Je bekijkt nu Met de camper naar Toscane – Umbrië en Elba

Met de camper naar Toscane – Umbrië en Elba

Achteraf geschreven:

Umbrie is een groenrijke regio in centraal Italie, die bekend staat om haar glooiende heuvellandschap, wijngaarden en middeleeuwse stadjes. Zo is het voor cultuurfanaten goed vertoeven in of nabij een van de historische plaatsen. De bruisende studentenstad Perugia, bedevaartsoord Assisi, Orvieto en Spoleto hebben ieder hun eigen charmes, een bijzondere geschiedenis en vele bezienswaardigheden. Daarnaast is -het groene hart van Italie- een ideale bestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Het Trasimeno Meer in het westen, de oostelijke Apennijnen en de rivier de Tiber zorgen voor een afwisselend landschap. In de ongerepte natuur zijn ook veel wandelroutes te vinden.

Vertrek naar Italie

Zaterdag 28 augustus. We hebben drie weken de tijd en mooi weer in het vooruitzicht. De afgelopenn weken was het in Nederland vooral erg nat. Er zijn veel records gesneuveld wat betreft neerslaghoeveelheden. De camper is ingepakt en tegen tien uur rijden we weg. Onderweg wisselen regen en zon elkaar af. We rijden door tot Zwitserland en stoppen aan de Sempacher See op T.C.S Campingplatz. Mooie camping met veel vaste plaatsen. Het veld waar we normaal zouden moeten staan is gereserveerd voor een Ferrari meeting morgen. Het is al laat en we eten makkelijk, lekker krieltjes, kipfilet in wijnsaus en erwtjes. Wat is het toch een feestje… De rust wordt wel af en toe verstoord door ronkende Ferrari’s
ItalieItalieItalie

Covelo aan het Lago d’Iseo

Zondag 29 augustus. Opstaan met een heerlijk zonnetje en met het geluid van ronkende Ferrari’s. Voordat we wegrijden nemen we even een kijken bij al dat moois en maken wat mooie foto’s. De meest uiteenlopende mensen en modellen beiden om bekeken te worden. Tegen elf uur rijden we richting Iseo. We willen een verrassingsstop maken bij Herman en Fanny. We rijden een stuk binnendoor, omdat we denken dat het sneller en mooier is. Jammer. Binnendoor duurt veel langer en er is weinig te zien. Eindelijk komen we aan op Camping Covelo, vlakbij de camping waar Herman en Fanny staan. We worden vriendelijk ontvangen op de camping en krijgen een mooie plaats. We staan bijna aan de rand van het Iseomeer en zitten overal dichtbij. Ook krijgen we een welkomstdrankje aangeboden. Helemaal top. We fietsen als we de welkomsborrel op hebben richting Punta ‘ora, de camping van Herman en Fanny. We hebben niets afgesproken, dus de verassing is erg groot als ze ons zien. Vanavond gaan we met z’n vieren eten bij een pizzeria in Iseo. Herman kent het hele dorp, ze komen hier al jaren en zo krijgen we snel een tafeltje, ondanks dat er een flinke rij wachtende staan. Heerlijk gegeten en daarna natuurlijk een ijsje bij de gelateria. We lopen nog wat door het gezellige Iseo en worden getrakteerd op een balletvoorstelling op het plein in het centrum. Het was een heerlijke dag met een geweldig afsluiting.

Lago d’Iseo

Maandag 30 augustus. Vandaag worden we uitgenodigd door Herman en Fanny om mee te gaan varen op het Lago d’Iseo. Ze hebben een mooie speedboot gehuurd voor vier dagen. Geweldig. We worden met de boot bij de camping opgehaald. Het is een zeer luxe boot met aardig wat PK. We varen langs de kust en langs de kleine en grote eilandjes die in het meer liggen. Sophia Loren heeft hier een eiland en ook de Heer Beretta (van de wapens inderdaad). We leggen onderweg aan voor koffie en ook tussen de middag eten we hier een broodje. Het is een eenvoudig restaurant waar je makkelijk met de boot kunt aanleggen. Helaas hebben wij al helemaal geen ervaring met het aanleggen van boten en Herman en Fanny moeten ook weer even wennen. Lachen dus, maar gewoon stoer blijven kijken. Nadat we bijna het hele meer zijn rondgevaren, leggen we de boot op een mooie plaats stil en kunnen we heerlijk zonnen en zwemmen. Het is heerlijk zonnen op het dek en natuurlijk nemen we een duik in het heerlijke warme zoete water. Nadat we weer zijn afgezet bij de camper eten we Lasagne met sla en brood. Na het eten begint het af te koelen en trekken we naar binnen om lekker bij Trogir (onze poes) te zitten en even te internetten. Deze luxe is gratis op de camping. Als we op bed liggen lijkt het of de camper danst op het water……..
iseoiseoiseo

