Fiore verwees ook naar destijds gebruikelijke naam van de stad, Fiorenza. Wat een drukte. We eten iets op het plein. Ons oog valt op een mooie overdekte markt. Mercato di Sant Ambrogio: Een kleinere overdekte markhal aan de Piazza di Sant Ambrogio. De markt heeft zowel plaats in de overdekte markthal als er rond. In de Mercato di Sant Ambrogio vindt niet zoveel toeristen omdat de markt minder centraal ligt waardoor de prijzen hier erg aangenaam zijn. Je kunt er lekker eten. Vandaar slingeren we door kleine steegjes weer terug naar de camping. Het is erg mooi weer en genieten in onze tuin. Na een kopje thee, pakken we onze boeken en een borrel. Na alle pizza en pasta is het tijd voor gebakken piepers, boontjes en een lekkere braadworst en dat alles uit eigen keuken. Op de camping is het een gezellige drukte. Er hangt een gemoedelijke sfeer. We hebben zelfs een prachtige zonsondergang. E ‘stata una bella giornata. Ofwel, het was een mooie dag. Buonanotte.
Florence Florence Florence
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Op naar het Gardameer.

Dinsdag 28 mei. Zachtjes tikt de regen op het camperdak. Na twee mooie dagen in Florence gaan we vandaag weer verder, verder is in ons geval terug naar het noorden. We gaan richting Gardameer. Of zoals de Italianen zeggen: Lago Di Garda. We eten iets en gaan douchen, we snappan niet dat deze mooie camping die zo centraal ligt voor een bezoek aan Florence er zo slecht bij ligt. Het is een prachtige camping op een mooi punt, bijna midden in de stad. Als we wegrijden klaart het weer meteen op en zal deze dag tot een prachtige dag maken. We verlaten Toscane en de cipressen buigen voor ons in de wind. Om drie uur rijden we het terrein op van – Camping Serenella. Tussen Bardolino en Garda. We checken in en krijgen een plaats toegewezen voor de camper. De plek ligt wel aan de doorgaande weg, het is wat lawaaierig maar later blijkt het een perfecte plek te zijn. De camping is helemaal vol. We gaan lekker buiten zitten en vanavond eten we ook weer eens heerlijk buiten. Dit is het echte vakantiegevoel. Ook hebben we weer de mogelijkheid om naar de tv te kijken, DWDD en het Journaal, we zijn weer helemaal bij. Het was een mooie dag.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Gardameer – Garda.

Woensdag 29 mei. Het lijkt of de zomer is begonnen, we beginnen de dag met zon! Eerst douchen, broodjes bakken, en buiten de tafel dekken. Wat een feest. Als we de boel opgeruimd hebben pakken we de fiets en fietsen we over een perfect aangelegd fietspad langs het meer naar Garda. Het is een leuk dorpje wat helemaal leeft van het toerisme, het is er al best druk. We pakken een terrasje voor een Latte Macchiato. Als we weer verder lopen schiet ik een enoteca in om wijn en grappa te proeven. Het is misschien wat vroeg. Ik neem ook een mooie fles olijfolie mee. Als we terug zijn op de camping pakken we onze boeken en de zwemspullen en gaan bij het zwembad liggen. Zwemmen wordt niets, het water is erg koud en dan moet je nog een badmuts op ook. No way. We maken een lekkere pasta bij de camper en de fles wijn van vanochtend gaat open. Natuurlijk een fles uit Bardolino. Afwassen, koffie en lezen. De avond vliegt voorbij.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Gardameer – Bardolino.

Donderdag 30 mei. Wilma zit al met een kopje thee buiten in haar boek te lezen. We ontbijten heerlijk in het zonnetje. Vandaag is er markt in Bardolino. Bardolino is vooral bekend door de wijn die uit deze streek komt, genoemd naar de druivensoort die de naam Bardolino draagt. Bardolino Classico is een lichte, rode wijn. De Strada del Vino is een wijnroute door het achterland van Bardolino, die langs meer dan 60 wijngaarden en wijnkelders voert. Met de fiets zijn we er binnen tien minuten in Bardolino. Het is een grote markt die de hele promenade inneemt. Tassen, schoenen, schoenen,tassen, tassen en schoenen. Het is enorm druk en de marktlieden doen goede zaken. Natuurlijk is het leuk om het allemaal te bekijken vanaf een terrasje. Bardolino is een heel leuk stadje en veel groter dan ik gedacht had. Het plein aan de Piazza Matteotti is de favoriete ontmoetingsplek voor de plaatselijke bevolking en toeristen. Hier vind je ook de beroemde ijssalon Cristallo! Natuurlijk kunnen we die niet voorbij lopen. Halverwege de middag neemt de bewolking toe en fietsen we weer terug naar de camping. Vanavond staat er lasagne op het menu. Helaas moeten we binnen eten, de zon komt niet meer terug vandaag. Morgen begint een driedaags wijnfestival in Bardolino. Op het nieuws zien we dat het weer in Europa nog steeds helemaal van slag is. Sneeuw in de Alpen, veel te lage temperaturen in midden Europa en dat voor eind Mei. Tot morgen.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Gardameer – Festa dell’uva e del vino.

