Je bekijkt nu Met de camper naar Franeker

Met de camper naar Franeker

Zaterdag 10 juli. Noord Nederland heeft vakantie gekregen. De uittocht is op de snelweg goed te zien. Campers en caravans wisselen elkaar af op de A32 richting het zuiden van Nederland. Wij gaan op pad naar het noorden. We hebben de camping weer van te voren geboekt, je weet tegenwoordig maar nooit. “Camping de Skuorre” ligt aan de zuidkant van de historische stad Franeker. Ons idee is om van daar uit enkele tochten te maken op het Friese platte land. Een andere grote reden is een bezoek brengen aan vrienden van ons die net een nieuw huis hebben gekregen in St Jacobiparochie. 
“Camping de Skuorre” ligt echt net onder Franeker,  bij het treinstation en op vijf minuten lopen vanaf een grote supermarkt. Kortom ideaal, en dat zal later ook blijken. We worden allervriendelijkst ontvangen door de eigenaresse. Na een korte rondleiding krijgen we een mooi plekje aangewezen met uitzicht op weidevelden en een akkerbouwgebied met natuurlijk aardappelen. Ruimte in overvloed. De camping is eenvoudig en heeft alles te bieden, het sanitair is schoon en voor vijftig euro cent sta je zeven minuten onder een heerlijke warme douche. Tegen het einde van de middag gaan we toch even sfeer proeven in Franeker. En er is sfeer genoeg in deze voormalige universiteitsstad. Het oude historische stadshart gaan we zeker nog een keer rustig bekijken. En zoals elke reis: A ice cream a day keeps the doktor away, en gelukkig heeft Franeker meerdere ijssalons.

St Jacobiparochie: op bezoek bij Raymond en Caroline

Zondag 11 juli. Via de fietsroute knooppunten fietsen we naar Sint Jacobiparochie, vrienden van ons hebben daar een nieuw huis gekocht. Het weer is prachtig en onderweg komen we door het dorpje Ried, waar een kleine kermis staat, een hele kleine wel te verstaan. De kinderen uit de buurt en ook de ouders vermaken zich prima. Bij de ingang van de kerk staat een tafeltje waar ze koffie verkopen met natuurlijk Friese koek. We verbazen ons er over dat het leven hier zo lekker eenvoudig is. De mensen zijn erg vriendelijk en een praatje is zo gemaakt. Met de neus in de wind fietsen we verder over het vlakke land. We verbazen ons over de vele windmolens die hier staan, we stoppen om te luisteren naar het zoeven van de wieken door de wind.  Als we bij onze vrienden aankomen worden we aller hartelijkste ontvangen en zijn we blij dat we elkaar na anderhalf jaar weer zien en ietwat kunnen knuffelen. We hebben een heerlijke dag, volop gezelligheid en heel veel oude koeien uit sloot gehaald. Als afsluiting van deze bijzondere dag gaan we eten bij “Pizzeria Modena” in St Annaparochie, echt een aanrader. Als we de terugweg inzetten en op de fiets stappen begint het enorm te regenen. Klets en klets nat komen we aan op de camping en zelfs dat mag de pret niet drukken. Het was een top dag.