Sant- Arcangelo-Magione

Dinsdag 31 augustus. De zon staat alweer op ons terrasje en na het ontbijt nemen we afscheid van Herman en Fanny om verder te rijden naar het Gardameer. We slaan nog wel even snel een jerrycan met vijf liter Frizante wijn in bij de lokale wijnboer en rijden daarna weg. Na een klein uur komen we aan bij de eerste camping aan het Gardameer. Na wat wachten omdat er veel gasten bij de incheck balie staan horen we uiteindelijk dat de camping vol is. Verder naar de volgende. Zelfde verhaal. We hebben nu al aardig wat tijd staan wachten en beginnen wat te balen. Wij gaan nooit in het hoogseizoen op vakantie en weten nu ook meteen weer waarom. Het is erg druk en heel warm. We besluiten om verder te rijden naar Camping Villaggio Italgest in Sant- Arcangelo-Magione aan het Trasimeno meer. We komen tegen zeven uur aan op de camping en we krijgen een hartelijk welkom van Ed, Karin en de kinderen. Ze staan hier al een week en hebben het reuze naar hun zin. Samen gaan we vrijdag naar de bruiloft van Marco en Lea. Een plaatsje zoeken en daarna met de hele bups uit eten bij de Pizzeria in het kleine dorpje. Gezellig. Het eten is heerlijk en na een borrel bij het huisje van Ed en Karin duiken we het bed in.

Castiglione del lago

Woensdag 1 september. Eerst de camper recht gezet want we hebben onrustig geslapen. En dat wil nog wel eens helpen. We halen lekkere broodjes en ontbijten voor de camper in het zonnetje. We hebben een mooi plekje op deze mooie camping. Vandaag bezoeken we de markt in Castiglione di lago, klein dorpje gebouwd op een heuvel. Onder aan de heuvel is een grote parkeerplaats met evt. busvervoer naar het centrum boven. Het is een kleine markt, midden in het centrum. Helaas heeft het centrum niet echt een terras waar we met z’n allen kunnen zitten, dus dan maar terug naar de camping. Na een broodje, nemen we een duik in het mooie zwembad van de camping. Het water is best fris, maar je koelt er wel lekker van af. Tegen het eind van de middag begint het te betrekken en beginnen we met het avondeten. We koken bijna elke dag dag op de camping bij de camper. Het is juist heerlijk om te brutselen. De familie kookt niet tijdens de vakantie, en gaan uit eten. Wij eten courgette met pasta en zalm. Later op de avond komen Ed en Karin nog een afzakkertje nemen. Gezellig.
Castiglione del lagoCastiglione del lagoCastiglione del lago

Perugia

Donderdag 2 september. Heerlijk geslapen (het levelen heeft geholpen) en na een ontbijt op ons zonnige terras, gaan we na een duik in het zwembad, weer op stap. Ditmaal naar Perugia. Een mooie stad boven op een heuvel boven het dal van de Tiber. Perugia is de hoofdstad van de regio. De auto parkeren we in de garage bij het busstation en via een aantal roltrappen die door de oude gewelven van de stad lopen komen we midden in het centrum uit. De stad is niet groot, maar heeft wel veel cultuur en mooie uitzichten. Een praktische brochure is walking around PERUGIA. Er staan wandelroutes in en een plattegrond van het historische centrum. Na een heerlijk ijsje eten, een beetje shoppen, een beetje cultuur opdoen, fotograferen en natuurlijk genieten, rijden we terug en gaan langs de trouwlocatie van morgen, waar Marco en Lea gaan trouwen. Wat een geweldige locatie. Een klein en rustig middeleeuws dorpje met geweldige fotogenieke plaatsen. Dat wordt genieten. Op de terugweg even boodschappen doen voor de barbecue vanavond. We hebben een grilplaat en een bakplaat, dus bakken maar. Salades, brood en friet van de camping erbij en eten maar. Erg leuk. Het is een succesje. Heerlijke dag.