Vrijdag 31 mei. De dag begint bewolkt. Je zou er depri van worden. Na overleg wat we zullen doen, hier blijven of gezien het betere weer in Nederland terug naar huis te rijden. We besluiten om met de fiets naar ons wifipunt in Garda te rijden en daar de weer-sites te bekijken. We hebben een winkeltje ontdekt met supersnel internet wat niet is beveiligd. En in dat bereik naast de winkel is een terrasje waar je heerlijke koffie kan drinken. Twee vliegen in één klap. Het weer is overal slecht, en in onze buurt blijft het wisselvallig. We besluiten om nog hier te blijven. Even surfen en koffie drinken, het is perfect. Langzaam klaart het weer op, maar de korte broek blijft in de kast. Vandaag begint in Bardolino het driedaagse – Festa delluva e del vino -. Drie dagen staat de Rosé uit deze streek centraal tijdens een groot feest. Er zijn tientallen leuk versierde stalletjes van wijnboeren die hun wijn aan willen prijzen. Je koopt een glas en je kunt dan in de stalletjes van de verschillende wijnhuizen de wijn proeven, voor één euro twintig per glas. Het is erg gezellig en er hangt een gemoedelijke sfeer. Ook zijn er veel stalletjes met lokale producten. Je kunt alles proeven. Bij een kraampje met echte Balsamico laat ik mij eens uitleg geven over de verschillen tussen de producten die er staan. Hier mag ik alles proeven en het is een openbaring, wat een smaak, heerlijk. Ik koop een flesje van tien jaar oud, thuis maar eens rustig opzoeken waar ik het allemaal voor kan gebruiken. De dame achter de kraam vertelde dat het zelfs lekker is op aardbeien. Zelfs het weer werkt mee en aan het eind van de middag zitten we in het zonnetje op de promenade. Goed dat we nog een paar dagen blijven. Terug op de camping kunnen we weer buiten koken, we maken pasta met verse groenten en vis. Op de camping is een marktstalletje waar je dagelijks verse groenten en fruit kunt kopen. Ideaal. Met een goed glas bardelino genieten we nog even na van een mooie dag met prachtig weer.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Gardameer – Een dag helemaal niets.

Zaterdag 1 juni. We besluiten om vandaag lekker bij de camper te blijven want het weer is ons gezind. In het zonnetje ontbijten we heerlijk en daarna pakken we onze boeken en lezen de dag door. Koffie, kletsen met onze Duitse buren uit Wesel, lekker eten en borrelen. We laten de bakplaat het werk doen vanavond. Met een glas Prosecco in de hand kijk ik hoe Wilma aan het knetteren is. Als het fris begint te worden duiken we naar binnen. Het was een heerlijke rustige dag, het is echt een prima camping de plaatsen zijn niet erg groot en wat dicht op elkaar maar de rest is prima. Dichtbij leuke dorpjes en alles bij de hand zelfs het sanitair is perfect.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Gardameer – Op de fiets naar Lazise.