Harlingen

Maandag 12 juli. De zon is al op als we wakker worden. Met een bakje yoghurt en een appeltje bereiden we ons voor op deze nieuwe dag in Friesland. Vandaag staat een bezoek aan Harlingen op het programma. De fietsknooppunten wijzen ons de weg. Via Sexbierum, komen we onderweg langs het Poortgebouw van de voormalige Liauckema State. Het gebouw is opgetrokken uit baksteen van verschillende afmetingen. In de gevels zien we duivengaten met ruststenen. Dit is nu privéterrein. Het is te mooi om zo voorbij te rijden en daarom maken we een stop en wat mooie foto’s. We fietsen verder via de Westerzeedijk richting Harlingen. Bovenop de dijk kijk je uit over het Waddengebied, de Waddenzee is inmiddels Werelderfgoed. De schapen staan heerlijk te grazen aan de binnenzijde van de zeedijk. Met onze drone nemen we een kijkje vanuit de lucht. Uiteindelijk komen we in Harlingen, één van de Friese elfsteden, Harlingen de zeehavenstad van Friesland. De haven brengt Harlingen zo’n rijke historie en eigen karakter. We gaan op ontdekkingsreis langs oude pakhuizen, bekijken de prachtige gevels, en struinen langs bedrijvige binnenhavens waar de veerboten naar Terschelling en Vlieland af en aan varen. 
In de oude binnenhaven liggen veel mooie oude schuiten. Harlingen heeft ook een ruim winkelaanbod en voor een drankje op een terrasje hoef je niet ver te zoeken want er is een groot horeca aanbod. Harlingen is een gezellig stadje, waar we zeker nog een keer terug zullen komen. 

Leeuwarden

Dinsdag 13 juli. Het is bewolkt en we besluiten om naar Leeuwarden te fietsen. Een rit van ongeveer twintig kilometer. Met het fiets-pontje bij Kingmatille steken we het van Harinxma kanaal over. Daarna door naar het mooie plaatstje Dronrijp. De Salviuskerk hier is zeker een bezoek waard. Langs de velden van plaatselijke kaatsvereniging “VVV Sjirk de Wal” fietsen we verder langs het kanaal naar Leeuwarden. Het weer zit nog niet mee, donkere wolken en af en toe een spatje regen drukken iets op onze pret. Bij het moderne station van Leeuwarden is een overdekte luxe fietsenstalling. We zetten hier onze fietsen neer en wandelen eerst naar de “Love fontein”. Nee: deze fontein heeft niets te maken met Robert ten Brink maar is een fontein die zeven meter hoog is en bestaat uit twee witte hoofden van een jongen en een meisje. Hun gezichten zijn naar elkaar toegewend maar hun ogen zijn gesloten. „Ze dromen”, volgens kunstenaar Plensa.
In de stad rijdt een toeristentreintje langs de hoogtepunten, die nemen we dus niet. Wij kiezen voor een gratis stadsplattegrond die je uit een automaat kunt trekken. Leeuwarden is een gezellige stad met super mooie historische panden en grachten. Het centrum lijkt met de grachten veel op het centrum van Utrecht vinden wij. Wat ook opvalt is dat er vele leuke kleine winkeltjes zijn met hele aparte spulletjes. Leeuwarden is natuurlijk niet voor niets cultuur hoofdstad geweest. Één van de hoogtepunten van de stad is de “de Oldehove” een scheve toren die schever staat dan de toren van Pisa. Het is een ontmoetingsplek voor de inwoners van de stad en de cityhoppers. En er is “de Waag”. De waag was vroeger het middelpunt van een marktstad. Waar gehandeld werd, werd gewogen en gemeten. Voor het bepalen van het juiste gewicht van de handelswaar was een marktkoopman vroeger aangewezen op “de Waag”. Tegenwoordig is in dit eeuwenoude gebouw een lunchcafé en bier-proeflokaal gevestigd. In het hart van de stad vind je de Nieuwestad met de stadsgracht, waar vele kleine winkelstraatjes op uitkomen. Het valt ons op dat er nu veel eetgelegenheden zijn op de boten die in de stadsgracht liggen. Super handig en heel leuk. 
In Leeuwarden is het dus genieten aan en op het water. De stadsgracht loopt door het hele centrum. Het beste geniet je hiervan op een bootje. Je kunt zelf achter het roer gaan zitten of je laten rondvaren.
Als laatste bezoeken we de oude gevangenis “de Blokhuispoort” deze oude gevangenis is omgetoverd tot een cultureel centrum. Zaten hier vroeger beruchte gevangenen als De Bende van Oss, Age M, en Dokter O, nu zitten er in de beroemde H-vleugel een Hostel, ateliers, creatieve bedrijfjes en zelfs een bibliotheek. Ook voor een drankje zit je hier goed. Tegen het eind van de middag fietsen we terug. We hebben geen rekening gehouden met het feit dat het pontje niet zo laat meer vaart, dus moeten we een eindje om fietsen. Na deze beproeving is het heerlijk genieten op de camping. En zowaar hebben we vandaag bijna een mooie droge dag gehad.