Corciano

Vrijdag 3 september. Om 10.00 uur rijden we in onze nette kleren naar de trouwlocatie. Er hangt een zeer gemoedelijke sfeer en de bruid loopt nog in de korte broek. Het is een agricultuur -bed and breakfest- met een zwembad op een groot landgoed. De cateraar is al druk bezig. Als de bruid klaar is en in haar mooie jurk de trap af komt lopen begint het feest. Ze geeft zich over aan de bruidegom en we vertrekken naar Corciano voor de trouwerij. Corciano heeft een mooie knusse trouwzaal met een mooi stijlvol plafond vol fresco tekeningen. De ceremonie is in het Italiaans en is erg bijzonder. Nadat de ringen bij elkaar zijn omgedaan en er is getekend vertrekken we met de groep naar het dorpsplein. Waar we genieten van de ontspannen sfeer en een lekkere kop koffie, ook is er genoeg te eten. Dit alles staat uitgestald op het terras van het eethuis. Daarna het dorpje in om foto’s te maken. Het gaat allemaal erg ontspannen en het is erg leuk. Bij terugkomst op het landgoed liggen er al een aantal gasten in het zwembad en hier is de sfeer ook weer erg relaxed. De prosecco wordt geserveerd samen met een aantal gefrituurde groenten hapjes. Lekker en heel bijzonder. Tegen half acht gaan we aan tafel. De lange brede eettafel is buiten gedekt en ziet er fantastisch uit. Wat een droomlocatie. Het eten wordt uitgeserveerd en bij elk gerecht een andere wijn. Van alles is meer dan voldoende en het is puur genieten. Het toetje bestaat uit de bruidstaart met daarbij koffie en een likeurtje. Na dit alles is er muziek in de tuin en kan er volop gedanst worden. Het gaat nog tot in de late uurtjes door. Omdat Ed, Karin en de kinderen morgenvroeg weer naar huis gaan, omdat de vakantie van de kinderen erop zit, vertrekken we op tijd. We zijn net te laat bij de camping om de auto nog op het campingterrein te kunnen zetten. Daarom parkeren we de auto buiten het campingterrein en lopen naar we het huisje. We nemen afscheid van elkaar en wensen elkaar een goede terugreis. Wederom een bijzondere en geweldige dag. We hebben veel trouwpartijen meegemaakt, maar deze was wel heel byzonder.
Castiglione del lagoCastiglione del lagoCastiglione del lago

Sant ‘Arcangelo – Magione

Zaterdag 4 september. Het is rustig op de camping. We missen de familie nu al. We ruimen de boel wat op en maken een rondje over de camping. Het is een mooie camping aan het meer met veel kleine strandjes. Wij staan ver van het meer af, omdat er veel muggen zijn. De plaatsen dichterbij het meer zijn iets kleiner dan aan onze kant en er is bijna geen afscheiding tussen de plaatsen. De rest van de dag lummelen we wat.
Umbrie en ElbaUmbrie en ElbaUmbrie en Elba