Zondag 2 juni. We blijven nog een dagje aan het Gardameer. Na de douche spring ik op de fiets en haal in de supermarkt twee vers gebakken stokbroden voor het ontbijt. Als ik het verslag zit bij te werken komt Wilma al met de wegenkaart want we gaan op de fiets naar Lacise. Langs het Gardameer loopt een fietswandelpad wat goed onderhouden is en dus prima te berijden. Het is erg druk op het pad. We komen eerst door Bardolino waar nog steeds het wijnfestival plaats vindt. De route tussen Bardolino en Lacise is erg mooi. Jasmijnstruiken staan langs het pad hullen ons in een heerlijke geur. Lazise is een zeer leuk plaatsje. Onder de Venetiaanse heerschappij was de plaats een belangrijk handelscentrum. Overblijfsel uit die tijd is het tolhuis aan de haven, van waaruit Lazise eeuwenlang het goederenverkeer op het Gardameer controleerde. Bij die haven drinken we een Latte Macchiato. We wandelen door het dorpje en komen langs een kleine pizzeria met een gezellige binnentuin, gezien het tijdstip van de dag een mooi moment voor een lekkere pizza. Het smaakt ons prima. Ook hier is het erg druk. We nemen nog een ijsje en genieten daar samen met de zon van op een bankje aan het Lago di Garda. Wat ons opvalt is dat iedereen met een ijsje loopt, daarom is er ook op elke hoek van de straat een gelateria te vinden denken we. We fietsen weer terug naar de camping om nog van de zon te kunnen genieten in onze stoeltjes. Onze Duitse buren hebben de boel al ingepakt, zij gaan morgen weer naar huis. We kletsen gezellig nog wat met elkaar en zien de zon langzaam wegzakken in het meer. Ook wij besluiten morgen richting huis te gaan.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Gardameer – Karlsruhe

Maandag 3 juni. Net op tijd wakker om onze Duitse buren uit te zwaaien. We maken nog wat grapjes of ze de zwemvliezen en duikbril in de auto hebben liggen. Door de hevige regenval van de laatste dagen in Oostenrijk, is er daar in drie dagen tijd driehonderd liter water per vierkante meter gevallen. Op het nieuws hebben we gehoord dat er veel wegen in Oostenrijk zijn afgesloten en onder water staan. Na het ontbijt en douche pakken we de camper in en gaan op weg richting Brennerpas. Trentino en de Dolomieten zijn prachtig, vooral de vele wijngaarden geven de omgeving kleur. De met sneeuw bedekte toppen van de Alpen loodsen ons Oostenrijk in. Van de afgesloten wegen hebben we gelukkig geen last. Als we avonds het nieuws bekijken schrikken we van de beelden. Het is een ramp. Via München rijden we naar Karlsruhe en daar stoppen we voor de nacht. Op een doorreiscamping net van de snelweg. Als we de camper op de plek hebben staan gaan we naar het restaurant, we hebben eigenlijk wel trek. Alleen is het de eerste werkdag voor de ober vandaag. Het is een buitenlandse jongen die vandaag ook nog voor het eerst in Duitsland is en vanavond dus voor de leeuwen gegooid wordt. Het is erg druk in het restaurant, er wordt veel gemopperd, uiteindelijk krijgen we onze schnitzel met friet. Per slot van rekening zijn we weer in Duitsland – schnitzelland. Nog een wijntje in de camper en op tijd naar bed.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Rudesheim – Limburg am Lahn.

Dinsdag 4 juni. Op een doorreiscamping is iedereen altijd vroeg uit de veren en al druk met het reis klaar maken van de camper of caravan. Zo ook vandaag. Als we om acht uur wakker worden is de helft al weg. De voorzieningen op de camping zijn sober maar schoon. Ook wij pakken in en gaan met de zon hoog aan de hemel richting Rüdesheim am Rhein. Rüdesheim am Rhein ligt in een romantisch gebied langs de Rijn dat deel uitmaakt van het UNESCO werelderfgoed. Rüdesheim am Rhein is vrij toeristisch omdat het gemakkelijk te bereiken is met de auto en met de boot. We rijden via Bingen en steken daar met de pont over naar Rudesheim. Hier is nu goed te zien dat de rijn ver buiten de oevers stroomt. Overal zijn brandweerlieden bezig met zandzakken te vullen en worden kelders leeggepompt. Het is een bizar gezicht. Ook hier is dus veel regen gevallen de afgelopen dagen. We hebben een tip gekregen om de camper boven op het Niederwalddenkmal te parkeren. Zij herinnert aan de stichting van het Duitse Rijk direct na de Frans-Duitse Oorlog. Je hebt van daaruit het mooiste uitzicht over de rijnvallei. We zetten de camper op een mooi plekje uit de zon neer voor onze Woody, ze vindt het prima en kruip in haar mandje. Een bakje brokjes en fris water en ze is tevreden. We wandelen tussen de wijnranken naar beneden het dal in naar het oude Rudesheim. Vroeger zijn we hier al eens eerder geweest, ik met de motor en Wilma met haar ouders. Eens kijken hoe we het nu vinden. Als we beneden komen zien we ook hier de slangen uit de kelders komen waarmee het water weggepompt wordt. We lopen over de promenade en gaan eerst lekker eten in een echt Duits eethuis. Na het ietwat mislukte schnitzelverhaal van gisteravond gaan we nu op herhaling, een jagerschnitzel en Wilma een halve haan. Het smaakt prima. De Drosselgasse is de toeristische attractie van Rudesheim. Het is een druk en heel gezellig smal straatje met eettentjes en wijnstubes. Duitse slagermuziek knalt uit de speakers. Hoe zal het er hier uitzien in het hoogseizoen tijdens de wijnfeesten? Na een heerlijk ijsje pakken we de kabelbaan en gaan terug naar boven, terug naar Woody. Het was een perfecte tip om hier boven te parkeren en naar beneden te wandelen en dan met de kabelbaan weer omhoog. We willen gezien het weer toch nog wat langer in deze buurt blijven en gaan richting – Limburg am Lahn. Daar is een mooie camping waar we zo vaak langs gereden zijn op de A3 richting het zuiden dat we er nu wel eens willen gaan staan. Onderweg komen we door gebieden waar het water al op de weg staat en moeten we omleidingen nemen. Hele campings aan de rijn staan onder water, triest allemaal. Aan het eind van de middag rijden we – Lahn Camping Limburg op. We mogen zelf een plekje uitzoeken en binnen een kwartiertje zitten we lekker in het zonnetje voor onze camper. Voor het avond eten maken we een pannetje soep, heerlijk. Voor we het weten is het bedtijd. Het was een dag met uitzonderlijk mooi weer, maar ook met veel water overlast en ellende.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Limburg am Lahn – Altstad en een stukje fietsen.