Harlingen

Woensdag 14 juli. De zon wil nog maar niet echt doorkomen. Op de camping heerst een gezellige drukte, iedereen is bezig met zijn dagelijks ochtend dingetje. Een wasje draaien, toilet legen, afwasje doen, krantje lezen of een boodschap doen. Kortom volop gezelligheid. “Camping de Skuorre” is een hele eenvoudige camping maar heeft alles. We fietsen vandaag via Wijnaldum naar Harlingen. In Wijnaldum stoppen we bij de Koningsterp en bij een monument waar vroeger een gouden mantelspeld gevonden blijkt te zijn. Wijnaldum was ooit middelpunt van een koninkrijk, en was de residentie van één of meer Friese koningen. Behalve een gouden mantelspeld zijn er munten, stukjes goud en zilver, scherven en andere voorwerpen gevonden, inclusief resten van dieren. Er is zelfs een oude gracht en een werkplaats ontdekt.
In Harlingen aangekomen moeten we eerst op zoek naar een fietsenstalling, er blijkt helemaal geen bewaakte stalling te zijn, een klein minpuntje vinden wij. Dan zetten we de fietsen maar bij de haven neer, maar wel aan de ketting. Een plekje voor een kop koffie is sneller gevonden. We beginnen de stadswandeling in de “Nieuwe Willemshaven”. In onze folder staat het volgende: Met een decor van varend erfgoed, af en toe een cruiseschip, een lichtschip, een zeesleepboot en nog vele andere bezienswaardigheden, mag een bezoek aan de Nieuwe Willemshaven niet ontbreken tijdens een bezoek aan Harlingen. Het is de plek waar het nautisch verleden en de hedendaagse industrie worden afgewisseld met unieke overnachtingsplekjes. Dat is duidelijke taal. De Nieuwe Willemshaven ontwikkelt zich tot de culturele hotspot van de regio. Ook zien we een grote levensechte potvis bij de Zuiderpier liggen, die op onregelmatige tijden een heuse waterstraal omhoog spuit, alsof hij nog wel degelijk in leven is. 
Er liggen ook grote Tall ships en zelfs een replica van het expeditieschip van Willem Barentsz. Er wordt door de vele vrijwilligers nog steeds hard gewerkt om dit schip op tijd klaar te krijgen voor de eerste proefvaart.
Harlingen is een leuke havenstad en een bezoek meer dan waard. 
Op de camping pakken we ons boek en genieten van de rust en het zonnetje. Het was een mooie dag.