Assisi

Zondag 5 september. Vanmorgen is het iets bewolkt. We trekken verder naar Assisi, 40 km hiervandaan. Camping Village Assisi ligt ongeveer twee tot drie kilometer vanaf het centrum van Assisi. Op de camping worden we vriendelijk ontvangen en we mogen zelf een plaats uitzoeken. Na de lunch fietsen we naar het centrum van Assisi. De weg is druk en gaat bergopwaarts. Aardig bezweet komen we aan bij het plaatselijk busstation, waar we de fietsen vastzetten aan een hekwerk. De schitterende stad staat in het teken van de heilige Franciscus. Aan het eind van de middag zijn we getuige van een -processie-, ossenkarren rijden door de stad en veel bereden paarden. Geen idee waar dit over gaat. Op 26 september 1997 werd Assisi getroffen door een zware aardbeving. Er vielen vier doden. De Basilica werd ernstig beschadigd een deel van het gewelf stortte in. De kerk werd gedurende twee jaar gesloten wegens restauratie. Tegen zonsondergang bezoeken we de Basilica St Francisus. De basiliek bestaat uit drie delen. De basis vormen de crypte met daarin het graf van de heilige Franciscus van Assisi. Hierop zijn twee kerken gebouwd: de benedenkerk (1228-1230) en de bovenkerk (1230-1253). Hoewel er een groot verschil is tussen het sombere karakter van de benedenkerk en het meer heldere karakter van de bovenkerk, zijn beide duidelijke toonbeelden van de Italiaanse gotiek in deze periode. De campanile is romaans. De basiliek bepaalt het aanzicht van Asissi, de stad is weer helemaal opgebouwd en ziet er mooi uit. Erg leuke stad waar wel veel hoogte verschil is. De terugweg met de fiets is een makkie, bergafwaarts met de neus op het stuur. Vanavond eten we in de camper omdat het buiten best fris begint te worden. Op de camping hebben we inmiddels bezoek gekregen van een stel jonge katten die uitbundig tekeer gaan. Alsof we thuis zijn.
Umbrie en ElbaUmbrie en ElbaUmbrie en Elba

Spoletto en Baschi

Maandag 6 september. Na een warme en jeukerige nacht rijden we door richting Spoletto. We parkeren de camper onderaan de stad en lopen via de smalle straatjes naar de bovenstad. De winkels zijn gesloten ivm siesta, dus het is erg rustig. Spoletto is een leuke stad met diverse gezellige pleintjes. In de stad bevindt zich de 8e eeuwse Kerk van San Salvatore, een relatief zeldzaam voorbeeld van de Langobardische architectuur.
De kathedraal, ook wel de Duomo of de Santa Maria Dell’Assunta genoemd, werd gebouwd tussen 1175 en 1227 en heeft een typisch romaanse gevel. We eten een lekkere pizzapunt op het terras en lopen via de andere kant van de stad weer terug. We rijden door richting Todi. Het begint hevig te regenen en te onweren, maar als we bij Todi is het alweer droog. De weg naar het centrum van Todi erg steil op het bord staat achttien tot negentien procent en dat voelt niet goed. We proberen een stukje om omhoog te komen maar we hebben er geen goed gevoel bij en besluiten om niet verder te gaan en keren (met veel pijn en moeite) om. Dan maar verder naar Camping Gole del Forello, omdat het zo hevig geregend heeft is het grasveld voor de camping erg drassig en ja hoor je raad het al, ik (Wilma) rij de camper vast. Na wat gedoe met planken en grind, worden we eruit getrokken door een tractor die de campingeigenaar heeft geregeld. Wat een gedoe. We zijn de enige op de camping en hebben dus de ruimte. Het uitzicht op het meer is erg mooi. Het weer is helemaal opgeklaard en we genieten van de zonsondergang. Een fles wijn en een goed boek.
Umbrie en ElbaUmbrie en ElbaUmbrie en Elba

Orvietto en Montepulciano

Dinsdag 7 september. Na het ochtend ritueel rijden we verder richting Orvietto. Vanaf de parkeerplaats onder aan het dorp vertrekt normaal een kabelbaan naar de bovenstad. Helaas is deze in onderhoud en worden we met bussen naar boven gebracht. We hebben schitterend weer en nemen eerst een cappuccino op het terras. Orvietto staat bekend om zijn kathedraal. Deze kathedraal (Duomo di Orvieto), gebouwd tussen het eind van de dertiende en de vijftiende eeuw. Het schip van de kerk is gebouwd in romaanse stijl met horizontale zwart-witte banden zoals in Siena en Florence. Het is meer dan de moeite waard om te zien. De stad is erg fotogeniek. Binnen in de kathedraal mag niet gefotografeerd worden maar de buitenzijde is zo uniek dat hier veel mensen de nodige foto’s maken. Vanaf de 42 meter hoge romaanse Torre del Moro is het mogelijk de wijde omgeving van de stad te overzien, tot aan de ingeslapen vulkaan Monte Amiata toe, 400.000 jaar geleden de bron van het plateau van tufsteen waarop Orvieto gelegen is. We eten iets kleins en lopen terug. Tegen 16.00 uur rijden we verder naar Montepulciano. Dit is het hoogst gelegen dorp van de regio. De weg ernaar toe is erg de moeite waard. Tegen het eind van de middag komen we aan bij de camperplaats. De camperplaats is een grote parkeerplaats nabij brandweer en busstation, van waar je zo het centrum inloopt. Wel moet er weer geklommen worden, maar dat is goed voor ons. Het waait en het wordt fris. Daarom eten we lekker eten in de camper. Er staan veel campers op deze plaats, vooral Italianen. We staan bijna nooit op camperplaatsen. Het is een leuke ervaring.
Umbrie en ElbaUmbrie en ElbaUmbrie en Elba