Woensdag 5 juni. De dag begint met zon. Het weer in Europa begint wat beter te worden. Eindelijk. We zetten onze stoelen in de zon en gaan eerst lekker ontbijten. Het is een prachtige camping, aan de Lahn. Goed sanitair en mooie plaatsen. Lahn Camping Limburg is meer een stop waard. Na de koffie pakken we fietsen en gaan naar de altstad van Limburg am Lahn. De altstad ligt op loopafstand van de camping. Prachtige oude vakwerkhuizen, waarvan er vele momenteel worden gerestaureerd sieren het oude centrum. We klimmen, door de nauwe straatjes, omhoog naar de Dom van Limburg gebouwd in 1235 in een vroeg-gotische bouw. Vanaf de Dom heb je een mooi uitzicht over het Lahndal. Gezellige winkeltjes en restaurantjes, het is echt een leuk stadje. We gaan op een terrasje zitten en bestellen een Latte en natuurlijk een stuk sachertorte. We slenteren nog een stukje door de altstad van Limburg en zoeken onze fietsen weer op. Langs de Lahn loopt een mooi fietspad. Goed bewijzerd. Wij rijden richting Diez. Prachtig. Het – Oranje slot Nassau is ons doel maar het is alleen mogelijk om met een gids op bepaalde tijden het kasteel te bezoeken. Ongedane zaken fietsen we weer terug naar de camping. De fietsroute is erg mooi. Eenmaal terug op de camping installeren we ons weer voor de camper. De boeken en een fles witte wijn komen op tafel. Dit is genieten. We kletsen wat met onze buren die door autopech noodgedwongen hier staan. Hun auto is in reparatie en verwachten morgen weer verder te kunnen reizen. Vanavond gaat de bbq aan. Het is een kant en klaar bakje met kolen en aanmaak folie, het doet het prima. De tonijnstukken zijn zo gaar. Wilma heeft in de tussentijd in het restaurant friet gehaald, en met de witte bonen in tomaten saus is het een lekker hapje. Je zult het niet vaak tegenkomen op de menukaart denk ik. We lezen en drinken nog iets en als het wat frisser wordt gaan we naar binnen en kijken nog een filmpje op de laptop. Wat een lekkere dag.
toscane gardameer toscane gardameer toscane gardameer

Limburg am Lahn – Weer naar huis.

Donderdag 6 juni. Weer naar huis. Na ons vast ochtendritueel gaan we nog even aan het water zitten en schieten wat fotos van de prachtige omgeving. We zwaaien onze buren uit, zij gaan weer met de gerepareerde auto verder met hun reis. We horen dat het in Nederland prachtig weer is. Dat maakt de terugreis een stuk aangenamer. Via de A61 rijden we richting Venlo. Als we ons dorpje inrijden voelt het meteen weer goed. De zon geeft ons een knipoog, tot de volgende reis.