Stadswandeling Franeker

Donderdag 15 juli. We blijven even een dagje in de buurt. We gaan wandelen en puzzelen in historisch Franeker. Een stadswandeling door het centrum van Franeker: dat betekent historie die heel ver terug gaat. Het Planetarium bijvoorbeeld, tussen 1774 en 1781 gebouwd door Eise Eisinga in zijn huiskamer. 
Bij het VVV halen we een routekaart, niet zomaar een routekaart maar een fotopuzzeltocht. De tocht is ongeveer zes kilometer lang en voert langs de mooiste plekjes in Franeker. Het zoeken naar de juiste foto’s maakt het helemaal leuk. De Stadswandeling én de Fotopuzzeltocht beginnen en eindigen bij De Stadstuin, een gezellige brasserie met een origineel Art Nouveau-interieur. We wandelen langs statige panden aan de Franeker grachten. Het spelelement van de puzzeltocht is niet alleen leuk voor kinderen, wij genieten ook volop en worden steeds fanatieker. We komen langs het “Korendragershuisje”, het kleinste museum van Franeker. Het huisje voor korendragers en zakkendragers werd in 1634 gebouwd. Het pand heeft een zadeldak en een boven de gracht overgekraagde zijgevel. De halsgevel is voorzien van klauwstukken met voluten. Het vrij toegankelijke Korendragershuisje vertelt in een vaste expositie het verhaal over het meten, wegen en sjouwen én over de ontwikkeling van de landbouw in Noordwest-Friesland. De bibliotheek van Franeker is gevestigd in een fraai Jugendstil pand. Het originele plafond springt er direct uit en het is zeer de moeite waard om even binnen te kijken. De koffie staat er klaar. De volgende foto brengt ons naar de Martinikerk. Net als veel andere Friese kerken staat de Martinikerk op een terp. Vanaf kerk is het een klein stukje wandelen naar het Stadhuis van Franeker. Het stadhuis is vrij toegankelijk. We worden door een nette gastheer ontvangen die ons in geuren en kleuren verteld over de geschiedenis van dit stadhuis uit 1591.
Eerlijk is eerlijk, Franeker is een gezellig stadje. een aardig winkelaanbod en de nodige horeca. We vervolgen onze fotowandeltocht en passeren het Planetarium en het Kaatsmuseum. Aan het eind van de middag zijn we weer terug op de camping en gaan we in de rustmodus.,

Op de fiets over het Friese land

Vrijdag 16 juli. Hebben we al verteld dat het bijna altijd waait in Friesland en dat de provincie daarom ook aardig vol staat met windmolens. Windkracht 4 vanuit het noorden is de voorspelling voor vandaag. We gaan een tocht maken op de fiets en kiezen voor wind tegen op heenweg. Of dat de juiste is zullen later merken. Via de fietsroute knooppunten rijden we eerst naar Wjelsryp en stoppen bij Ursulakerk, door naar Spannum en Winsum.  In Easterlittins maken we stop voor een kop koffie en eten we een heerlijk broodje. Ieder dorpje heeft een kerkje en een dorpshuis. De mensen zijn allemaal erg vriendelijk en van de uitdrukking “starre Friezen” merken wij helemaal niets. Onderweg komen we in gesprek met de brugwachter in Wommels. Ze verteld ons over de mooie en bizarre dingen die zei zo meemaakt bij de brug. Wachten tot er een boot langs komt en dan haar ding doen. Om de tijd te doden heeft ze een kraampje met oude spulletjes bij de brug staan, en was ze aan het schilderen. Geweldig. Het gedeelte vanaf Easterlittins tot Wommels is zeer aangenaam fietsen over smalle paadjes langs het water, de Boalserter Feart ofwel de Bolswardertrekvaart. Het dorpje Wommels is ligt rondom een groot groen plantsoen, waar de plaatselijke Kaatsclub graag gebruikt van maakt. We hebben geluk, er staat een viskraam staat op het plein. Mmmm lekker. Een portie kibbeling en dan weer met de neus in de wind op naar Franeker. Het landschap is vlak en er staan bijna geen bomen. De weg leidt ons, over boerenerven en tussen het vee door eerst nog langs Tzum. Tzum is een echt terpdorp, de plaatselijke Johanneskerk staat zelfs op één van de hoogste terpen van Friesland.  
Vanavond eten we -wat er over is-, groenten uit de oven en gebakken aardappeltjes met spek en uitjes. Zo is het niet erg hoor om -restjes- te eten.
Een mooie avond sluit deze dag perfect af.

Laatste dag op de camping

Zaterdag 17 juli. Lekker een dagje rustig aan doen. Gezellig kletsen met de buren, een beetje lezen en in de middag lopen we er even uit voor een overheerlijk ijsje. Het is wel lekkerder als de zon schijnt, maar als we terugkijken op deze week hebben we heel veel mazzel gehad. Gelukkig hebben we gekozen om naar Friesland te gaan en niet naar zuiden. De overstromingen in Limburg en de grensstreek zijn bizar. Heel erg triest om die beelden te zien.

Morgen weer naar huis.

 
 
 

Lees ook: Edam