Elba

Woensdag 8 september. Vannacht goed geslapen. Als we wakker worden begint het hevig te regenen. Klinkt gezellig, maar toch maar even het grote raam dichtdoen. Het is maar een bui. Na het ontbijt lopen we de stad in. De zon laat zich zien. Het is nog erg rustig. Vanaf de muren en versterkingen van de stad heeft men een mooi uitzicht over Umbrië en Zuid-Toscane. Montepulciano ligt in een wijnstreek waar de bekende Vino-Nobilewijn gemaakt wordt. Binnen de stadsmuren bevinden zich vele palazzi in renaissance-stijl. De hoofdstraat, de Corso, is zeer steil en leidt naar de Duomo van Montepulciano, die gebouwd is in de 16e en 17e eeuw. Er zijn veel wijn en delicatesse winkeltjes, waar je mag proeven. Tegen de middag lopen we terug naar onze camper en besluiten we om verder te reizen richting Elba. In Montepulciano hebben we al wat regen gehad en dit houd onderweg aan. Rond half vier komen we aan bij de veerboot in Pombiane. We kopen een kaartje en rond 18.00 uur komen we, na een uur varen in het zonnetje, aan op het schitterende eiland Elba. Tien kilometer vanaf de veerboot ligt de Camping Rosselba le Palme. Het eiland is groen en er groeien veel mooie bomen en planten. Ook op de camping is het een groene oase met zelfs een botanische tuin en een zwemparadijs. Het is een terrassencamping en wij staan onderaan dichtbij de receptie. Het is dus klimmen als we willen douchen of afwassen. Vanavond eten we pastasaus met verse pesto uit Montepulciano. Heerlijk
Umbrie en ElbaUmbrie en ElbaUmbrie en Elba

Elba

Donderdag 9 september. Als we wakker worden schijnt de zon al volop. Na het ontbijt lopen we naar het strand vlakbij de camping. Het zicht vanaf het strand richting Portoferraio is erg mooi. Maar het ligt wel twintig kilometer van de camping af. Te ver om te fietsen vinden wij en ook het warme weer speelt een rol om dan te kiezen voor de bus. Er rijdt slechts vijf maal per dag een bus richting Portoferraio. We moeten een half uurtje wachten om de bus van twaalf uur te kunnen pakken. Na een dik half uur rijden door een prachtige omgeving komen we aan in de haven van Portoferraio. Deze stad is ook gebouwd tegen de helling en het is dus weer klimmen, maar het uitzicht is meer dan de moeite waard. Portoferraio werd in 1548 opgericht door Cosimo I de’ Medici, groothertog van Toscane. Hij gaf het de naam Cosmopoli, wat Cosimo’s stad betekent. De stad bleef eigendom van de groothertog van Toscane tot in de 18e eeuw. De stad werd opgeëist door Engeland, Frankrijk en Oostenrijk en in 1814 als ballingsoord overgedragen aan Napoleon Bonaparte. We lopen langs het verblijf van Napoleon. Uiteindelijk komen we weer aan de haven uit. We zoeken een terras op om iets te eten en te drinken. De veerboten varen af en aan. Een schouwspel op zich. Tegen het eind van de middag nemen we de bus weer terug naar de camping. We zitten precies op tijd in de bus, want het begint hard te regenen. Als we op de camping aankomen is het alweer bijna droog. We pakken onze boeken en met een bak thee gooien we ons in de stoelen. Eens lezen wie die Napoleon nou precies was…
ItalieItalieItalie

Elba

Vrijdag 10 september. Het heeft vannacht enorm geregend. Berry is er nog uit geweest om de luifel extra schuin te zetten. Als we buiten komen is alles nat en vooral rood. We staan op een plek waar we geen gras hebben maar rood zand. Voor dat we de boel gaan inpakken alles eerst maar zo goed mogelijk schoon maken. We willen verder naar het zuiden van het eiland gaan. Als we weer rijden valt het meteen weer op hoe mooi het eiland is. Het eiland heeft vele mooie baaien. Onderweg zien we ook veel wijnbouw. Het eiland is al sinds de 5e eeuw voor Christus bewoond, door de Etrusken. Die kwamen af op het vele ijzer dat er te vinden was op het eiland. De Etrusken hebben een weg over het hele eiland gemaakt, die nu geasfalteerd is en een indrukwekkende rit is door de natuurschoon van het eiland. Later kwamen de Romeinen die ook ijzer van het eiland haalden. We stoppen in Procchio bij een prachtige baai. Hier is goed te zien dat Elba ook leeft van het toerisme. Een gezellig druk strand met veel eettentjes en een pizzaria waar ze met de benen buiten hangen. Dat moet goed zijn en inderdaad de pizzapunten zijn heerlijk. We rijden verder naar Marciana Marina. Ook een mooie badplaats met een keizelstrand. In de middag komen we aan op Camping Ville degli Ulivi in Marina di Campo. We worden vriendelijk ontvagen en mogen een mooi plaatsje uitzoeken. Ditmaal lekker in het zonnetje. We hangen alles te drogen en ploffen neer met een boekje op ons terras. Tegen het eind van de middag lopen we even naar het best wel grote strand, waar ook diverse eetgelegententjes zijn. Het ziet er allemaal netjes en gezellig uit. We zitten nog iets in het seizoen dus ook hier is het aardig druk. Na de zonsondergang gezien te hebben nemen we borrel op ons terras. Heerlijke camping met een mooie ligging.
ItalieItalieItalie

Elba

Zaterdag 11 september. Vandaag een luie dag. Lekker ontbijten, beetje spelevaren in de zee, lekker lunchen, lezen, even het leuke dorpje Marina di Campo in fietsen voor een ijsje en wat boodschappen doen voor het avondeten. Vanavond eten we vers gemaakte tonijnballetjes in tomatensaus met . Een recept uit het Italie kookboek van Jamie Oliver. Ja dit boek gaat mee op vakantie want het koken met lekkere verse ingredienten zoals Jamie het uitroept in zijn boek trekt mij wel. Een goede fles wijn maakt de avond kompleet.
ItalieItalieItalie

Elba

Zondag 12 september. En nog een luie dag op deze heerlijke camping.

Feriolo di Baveno

Maandag 13 september. Het is iets bewolkt en nadat we op internet hebben gekeken hoe het weer is in het noorden van Italie, verlaten we het eiland. We hebben mazzel, en kunnen meteen de boot oprijden. Dat is een winstpakker. We hebben zo iets meer tijd om naar het Lago Maggiore te rijden. Het is ongeveer vierhonderd kilometer, de weg langs de kust omhoog is heel erg mooi. Het eerste stuk is nog wat kaal, maar hoe noordelijker we komen hoe mooier het wordt. Er zijn veel tunnels op de route langs de bloemenriviera. Tegen het begin van de avond komen we aan bij Camping Orchidea in Feriolo di Baveno. Een mooi plekje zoeken en sinds lange tijd hebben we de mogelijkheid om televisie te kijken. Het was een lange maar mooie rit.
ItalieItalieItalie

Stresa

Dinsdag 14 september. De zon schijnt. Dat was de vorige keer wel anders toen we op deze camping stonden. Dat was ook de reden dat we nog een keer terug wilden omdat de omgeving hier geweldig is. Vandaag op de fiets naar Stresa. Van de buren krijgen we een tip om met de boot van Baveno over het meer naar Locarno te varen en dan vervolgens met de trein door de bergen terug naar Baveno. Deze georganiseerde reis heet de “Lago Maggiore Expres”. Het is inderdaad een mooie trip en we besluiten dat we dit donderdag misschien gaan doen. We fietsen vanaf Baveno verder naar Stresa. Wat een luxe hotels staan hier langs de kant van de doorgaande weg. En wat een uitzicht op het meer met zijn mooie kleine eilandjes. Stresa heeft een mooie wandelpromenade dus zetten we de fietsen vast en lopen we verder. We genieten van het uitzicht op het meer en lopen het stadje in. Er zijn wat kleine pleintjes en vooral veel terrassen, waar iedereen druk is met eten en drinken. In een klein straatje is een Pizzeria waar het erg druk is. Dat is een goed teken. We combineren een pizza met het mooie uitzicht. Daarna nog een ijsje, mooier kan het toch niet zijn. Pizza en ijsje zijn echt heerlijk. Na nog wat slenteren door Stresa springen we weer op de fiets. Onderweg stoppen we bij een kabelbaanstation. Je kunt de fiets meenemen in de lift naar de top van de Mottarone en dan terug op de fiets bergafwaarts. Een tip voor later. Het uitzicht vanaf de top schijnt geweldig te zijn. Op de weg naar de camping even boodschappen doen bij een winkelcentrum. We kopen gelijk een kattenbak (de oude was kapot gegaan) en wat lekkers te eten. Op de camping even lekker beppen bij de buren en daarna eten. Het was een leuke dag. De omgeving trekt ons erg, de meren en de bergen geweldig.
ItalieItalieItalie

Verbania

Woensdag 15 september. Vandaag fietsen we de andere kant op richting Verbania. Eerst komen we door Pallanza en stoppen om er lekker doorheen te slenteren. Na een cappucino fietsen we verder langs het water, waar schitterende villa’s staan met geweldige tuinen. Hier ligt ook Villa Taranto met de mooiste botanische tuin van de wereld (schijnt). Ook de tuin zetten wij op ons tiplijstje. De streek is hier zo mooi, dat we zeker vaker terug zullen komen. Daarna richting Intra. Vanaf Intra gaat een veerboot naar de overzijde van het Lago Maggiore , Lavena. Vanaf daar kun je dan weer met een kabelbaan verder de bergen in. Er is veel te doen op en rondom het meer. Een prachtige vakantiebestemming. Onderweg even snacken bij Mc Donalds. Daarna boodschappen doen en als we weer terug zijn op de camping nemen we een duik in het meer.

Willstatt

Donderdag 16 september. Vandaag willen we met de Lago Maggiore Expres een trip gaan maken. We staan op tijd op, maar komen al snel tot de ontdekking dat het wel erg bewolkt is en dat we waarschijnlijk met de trein in de bergen weinig zullen zien. Dit zou erg jammer zijn en daarom besluiten we om niet te gaan. Ook maar op de tiplijst. We ontbijten rustig en daarna kletsen we hier en daar nog wat. Als we dan toch niet met de trein gaan kunnen we ook rustig richting huis rijden. We hebben dan een dag extra. Tegen de middag hebben we alles ingepakt en vertrekken we van deze mooie camping. Nu kunnen we rustig aan doen en rijden we in twee dagen terug. We rijden voorbij Freiburg en we stoppen bij Europa camping Sand in Willstatt . We worden ontvangen op de camping door waarschijnlijk de eigenaresse. Ze is niet echt vriendelijk en we denken dat de bezem van haar voor de deur staat. De camping zelf is erg gedateerd, maar heedt wel schoon sanitair. We halen wat te eten en gaan op tijd naar bed.
ItalieItalieItalie

Weer naar huis

Vrijdag 17 september. Vandaag vervolgen we de weg naar huis en we mogen niet klagen met het weer. De zon schijnt zelfs af en toe. In de middag komen we thuis aan en kan het gewone leven weer beginnen. Heerlijke relaxte vakantie met mooie plekjes en gezellige mensen. En natuurlijk met een bruiloft om nooit te vergeten..

* * * * *

Umbrie is een groenrijke regio in centraal Italie, die bekend staat om haar glooiende heuvellandschap, wijngaarden en middeleeuwse stadjes. Zo is het voor cultuurfanaten goed vertoeven in of nabij een van de historische plaatsen. De bruisende studentenstad Perugia, bedevaartsoord Assisi, Orvieto en Spoleto hebben ieder hun eigen charmes, een bijzondere geschiedenis en vele bezienswaardigheden. Daarnaast is -het groene hart van Italie- een ideale bestemming voor rustzoekers en natuurliefhebbers. Het Trasimeno Meer in het westen, de oostelijke Apennijnen en de rivier de Tiber zorgen voor een afwisselend landschap. In de ongerepte natuur zijn ook veel wandelroutes te vinden.